13 september 2023

Jurn Buisman internationaal gekozen tot Secretary General van ICOMOS

Tijdens het driejaarlijkse wereldcongres van ICOMOS in Sydney eind augustus, is Jurn Buisman tot secretaris generaal gekozen. Het International Council on Monuments and Sites – de wereldkoepel voor experts op het terrein van erfgoed (ca. 11.000 leden wereldwijd) – is vooral bekend als adviseur voor nominaties en monitoring van UNESCO Werelderfgoed. Haar werkveld is echter veel breder. Zo verzorgt zij ook bij crises ter plekke erfgoedexpertise, zoals recent na de aardbeving in Marokko.

12 september 2023

3-Daagse ICOM CIMCIM Conferentie sluit af bij Museum Geelvinck in Heerde, 1 september 2023

Na drie decennia vond er weer een bijeenkomst plaats in Nederland van CIMCIM, de wereldkoepel van muziekmusea en musea met muziekinstrumenten, onderdeel van ICOM – International Council of Museums. Museum Geelvinck is al vele jaren institutioneel lid van CIMCIM en was een van de drie organisatoren van deze conferentie, samen met het Rijksmuseum en Museum Speelklok. De algehele organisatie was in handen van Giovanni di Stefano, conservator muziekinstrumenten Rijksmuseum.

12 september 2023

ICOMOS LIVE Lezing ‘Koloniaal Erfgoed herdacht’, bij DutchCulture, 13 september 19h30

Deze lezingavond staat in het teken van sporen van het koloniale verleden in onze gebouwde omgeving. Hoe herkennen we die sporen en vooral ook hoe gaan we daar nu mee om?  

Pauline van Roosmalen laat ons zien dat deze sporen op nog meer plekken zijn terug te vinden dan u wellicht al wist. Anna de Wit focust met haar voordracht op recente ontwikkelingen en heroverwegingen rond het Monument Indië-Nederland.

8 juni 2023

REMA General Assemblee & Symposium in Pavia: 25 – 27 mei 2023

Tussen 25 en 27 mei vond de jaarlijkse General Assemblee 2023 van REMA (Réseau Européen de la Musique Ancienne), hèt Europese netwerk van oude muziek (‘Early Music’) plaats. De plaats van samenkomst was dit jaar Pavia, even ten zuiden van Milaan, een compact, niet-toeristisch stadje, met veel bezienswaardigheden en vooral veel studenten.

8 juni 2023

Keti Koti met Gerda Havertong & Ronald Snijders op de Koninklijke Industrieele Groote Club, Amsterdam, 3 juli 18h

Lichtvoetige muziek door gevierd actrice Gerda Havertong en de befaamde fluitist Ronald Snijders, ondersteund door slagwerker en trompettist Walther Muringen en begeleid door pianiste Elizabeth Fadel, onderstreept dat ook de Koninklijke Industrieele Groote Club deelt in de beladen geschiedenis van het slavernijverleden. Gebouw Industria op de Dam staat op de plek waar Hendrick de Keyser de eerste Koopmansbeurs bouwde, waar de aandelen van de VOC, WIC en plantages werden verhandeld evenals door slavenarbeid geproduceerde handelswaar.

3 mei 2023

ICOMOS Lezing: Antioch’s Post-Earthquake Recovery, bij DutchCulture, Herengracht 474, 10 mei, 19.30 uur

De ICOMOS lezing van deze maand is weer fysiek: op 10 mei 2023 presenteert een delegatie van de Ankara Middle East Technical University, de stand van zaken van de ‘damage assessment and evaluation of Antakya’s multi layered cultural heritage’. Hoe gaat de reconstructie van Antakya’s historische binnenstad na de recente aardbeving van start?

3 mei 2023

Pearls in Baroque: Noriko Amano – klavecimbel & Versailles Hofdans, Concertgebouw Kleine Zaal, 6 mei 14h.

Op deze Engelse Kroningsdag past feestelijke hofmuziek door Noriko Amano op klavecimbel, begeleid door topmusici van de Bach Vereniging en het Orkest van de 18de Eeuw. Op het programma staat het Vierde Brandenburgs Concert van J.S, Bach, het Fluitconcert in F groot van Antonio Vivaldi en L’Impériale uit Couperin’s Les Nations. Couperin schreef L’Impériale voor het Franse hof in Versailles, waarbij destijds elegante hofdansen werden uitgevoerd, en nu deze middag opnieuw gedansd door Emily van Baaren.

1 mei 2023

Ir Henk van Schaik / ICOMOS Water & Erfgoed, geridderd, Wageningen, 28 april 2023

Mede-ICOMOS leden Hasti Tarekat en Jurn Buisman (foto), flankeren de zojuist geridderde Ir Henk van Schaik. Zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau drukt de waardering uit voor zijn jarenlange inspanningen het belang van water en milieu mondiaal op de kaart te zetten en de samenhang tussen water en erfgoed te benadrukken.
Ir Henk van Schaik is erelid van ICOMOS International.