19 mei 2023

PianoDuo Festival Amsterdam, Kassiek – Jazz – Kids – Concours, 27 & 28 mei

Klassiek – Jazz – Kids – Concours

Het leukste Pinksterweekenduitje: het PFA Voorjaarsweekend!
Klassieke muziek en jazz is voor iedereen. Dat is het motto van ons tweede Voorjaarsweekend dat over iets minder dan twee weken zal plaatsvinden. We hebben er bewust voor gekozen om de concerten van dit weekend voor zoveel mogelijk muziekliefhebbers toegankelijk te maken: we gaan naar drie verschillende buurten in Amsterdam, de concerten hebben lage toegangsprijzen, én drie verschillende thema’s – klassiek, minimal en jazz. Voor elk wat wils dus! Op deze manier willen we trouw zijn aan onze vaste bezoekers, en ook nieuw publiek bereiken. 

Uitgelicht: Jonge fortepianomeesters – Guy Maori en Maurits Koelmans
De quatre-mains muziek beleefde in de tijd van Mozart een grote opleving. Er wordt zelfs gezegd dat we nooit een klavier met 88 toetsen gehad zouden hebben als er in die tijd niet meer en meer quatre-mains werd geschreven en gespeeld. Het was namelijk erg oncomfortabel om met zijn tweeën achter een kleine fortepiano te zitten, en daardoor werden de instrumentenbouwers uit de tijd van Mozart geïnspireerd om de klavieren groter en groter te maken. Op zaterdagavond 27 mei spelen twee fortepiano toptalenten, Guy Maori en Maurits Koelmans, op een kopie van een Walter fortepiano uit 1800, de favoriete piano van zowel Mozart als Beethoven. Je gaat tijdens dit concert dus echt even terug naar het einde van de 18e eeuw, en hoor je hoe deze componisten hun eigen muziek beleefden. Kaarten à 7,50 euro bestel je hier!

En meer!
Jazzliefhebbers kunnen meeswingen met het Edison Duo in CEC Amsterdam op zaterdagmiddag 27 mei. Wil je liever wegdromen bij de meditatieve klanken van Simeon ten Holt? Kom dan op zondagmiddag 28 mei naar DOOR Open Space

Foto CEC Amsterdam

Het PianoDuo Festival & Museum Geelvinck

Sinds de start van het PianoDuo Festival in Amsterdam, bestaat er een warme band met Museum Geelvinck. Wij herinneren ons met veel plezier dat de artistiek leider van het Geelvinck Fortepiano Festival, Maestro Michael Tsalka, binnen het PIanoDuo Festival 2015 heeft opgetreden met Gabriele Toia op een fortepiano uit de Geelvinck Collectie. In datzelfde PianoDuo Festival trad ook Maestro Willem Brons op met zijn sterleerlinge Wakana Shimizu.

Gebruikte historische piano’s: de Pohlman fortepiano carré, Londen ca 1770, Fortepiano Zahler ca 1805 (bruikleen Gijs Wilderom) en de Erard salonvleugel, Parijs, 1892, uit de collectie van Romain d’Ansembourg.

19 mei 2023

Kasteel Loenersloot viert op Tweede Pinksterdag : De Dag van het Kasteel, met Kaoru Iwamura op fortepiano carré, 29 mei

Op maandag 29 mei is Kasteel Loenersloot in het gelijknamige dorp op de jaarlijkse landelijke Dag van het Kasteel te bezichtigen.  Bezoekers zijn van harte welkom om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 of 16.00 uur.  Elk uur kunt u de vele ruimten, waaronder de prachtige bel-etage, de grote zolder en de toren met ruim uitzicht, tot Utrecht toe, geheel op eigen gelegenheid bekijken.  Er is ieder uur prachtige muziek. Ook  is er een speurtocht voor kinderen. In en om het kasteel is verder veel te doen!

Fortepianiste Kaoru Iwamura, staande voor de fortepiano carré Broadwood 1829, licht haar repertoire toe voor publiek in de Muziekkamer van Kasteel Loenersloot met fraaie wandschilderingen.

