22 september 2021

Tentoonstelling in Luther Museum Amsterdam: ‘Luther & Oranje’, 7 oktober 2021 – 9 januari 2022

De geschiedenis van Het Huis van Oranje-Nassau is sterk verbonden met de vroegere Nederlands Hervormde Kerk, waarin het gedachtegoed van Johannes Calvijn de hoofdrol speelt. Toch moet de invloed van Maarten Luther niet onderschat worden. Al vanaf Willem van Oranje, zoon van lutherse ouders, zijn er lutheranen aan het hof te vinden. 

Luther & Oranje 

De affiches zijn besteld, de teksten zijn bijna af en de eerste objecten staan klaar om binnenkort te worden opgehangen. We kijken reikhalzend uit naar onze komende tentoonstelling over de banden tussen het  lutheranisme in Nederland en het Huis Oranje-Nassau.

Voor het eerst zal het museum objecten lenen van een andere erfgoedinstelling. Deze tentoonstelling biedt dan ook de kans om unieke documenten en objecten uit het Koninklijk Huisarchief te zien, waaronder twee originele handschriften van Maarten Luther zelf uit 1525 en 1533. Mis het niet en kom dit najaar naar het Luther Museum!

Dit project komt mede tot stand dankzij steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Luther Museum, geornamenteerde spiegel in de Regentenkamer

In het najaar van 2021 vertelt het Luther Museum hun verhaal met portretten, persoonlijke documenten en objecten uit koninklijk en luthers bezit. Hoogtepunt zijn twee brieven van Maarten Luther zelf uit het Koninklijk Huisarchief.

Voor eens zullen niet de Koningen en Koninginnen, maar vooral hun aangetrouwde partners in de schijnwerpers staan. Een belangrijk voorbeeld is Koningin-regentes Emma, die bewust lutheranen opnam in haar huishouding. Met Luther & Oranje hoopt het Luther Museum bezoekers een nieuw perspectief te bieden op de relatie tussen het Huis van Oranje-Nassau en religie in Nederland.

De tentoonstelling zal te zien zijn in de Kerkzaal en Administratiekamer van het museum en loopt van 7 oktober 2021 t/m 9 januari 2022.

21 september 2021

Pearls in Baroque: Bach & Couperin, met Noriko Amano – klavecimbel, Kleine Zaal Concertgebouw, 2 oktober, 18.30 & 20.45 uur

Johannes Vermeer (1632-1675), Jonge Vrouw met Parelketting (1662-1665)

Pearls in Baroque presenteert op zaterdag 2 oktober 2021 in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw Bachs Sonates voor Viool en Klavecimbel (BWV 1014, 1015, 1017 en 1019). De vioolpartij wordt gespeeld door Sayuri Yamagata, concertmeester van de Nederlandse Bachvereniging. De klavecimbelpartij wordt gespeeld door Noriko Amano, artistiek leider van Pearls in Baroque. Het gaat om twee concerten van een uur waarin verschillende sonates ten gehore worden gebracht. Daarnaast wordt Imperiale uit Les Nations van Francois Couperin ten gehore gebracht waarbij ook wordt gedanst!

Pearls in Baroque Dress & Baroque Dance rehearsal

On Saturday 2 October, Pearls in Baroque presents Bachs Sonatas for Harpsichord and Violin (BMW 1014, 1015, 1017 en 1019) in the Kleine zaal of Het Concertgebouw. The baroque violin will be played by Sayuri Yamagata, concert master of the Nederlandse Bachvereniging. The harpsichord will be played by Noriko Amano, artistic director of Pearls in Baroque. This project consists of two concerts of one hour each where different sonatas will be performed. Both concerts close with Imperiale from Les Nations by Francois Couperin. For this piece Franc Polman on baroque violin, Joshua Cheatham on viola da gamba and a young dancer will appear on stage to join Sayuri and Noriko.

Dress code Cocktail Attire

Sayuri Yamagata en Noriko Amano rehearsing

Program: Saturday 2 October 2021 – 18:30

J.S. Bach (1685-1750) 

Sonata BWV 1015 in A-Major
Sonata BWV 1014 in b-minor

Francois Couperin (1668-1733) 

Les Nations – L’ Imperiale 
(with baroque dance!)

