Springsnow en de iep

Gepubliceerd op: 26 april 2013
Nu is het de tijd dat de iep, die typerende Amsterdamse boom, in bloei staat. Weldra zullen de tere bloesems als sneeuw naar beneden dwarrelen en de bodem bedekken onder een deken van lentesneeuw, tot op uw keukenvloer en verder. Tot en met 21 mei is bij ons ‘de schoonheid van de lentesneeuw’ te zien. Beeldend kunstenaar Maartje Jaquet stelde in  Museum Geelvinck een foto-expositie samen die de schoonheid van de lentesneeuw toont.

Met Springsnow vieren we van 21 april – 21 mei de lente in Amsterdam, geïnspireerd op het unieke natuurverschijnsel dat kenmerkend is voor de lente in onze hoofdstad: de lentesneeuw. Wie de iepenroute volgt, maakt grote kans lentesneeuw te vangen. Onze iep doet ook mee. 

Iedereen kan meedoen aan Springsnow: door het volgen van de iepenroute (dit jaar met Springsnow Candy, Expo & Art onderweg!) zelf de lentesneeuw te vangen, of een lentebericht mee te geven aan de Digital Poetree.

De iep is al eeuwenlang dé boom van Amsterdam. Meer dan 75.000 iepen brengen ’t groen op de grachten, de natuur in de stad én elk jaar het feest van die wervelende iepenzaadjes. De iep is ook een boom, die bekend staat om zijn bevattelijkheid voor de gevreesde iepenziekte, die al hele straten en zelfs stadswijken van hun statige en beeldbepalende iepenrijen heeft ontdaan.

De Nederlandse phytopathologe en iependeskundige Christine Buisman (Leeuwarden 1900 – 1936 Amsterdam en achter-oudtante van Jurn Buisman) heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de iepenziekte. Zij slaagde erin een resistente kloon te ontwikkelen. Het Nederlands Iepen Committee heeft ter nagedachtenis aan haar, deze de ‘Christina Buisman iep’ gedoopt. Er zijn vele soorten iepen, waaronder de Christina Buisman iep een van de sterkeren is.

 

De laatste paar jaar zijn er weer nieuwe Christine Buisman iepen geplant, bijv. aan de Amsteldijk. Deze zijn op een bjzondere manier gekweekt, nl. met een hoogstam ent: de nieuwe iepen bestaan uit drie delen, namelijk de wortel van een Hollandse iep, dan een stam van ongeveer twee meter van de pioneer-iep en dan de ‘Christine Buisman’. Dat is goed te zien aan de plek waar de gladde pioneer overgaat in de ruwe ‘Christine Buisman’. lees meer:

 

Springsnow is een collectief van iepenliefhebbers, kunstenaars en boomdeskundigen, die de kennis van en belangstelling voor de iep willen vergroten en zo bijdragen aan het behoud van deze zo typische Amsterdamse boom.

 

 

Overzicht