Protestantse Kerk in Hooge Zwaluwe

Protestantse Kerk in Hooge Zwaluwe: Raadhuisstraat 3, 4927 AM Hooge Zwaluwe

Het intieme kerkje van de Protestantse Gemeente in Hooge Zwaluwe (Gemeente Drimmelen, Noord Brabant) is in 1641 in opdracht van Prins Frederik Hendrik en zijn echtgenote Amalia van Solms, gebouwd door Jacob van Campen (1595-1657), de beroemde architect, die o.a. het Paleis op de Dam, het Mauritshuis, Huis ten Bosch en de Koepelkerk van Renswoude heeft gebouwd en Paleis Noordeinde verbouwd.

Architectuur Protestantse kerk in Hooge Zwaluwe

Het kerkgebouw heeft een kruisvorm als grondplan met gelijke armen, wat het mogelijk maakt dat de gelovigen dichter om de voorganger heen zitten. De vierkante structuur wordt door schuin oplopende steunberen versterkt. Bovenin, op het middenstuk, bevindt zich een houten, aan vier zijden open, klokkenstoel, een zg. bellefroy.

Hooge & Lage Zwaluwe en de Oranjes

In 1290 is er al melding van die Swaluw in een oorkonde van Graaf Floris V en wordt de Heerlijkheid van de Zwaluwe als leen aan de familie van Duivenvoorde gegeven.  In 1403 kwam door huwelijk van Johanna van Polanen met Engelbrecht van Nassau-Siegen, de Zwaluwe in Nassau’s bezit. Het huidige gebouw staat op een eerdere RK kerk uit 1483. In 1910 heeft een grote brand gewoed, in 1912 is het gebouw hersteld en in 1986 volledig gerestaureerd. Er is altijd een sterke band met de Oranjes geweest. Gebouwd als gift van Prins Frederik Hendrik, heeft ZKH Prins Claus het gebouw na de restauratie weer geopend. Ook nu nog draagt  Koning Willem Alexander door de vele historische banden van de Oranjes met de beide dorpen, de titel: Heer van Hooge en Lage Zwaluwe.

Interieur met doophek en orgel (Knipscheer)

Concerten in kerk Hooge Zwaluwe

Vanaf 2 oktober 2021 vinden regelmatig concerten plaats in het kerkje, dat zich uitstekend leent voor concerten in kleine bezetting, al dan niet met orgelbegeleiding. In samenwerking met Museum Geelvinck en Cultuur aan de Dommel / CadD worden een of twee historische piano’s geplaatst en wordt een concertserie samengesteld. Vanaf 2 oktober staat er een Pleyel vleugel uit 1900, in bruikleen van Erik Visser Pianotechniek in s’Hertogenbosch.

Overzicht