Reserveren

De toegangsprijs is € 3,00 voor beschermers (leden) van Utrechts Landschap en € 6,00 voor niet-beschermers. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Reserveren kan via www.utrechtslandschap.nl/dagvanhet kasteel.  Kiest u één van de hierboven aangegeven uren. Op de dag zelf kan men zich bij de tent (kassa) op de oprijlaan aanmelden.  Daar kan gepind worden.

Parkrondleiding

Om 12.30, 13.45 en 16.00 uur is er een parkrondleiding.  Deze zijn gratis, maar reserveert u ook a.u.b. De onderhoudsman van het park en de boswachter leiden o.a. zelf rond.

In en rond het kasteel

In het slot, beheerd door Utrechts Landschap,  zijn op die 29e mei fraaie prenten van het vroegere kasteel en bewoners tentoongesteld.  Elk uur worden video’s vertoond. Eén betreft de laatste kleurrijke bewoonster, barones M. van Nagell -Martini Buys. Er is ook een film uit 1988, met die barones in levende lijve. Op de bel-etage is het personeel van het kasteel op deze dag druk in de weer! Kinderen kunnen op de oprijlaan blikgooien, steltlopen, zaklopen e.d. en zich laten schminken.

Elk uur miniconcerten: op de fortepiano carré

Kaoru Iwamura, professioneel pianofortebespeelster, geeft elk uur op de geheel gerestaureerde Broadwood fortepiano carré uit 1829 (in bruikleen van Museum Geelvinck) een mini-concert met werken van bekende componisten!  

Informatie over kasteel en park

Op www.kasteelloenersloot.nl  staat veel informatie over het fraai gerestaureerde 13e-eeuwse kasteel. Na de grote verbouwing tot een zomerverblijf 250 jaar geleden is het in 18e-eeuwse stijl ingericht, met behoud van middeleeuwse kenmerken als slotgracht, stokoude toren, dikke muren en kloostermoppen.  Op die site staat ook informatie over het zeker in deze tijd prachtige park.

Horeca, parkeren

Op de oprijlaan is voor deze dag een aantrekkelijke horecagelegenheid ingericht.  Parkeren kan op de met lichtgroene borden aangegeven speciale gratis kasteel-parkeerplaats, op 10 minuten lopen van het kasteel.  Medewerkers wijzen de weg.  Welkom op 29 mei!

4 mei 2023

MoWIC Vrijburgh Conferentie met keynote speaker Cynthia McLeod – 10 juni ’23

Herinneringen aan het Slavernijverleden – Erfgoed van de WIC

Memories of Slavery Times – Heritage of the West India Company

Op 10 juni 2023, het jaar waarin herdacht en gevierd wordt dat 150 jaar geleden, in 1873, de slavernij in Suriname en in het Caraïbisch gebied ook feitelijk is afgeschaft, organiseert MoWIC (Monuments of the West India Company), de 6de Vrijburgh Conferentie, ‘Herinneringen aan de Slavernij – Erfgoed van de WIC’. Keynote speaker Cynthia McLeod – Ferrier vertelt in dit licht over de figuur Elisabeth Samson en haar huis: het Elisabeth Samson Huis in Paramaribo. 

3 mei 2023

ICOMOS Lezing: Antioch’s Post-Earthquake Recovery, bij DutchCulture, Herengracht 474, 10 mei, 19.30 uur

De ICOMOS lezing van deze maand is weer fysiek: op 10 mei presenteert een delegatie van de Ankara Middle East Technical University, de stand van zaken van de ‘damage assessment and evaluation of Antakya’s multi layered cultural heritage’. Hoe gaat de reconstructie van Antakya’s historische binnenstad na de recente aardbeving van start?

3 mei 2023

Pearls in Baroque: Noriko Amano – klavecimbel & Versailles Hofdans, Concertgebouw Kleine Zaal, 6 mei 14h.

Op deze Engelse Kroningsdag past feestelijke hofmuziek door Noriko Amano op klavecimbel, begeleid door topmusici van de Bach Vereniging en het Orkest van de 18de Eeuw. Op het programma staat het Vierde Brandenburgs Concert van J.S, Bach, het Fluitconcert in F groot van Antonio Vivaldi en L’Impériale uit Couperin’s Les Nations. Couperin schreef L’Impériale voor het Franse hof in Versailles, waarbij destijds elegante hofdansen werden uitgevoerd, en nu deze middag opnieuw gedansd door Emily van Baaren.