Program Saturday 2 October 2021 – 21:45

J.S. Bach (1685-1750)

Sonata BWV 1017 in c-minor
Sonata BWV 1019 in G-Major

Couperin (1668-1733)

Les Nations – L’ Imperiale 
(with baroque dance!)

Sayuri Yamagata en Noriko Amano

Performers

Noriko Amano (cembalo)
Sayuri Yamagata (baroque violin)
Franc Polman (baroque violin)
Joshua Cheatham (viola da gamba)
Emily van Baaren (baroque dance)

Tickets:

zie pearlsinbaroque.com
of concertgebouw.nl

14 september 2021

Nieuwe ‘Geelvinck Muziek in Musea’ concertlocatie: Hooge Zwaluwe

Wij zijn heel blij het intieme, 17de eeuwse kerkje in Hooge Zwaluwe te kunnen toevoegen aan de ‘Geelvinck Muziek in Musea’ concertlocaties. We zijn in overleg welk instrument uit de collectie hier goed zou passen, of misschien wel twee? Het kerkje is in opdracht van Prins Frederik Hendrik en zijn echtgenote Amalia van Solms, gebouwd door Jacob van Campen (1595-1657), de beroemde architect, die o.a. het Paleis op de Dam, het Mauritshuis, Huis ten Bosch en de Koepelkerk van Renswoude heeft gebouwd en Paleis Noordeinde verbouwd.

Interieur Protestantse kerk, met doophek en Knipscheer orgel uit 1868

In overleg met onze partner-concertorganisatie Cultuur aan de Dommel / CadD en Harry Wiechers, stimulerende kracht ter plaatse achter het initiatief om meer muziek in deze kerk te laten klinken, maken wij een keuze om hier een fortepiano vleugel uit de Geelvinck collectie te plaatsen, wellicht aangevuld met een tafelpiano en kunnen we ook een concertprogrammering opzetten.

Het kerkgebouw heeft een kruisvorm als grondplan met gelijke armen, wat het mogelijk maakt dat de gelovigen dichter om de voorganger heen zitten. De vierkante structuur wordt door schuin oplopende steunberen versterkt. Bovenin, op het middenstuk, bevindt zich een houten, aan vier zijden open, klokkenstoel, een zg. bellefroy.

Hooge & Lage Zwaluwe en de Oranjes

In 1290 is er al melding van die Swaluw in een oorkonde van Graaf Floris V en wordt de Heerlijkheid van de Zwaluwe als leen aan de familie van Duivenvoorde gegeven.  In 1403 kwam door huwelijk van Johanna van Polanen met Engelbrecht van Nassau-Siegen, de Zwaluwe in Nassau’s bezit. Het huidige gebouw staat op een eerdere RK kerk uit 1483. In 1910 heeft een grote brand gewoed, in 1912 is het gebouw hersteld en in 1986 volledig gerestaureerd. Er is altijd een sterke band met de Oranjes geweest. Gebouwd als gift van Prins Frederik Hendrik, heeft ZKH Prins Claus het gebouw na de restauratie weer geopend. Ook nu nog draagt  Koning Willem Alexander door de vele historische banden van de Oranjes met de beide dorpen, de titel: Heer van Hooge en Lage Zwaluwe.

Voorzijde Protestantse kerk in Hooge Zwaluwe, met Harry Wiechers en Jurn Buisman, voorgrond het bronzen beeld Barmhartigheid door Niek van Leest uit 1886

14 september 2021

Kaoru Iwamura met Liedrecital op Kasteel Loenersloot: ‘Live is a Dream’, 25 september

Liedrecital in Kasteel Loenersloot ‘Das Leben ist ein Traum’ 
Solo en duetten door Haydn en Mendelssohn

De meeste muziek uit dit concertprogramma is verfilmd in de muziekfilm ‘Life is a Dream’, geregisseerd door Daan Vree uit Hilversum.  Opnames vonden deze zomer plaats in Kasteel Loenersloot. Door de ogen van een meisje van 8 jaar zien we het verhaal van twee geliefden die naar elkaar verlangen. Maar wat is feit en wat is fictie?  De film gaat in oktober (online) in première tijdens het “2nd Early Music Festival Hong Kong 2021”, georganiseerd door Concerto da Camera Hong Kong.  

