Buitens aan de Bosporus

From 15 Mar 2012 until 11 Jun 2012
Buitens aan de Bosporus

De tentoonstelling is opgezet rondom foto’s van de Nederlandse fotograaf Martin Paternotte. Het zijn interieurs van oude stadspaleizen en voorname huizen in en rond Istanbul en langs de Bosporus. De foto’s van Martin Paternotte geven een sfeerbeeld van de interieurs van buitenhuizen aan de Bosporus, waarin nu nog gewoond wordt. De foto’s geven, zoals schilderijen, een indruk die meer zegt dan alleen een afbeelding. Zij roepen een sfeer op, die meerwaarde geeft aan het getoonde: de kijker kan erin wegdromen. Laat u inspireren door de culturele rijkdom van deze levende historie.

Yalis

De elegante houten zomerhuizen die vanaf de 17e eeuw langs de Bosporus werden gebouwd worden yalis genoemd. Het van oorsprong Griekse woord ‘yali’ betekent ‘aan de waterkant’. In de 19e eeuw tot aan het einde van het sultanaat in 1922 worden er bijzonder fraaie yali’s gebouwd. Gelukkig zijn hiervan een aantal behouden gebleven en deze worden nog steeds bewoond. In de tentoonstelling krijgt u een impressie van deze bewaard gebleven 19e en begin 20e eeuwse interieurs van yali’s en stadshuizen in Istanbul.

Turkse tent

Wij toveren onze theeserre met uitzicht op de tuin, om in een zogenaamde ‘Turkse’ tent, zoals dat in de 18de eeuw op buitenplaatsen à la mode was; op deze manier willen wij de wisselwerking tussen beide culturen zichtbaar maken. Deze impressie van een Ottomaans interieur wordt mogelijk gemaakt met behulp van bruiklenen van onder meer ‘Davoud, Perzische en Oosterse Tapijten’, in Amsterdam.

Tapijten

Bij de inrichting van de traditionele Turkse huizen vormen tapijten, kleden en verfijnd geborduurde textiele aankleding een kenmerkend onderdeel. Door de bijzonder grote variatie in tapijtmotieven en de individualiteit van ieder handgeknoopt tapijt, hebben tapijten een centrale en beeldbepalende plaats in het interieur gekregen. Voorbeelden van deze tapijten zijn ook te bezichtigen in ons museum.

Deze tentoonstelling is in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Overview