20 april 2021

Ronald Snijders 70 jaar: Eerbetoon aan een Wereldmusicus van Wereldklasse, 8 april 2021

Met een aubade op de vroege morgen van 8 april is Ronald Snijders muzikaal gefeliciteerd met zijn 70ste verjaardag. Het werd een dag vol met digitale gelukwensen, nog te zien op het internet platform Doewet Estafette. Hierop ook een Wereldpremière: zijn compositie ‘Divertimento’, speciaal geschreven voor zijn optreden op het Geelvinck Early Piano Festival op 29 november in het Luther Museum.

13 april 2021

ICOMOS: Contested Histories Today: Case Studies: South Africa, UAE & NL, 14 april 19.30h.

Vanavond: een HOT topic: Veranderende perspectieven op historische figuren, gebeurtenissen: standbeelden kantelen, heilige huisjes vallen om: we moeten het verleden bekijken met andere ogen. Kathleen Ferrier (foto), Koosje Spitz, Zahira Asmal en Annissa Gultom bespreken case studies in Nederland, Zuid Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten.

6 april 2021

Restauratie Georg Haschka sr fortepiano, Wenen, ca 1815, voltooid door Edwin Beunk

In de vorige Geelvinck Nieuwsbrief kondigden wij trots de voltooing door Gijs Wilderom van de Haschka jr fortepiano aan. Nu kunnen wij melden dat Edwin Beunk op heel korte termijn de door hem gerestaureerde Haschka sr komt afleveren. Vader en zoon Georg Haschka verrasten de verwende Weense clietèle van het eerste kwart 19de eeuw met steeds nieuwe features: deze heeft zeven pedalen!

6 april 2021

Stile Galante start opnames ‘Luigi Marchesi’ op Kolthoorn / Heerde 6-13 april 2021

Het Stile Galante team is neergestreken in ons museum in Heerde voor een omvangrijk project rond componist Luigi Marchesi (1754 – 1829), en gevierd castrato soprano, de ‘Freddy Mercury’ van zijn tijd. Het project omvat de CD opname van alle Marchesi Ariette, aangevuld met twee vrouwelijke componistes en tijdgenoten: Anne-Marie Krumpholz en Veronika Cianchettini; alledrie werkzaam in Londen aan het eind van de 18de eeuw.

6 april 2021

Heritage & Slow Tourism Lab: Earth Markets, Sustainability & Slow Tourism, 11h., 7 april

Dit Webinar over lokale markten met lokaal, ambachtelijk geproduceerde producten belicht aspecten als biodiversiteit en support voor lokale boeren. Deze ‘Earth Markets’ gestart on 2006 in Toscane, vinden nu al in 28 landen plaats. Het ‘Food Festival’ karakter ervan is ook een vorm van culturele uitwisseling en trekt toeristen aan. Sprekers uit Letland, Italië en Turkije bespreken praktijkvoorbeelden. Webinar English spoken.

21 maart 2021

Stile Galante bezoekt Geelvinck Music ‘Opname Studio’ in Heerde, 19 maart 2021

Ter voorbereiding van de opnames voor het ‘Luigi Marchesi’ Project, geplant voor de tweede week van april, heeft het Stile Galante productie-team een locatiebezoek gebracht aan onze ‘Geelvinck Music’ concertzaal in het Grote Atelier van Huize Kolthoorn, onze museumlocatie in Heerde. Deze eerste kennismaking diende ook om een indruk te krijgen van de ambiance en de beschikbare instrumenten.

20 maart 2021

Geelvinck Music start samenwerking met Europeana Sounds / British Library

Hoe wij ook verlangen naar live uitvoeringen, wij realiseren ons dat digitale registratie van concerten een blijvertje zal zijn. Inmiddels hebben wij met de opnames van onze festival concerten op historische piano’s een omvangrijk beeld- en geluidsbestand opgebouwd, We zijn heel blij met de samenwerking met Europeana Sounds, verbonden aan de British Library, om onze opnames te kunnen catalogiseren en archiveren.

8 maart 2021

‘Over René Samson Gesproken’ You-tube Componist René Samson (1948-2019) nu online te zien

Tot groot verdriet van zijn familie, vrienden, musici en vele bewonderaars van zijn muziek, overleed de Surinaams-Joodse componist René Samson geheel onverwacht in 2019. René heeft ook een prachtige compositie geschreven voor gitaar en tafelpiano ‘Waterspel’, voor onze Geelvinck 2013 Call for Compositions. Een biografie en In Memoriam zie hier.

8 maart 2021

Mooie Samenwerking met ‘Stile Galante’

In 10 jaar is Stile Galante, dat zich richt op Italiaanse muziek van de 18de eeuw, uitgegroeid tot een spraakmakend ensemble. Zo traden zij met veel succes op in het Festival Oude Muziek Utrecht 2019. Voor een CD project met Pan Classics zochten zij twee originele historische instrumenten, die zij vonden in de Geelvinck Collectie. Wij verheugen ons op een sprankelende muzikale samenwerking!