Kasteel Loenersloot

Uitvoerenden:
Kaoru Iwamura – tafelpiano, Broadwood, 1829, Geelvinck Coll.
Kitty Lai – sopraan
Edmond Chu – tenor

Programma:
Felix Mendelssohn:  ‘Suleika’, ‘Gondellied’ uit ‘Lieder ohne Worte’ 
Fanny Mendelssohn: ‘Suleika und Hatem’
Joseph Haydn: ‘Das Leben ist ein Traum’ & ‘Sympathy ‘ 

Trailer van ‘Life is a Dream’https://www.youtube.com/watch?v=G2FUnA3XMx

Kaoru Iwamura treedt op voor publiek in de muziekkamer van Kasteel Loenersloot

Datum: Zaterdag 25 september 2021
Tijd: 17 en 19 uur (twee keer hetzelfde programma van een uur)
Plaats: Kasteel Loenersloot
Adres: Rijksstraatweg 211, Loenersloot

Reserveringen: 
https://utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/75348/kasteel-loenersloot-twee-concerten-op-pianoforte-met-sopraan-en-tenor/2021-09-25

Interview met Kaoru Iwamura tgv 260ste geboortejaar van Mozart, door concertorganisatie Zael in Meppel

Kaoru’s Fortepiano concerten op 16/10 in Hilversum en 6/11 in Meppel

Hilversum:
Datum en tijdZaterdag 16 oktober om 15 uur
Huis- en Tuinconcerten serie bij Henk van Zonneveld

Programma: o.a. sonate KV. 311 ‘Alla Turca’ van Mozart, ‘Thin Air’ van Tsoupaki

Reserveringen: hevanzonneveld@gmail.com
info: http://henkvanzonneveld.nl/tuinconcerten-2020/

Meppel
Datum: Zaterdag 6 november 
Organisatie: Zael Erato Klassiek Muziek Festival 
Tijd: 14 uur  / 15 uur  (twee keer hetzelfde programma)Fortepiano

Programma:
‘ Thin Air’ van Calliope Tsoupaki  & ‘Storm’ sonate van Beethoven

Info & Reserveringenhttps://www.zael.nl/pages/kaarten

Fortepianiste Kaoru Iwamura speelt op 13 juni 2012 de eerder in 2012 ontdekte Mozart compositie ‘Allegro molto’ van 87 maten in sonate vorm in het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam op een tafelpiano uit 1787, gebouwd door Buntebart & Sievers uit Londen.
13 september 2021

Nieuwe aanwinst voor Geelvinck Collectie: Franse Tafelpiano met een Nederlands tintje

Diep in Zuid-Frankrijk, in de middeleeuwse stad Albi (met de imposante bakstenen kathedraal, gebouwd in 1282 als christelijk bolwerk tegen de Catharen / Albigenzen) hebben wij  een tafelpiano uit 1824 opgehaald, gebouwd door Leonard Systermans. In 1780 ging de 17-jarige Leonard, als telg van de Hoensbroekse familie Systermans, naar Parijs, om daar een familiedynastie van succesvolle pianobouwers op te zetten. In 1785 begon hij al met een atelier op eigen naam. Leonard Systermans is begraven in 1821 op Père Lachaise in Parijs.

De bakstenen Sint Cecilia Kathedraal van Albi en aartsbisschoppelijk paleis lijken wel een fort. De bouw duurde 200 jaar, gestart in de nasleep van de Albigenzer Kruistocht in 1282. In 2010 als UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen
Beeld van St Cecilia, liggend voor haar relikwiekastje, met een stukje bot van de martelares en beschermheilige van de muziek en musici
De heilige Cecila heeft een eigen kapelnis in deze, van binnen uitbundig met fresco’s gedecoreerde kathedraal in de zg. Zuid-Franse Gothische stijl.
3 september 2021

2nd Hong Kong Early Music Festival met Kaoru Iwamura op Kasteel Loenersloot

Trailer van ‘Life is a Dream’, onderdeel van het 2nd Hong Kong Early Music Festival,

2nd Hong Kong Early Music Festival in oktober 2021:Muziekvideo Live is a Dream

De Broadwood tafelpiano uit 1829 uit de Geelvinck Collectie  op Kasteel Loenersloot speelt een rol in het 2nd Hong Kong Early Music Festival – a historical Journey. Kaoru Iwamura met dochtertje Yuna  zijn, naast sopraan Kitty Lai en tenor Edmond Chu, de sterren in een korte film, Live is a Dream, gemaakt door cineast Daan Vree. Deze bijdrage aan het festival gaat in oktober in premiere (hierover later meer).

