Museum het Cromhouthuis

Museum het Cromhouthuis: Herengracht 368, 1016 CH Amsterdam

Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdiepingen.

Familie Cromhout
Familie, macht, rijkdom en interieur. Dat zijn de thema’s van het vernieuwde museum het Cromhouthuis aan de Herengracht. Het majestueuze huis, het grootste van de vier huizen die architect Philips Vingboons ontwierp voor de familie, werd in 1661 gebouwd in opdracht van Jacob Cromhout (1608 – 1669). Het plafondstuk in de Grote Salon is geschilderd door Jacob de Wit in opdracht van een kleinzoon van de bouwheer. Het herinnert aan een van de rijkste families uit Amsterdam in de 17de en 18de eeuw.
Wandelend door de verschillende vertrekken ontdekt u het verhaal van zeven generaties Cromhout: over hun invloed op de stad en op de Amsterdamse kunst en cultuur, over hun extreme rijkdom, hun geloof en de vele internationale contacten die zij onderhielden. De geschiedenis van de dynastie Cromhout zit vol ‘ups-and-downs’ en bijzondere wendingen. Tijdens de Gouden Eeuw verkeerden zij in de hoogste kringen van Amsterdam. Zo is de familie geparenteerd aan de familie Trip en daarmee verwant aan de familie Geelvinck. Verschillende telgen bekleedden de functie van burgemeester waardoor hun macht en invloed in de stad was verzekerd. Zo stonden zij aan de basis van de uitbreiding van de grachtengordel en inpoldering van de Beemster.
Wunderkammer
Stylistencollectief The Wunderkammer tekende voor de eigentijdse inrichting en aankleding van de vertrekken waarvoor zij konden putten uit de collectie van het Amsterdam Museum. Portretten, meubelen, zilver, schelpen en andere curiosa vormen een verrassend visueel geheel en brengen zo de geschiedenis van de familie Cromhout tot leven.
De grote Sael of Salon
De grote Salon of ‘Sael’ vormde het hart van het huis. Hier zijn heel wat feesten gegeven, maar ook op ‘gewone’ dagen was hier voor gasten genoeg te zien. De kunstverzameling vormde het afsluitende hoogtepunt van de rondgang op de beletage. Hiermee werd de status van de familie benadrukt.
Voor het Salon-plafond gaf de familie Cromhout opdracht aan de schilder Jacob de Wit, die toen nog jong en relatief onbekend was. Dankzij de Cromhouts groeide De Wit uit tot een van de meest vermaarde kunstenaars van zijn tijd. Voor deze grote zaal maakte hij in 1718 een van zijn eerste plafondstukken. Er zijn twaalf Olympische goden te zien, omringd door personificaties van de seizoenen, windstreken en tekens van de Dierenriem
De Tuin
Ooit was de tuin van het Cromhouthuis een stuk dieper dan vandaag de dag. Ze liep door tot de huizen aan de Keizersgracht die ook door de familie Cromhout zijn gebouwd.
Zoals vrijwel alle stadstuinen uit de Gouden Eeuw was het ontwerp strak geometrisch, waarbij regelmaat en symmetrie de boventoon voerden. Met de komst van het Bijbels Museum als ‘bewoner’ van de bovenste etages van het Cromhouthuis is ook in het tuinontwerp een verwijzing naar de Bijbel verwerkt. Tuinarchitect Jan v.d. Horst verwerkte in zijn ontwerp een 18de-eeuws geometrisch patroon, en verfraaide de tuin met planten en bomen die in de Bijbel worden genoemd. De vijvers met de stapstenen verwijzen naar de doortocht door de Rode Zee. De sculptuur van Martie v.d. Loo verbeeldt de Apocalyps, het laatste boek van de Bijbel.
Bijbels Museum
Op de bovenste verdiepingen van het pand bevindt zich het Bijbels Museum. Hier komen Bijbel, kunst en cultuur samen, zowel in de vaste opstelling als in de wisselende tentoonstellingen over actuele thema’s.
 
www.cromhouthuis.nl

Overview