Dolle Mina geen museumstuk

Gepubliceerd op: 29 januari 2013

Dat Dolle Mina nog leeft werd wel bewezen op donderdag 24 januari 2013.  Op die dag, 43 jaar geleden ging Dolle Mina de staat op om met acties zoals voor openbaar plasrecht voor vrouwen, de ongelijkheid tussen man en vrouw aan de kaak te stellen. Dolle Mina is nog geen museumstuk!

Het komt niet zo vaak voor dat een museumconservator de straat op gaat met spandoek en pamfletten. Als Dolle Mina van het eerste uur, zochten Dunya Verwey en Claudette van Trikt een aantal vrouwen bij elkaar, die net als zij, zich afvroegen hoe veel we eigenlijk zijn opgeschoten in die 43 jaar.
Er is veel gewonnen, maar niet bij de NS, die loopt hopeloos achter: geen toiletten op de Sprinter! Dolle Mina nam het recht in eigen hand en installeerde een Sprinter-toilet op de lijn Amsterdam – Almere!  Dolle Mina zet zich in voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen: dus ook voor toiletten op de Sprinter voor vrouwen èn mannen.
De actie van 24 januari 2013 heeft de nodige media aandacht gekregen: AT5 Nieuws maakte er een repportage van en De Wereld Draait Door nam het op als onderdeel van de uitzending van 25 januari.

Persbericht:

Dolle Mina in actie voor toiletten in de Sprinter

Precies 43 jaar na de Dolle Mina actie voor Openbaar PlasrechtAMSTERDAM, 20130124 — Op 24 januari 1970 voerde Dolle Mina actie voor ‘Openbaar Plasrecht’ voor vrouwen. De Dolle Mina’s hebben toen enkele krullen in Amsterdam met roze linten afgebonden. Deze actie trok internationaal de aandacht. Op 24 januari 2013 komen de Dolle Mina’s, aangevoerd door twee Dolle Mina’s van het eerste uur, Dunya Verwey en Claudette van Trikt, opnieuw in actie voor plasrecht: het ontbreken van toiletten in de Sprinters van de NS zet aan tot wildplassen en zorgt voor veel ongerief. Met een ludieke actie wil Dolle Mina de aandacht op dit schrijnende probleem vestigen. 

tekst pamflet:

Zit u comfortabel? Maar wat, als u nu naar de wc moet? Er is geen toilet in deze mooie, nieuwe sprinter! Gaat u dan misschien soms wildplassen?Vandaag is het precies 43 jaar geleden dat Dolle Mina actie voerde voor gratis openbare toiletten voor vrouwen. Er waren krullen voor mannen, maar vrouwen moesten het café in of, tegen betaling, naar het warenhuis. Dus, bonden we de krullen af met roze linten met de eis ‘Openbaar Plasrecht’.

Nu, 43 jaar verder, zijn we nog niks opgeschoten en vrouwen èn mannen (en kinderen), wij allemaal dus, zijn aangewezen op ‘het dan maar ophouden’ of  … inderdaad … wildplassen, een overtreding in de zin der wet. Stop deze wantoestand! Dolle Mina klaagt de Sprinter aan.

Vanmiddag plaatsen enkele Dolle Mina’s een plashokje in de Sprinter van Amsterdam naar Almere.

Dolle Mina is springlevend !

 

In de Wereld Draait Door:

Ons item zit ook helemaal aan het einde van het AT5 nieuws:

Polygoonjournaal over het eerste congres van Dolle Mina in Arnhem (1970):

Overzicht