1 mei 2023

Ir Henk van Schaik / ICOMOS Water & Erfgoed, geridderd, Wageningen, 28 april 2023

Mede-ICOMOS leden Hasti Tarekat en Jurn Buisman (foto), flankeren de zojuist geridderde Ir Henk van Schaik. Zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau drukt de waardering uit voor zijn jarenlange inspanningen het belang van water en milieu mondiaal op de kaart te zetten en de samenhang tussen water en erfgoed te benadrukken.
Ir Henk van Schaik is erelid van ICOMOS International.

19 april 2023

EPTA Bibliotheek uit OBA naar Depot Museum Geelvinck in Putten 25 feb. 

Na een jarenlang onderkomen te hebben genoten in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam / OBA, heeft de bibliotheek van EPTA / European Piano Teachers Association, onderdak gevonden bij Museum Geelvinck. EPTA is dé vakvereniging voor professionele pianisten en pianodocenten. Ons museum beschikt eveneens over een uitgebreide vakbibliotheek. Wij streven naar een nieuwe behuizing, waar we piano’s uit onze collectie kunnen tonen en tevens deze vakbibliotheken toegankelijk kunnen maken.   

18 april 2023

Twee Piano’s en twee Harmoniums op 3 april in zeecontainer, nu op weg naar Suriname

Met hulp van de St. Vrienden van Suriname en steun van de St. Van Well van der Snoek èn particulieren, zijn twee piano’s van Museum Geelvinck en twee harmoniums van het Harmonium Museum Nederland in Drenthe, op transport gegaan naar Suriname. Woonzorgvoorziening Wiesje voor mensen met dementie en Muziekschool Bellas Artes verheugen zich op een behouden vaart en de voorspoedige aankomst in Paramaribo! 

18 april 2023

ICOMOS Online: Threatened Heritage: Dutch architecture in the US and NL: 19 April, 19h30

What makes a Dutch colonial home truly Dutch? The Van Ostrande-Radliff House, the oldest building in Albany from 1728, is a rare and important source for understanding urban colonial architecture in the New Netherlands. Kinderdorp Neerbosch in Nijmegen poses comparable issues in the strategy of urban heritage conservation, both threatened  by large-scale environmental changes. How to preserve this heritage?

23 februari 2023

Willem Brons presenteert nieuwe concertserie: Satomi Chihara, Waalse Kerk, 25 feb. 15.15h

Willem Brons Presenteert
Willem Brons presenteert de nieuwe generatie aan het publiek in een gloednieuwe concertserie. Drie talentvolle pianisten, allen oud-deelnemer aan de internationale masterclass van Willem Brons, spelen een volledig recital op de zaterdag- en zondagmiddag in De Waalse Kerk.

Concert aanstaande zaterdag: Satomi Chihara
Satomi Chihara trapt op zaterdagmiddag 25 februari de nieuwe concertserie Willem Brons Presenteert af met een prachtig programma. Satomi Chihara (1996) is één van de aanstormende pianotalenten van Nederland.

Programma
Bach – Partita nr. 4 in D groot
Beethoven – Pianosonate nr. 31, Op. 110
Faure – Nocturne, nr. 13
Franck – Prelude, Koraal en Fuga

Tickets:
Tickets Satomi Chihara – zaterdag 25 februari 15.15 uur
Kinderen tot en met 17 jaar gratis toegang
Korting voor vrienden van de Stichting Eusebiuskring
22 februari 2023

ICOMOS Online Livecast: new Technologies in Archeology: UK, Iraq & Syria, 8 March, 19.30h

Nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe ontdekkingen in de archeologie: CT en 3D scanning, gebruik van satelliet-data en AI. Zo kon Iris Kramer (foto) met AI en satellietdata vanuit de ruimte archeologisch interessante plekken, zoals zoals akkers en resten van bebouwing van duizenden jaren geleden, in kaart brengen. Dominique Ngan-Tillard en Rients de Boer (TU Delft) zetten moderne technieken in om geroofde kleitabletten voor verval te behoeden en de non-tekstuele informatie ervan te ontsluiten.