banner bij Live is a Dream, met Kitty Lai en Kaoru Iwamura

2nd Hong Kong Early Music Festival in november 2021: the Sound of Chopin

Het festival omvat ook filmische bijdragen uit Duitsland en Frankrijk. Deze laatste is gemaakt door regisseur Karen Kwok, met onder andere de medewerking van pianist Yves Henri, directeur van het Chopin Festival in Nohant, met als titel ‘the Sound of Chopin’, opgenomen in het huis van George Sand in Nohant, waar Chopin langere tijd verbleef en gecomponeerd heeft. (Vanaf november te zien op het youtube kanaal concerto da camera).

Hong Kong Early Music Festival in september 2021: het Orgel in Waltershausen

Vanaf september is de bijdrage vanuit Duitsland te zien met een tweedelige video-podcast met een orgelconcert op het grote barokorgel uit 1730 van de stadskerk van Waltershausen (Thuringen )en rondleiding door organist Stefan Kiessling.

Press release

2nd Hong Kong Early Music Festival 2021: A Historical Journey

Concerto da Camera is very pleased to present the 2nd Hong Kong Early Music Festival 2021, titled A Historical Journey. Despite the difficulties and lockdown across the world, we believe that music not only brings us hope and joy, this universal language also links people together and create resonance among us. This year, we are excited to present the festival to you in an extraordinary manner: all events will be streamed online and provide access to a worldwide audiences.

A collaboration of talents with different expertise: musicians, filmmakers, production crew and many more. This international line-up – no matter staying in Hong Kong or abroad they are, all contributed greatly for the best.

The theme of our 2021 Festival is A Historical Journey.  Through the medium of music, we aim to take our audience on a magical journey: to see and listen to the authentic period musical instruments, to visit various historical sites, and to appreciate the arts and culture associated with them, likewise to be free from quarantine as well!

Our Programmes will be published on Concerto da Camera’s Youtube Channel:

1) Knowing the Harpsichord (Educational)

Join harpsichordist Kenneth Yeung this autumn forKnowing the Harpsichord, a series of four episodes brought to you by the 2nd Hong Kong Music Festival, 2021.

2) The Pipe Organ in the Town Church of Waltershausen

 Join concert organist Stefan Kießling in The Pipe Organ in Waltershausen Town Church, a two-part video series featuring the largest Baroque organ in Thuringia, Germany, brought to you by the 2nd Hong Kong Early Music Festival.

3) Life is a Dream (Music Video)

The 2nd Hong Kong Early Music Festival features a rich diversity of musical genres, including the music video “Life Is a Dream”, directed by Amsterdam-based writer and filmmaker Daan Vree.

A bonus video “The Broadwood Piano at the Loenersloot Castle” (Cultural Appreciation) will be brought to you on Concerto da Camera’s Youtube channel. Kaoru Iwamura will tell you more about the 200-year-old English Broadwood Square Piano she played in the video. This is a golden opportunity for you to extend your knowledge on the authentic keyboard instruments.

4) The Sound of Chopin (Documentary)

Being hailed as “the poet at the piano”, Polish-French composer Frederic Chopin was very particular about the craftsmanship and tone of the pianos he played and was especially fond of those manufactured by the French company Pleyel. According to the pianist-composer’s contemporary Franz Liszt, this preference was because of “their silvery and slightly veiled sonority” and their “lightness of touch”. 

5) Back To The Renaissance (Performance)

From Gabrieli and Frescobaldi, to Fontana and Monteverdi – enjoy wonderful Renaissance masterpieces in an online concert involving choir, trumpets, flugelhorns, violins, dulcian and pipe organ, brought to you by the 2nd Hong Kong Early Music Festival.

3 september 2021

ICOMOS: Cultural Property Protection & the Military Perspective: UK, FR & NL, 8 sept. 19.30h Livecast

Van Palmyra tot Timboektoe zien wij dat de opzettelijke verwoesting van cultureel erfgoed, met het opblazen van de Buddhas van Bamyan uit de 6de eeuw (foto) als slechts een van de dieptepunten, ook ontwrichtende effecten heeft op de samenleving, dichtbij tot ver daarbuiten. The Hague 1953 Convention is leidraad voor bescherming, ook militair. Drie genodigden uit het VK, Frankrijk en Nederland spreken vanuit hun militaire ervaring. 

Cultural Property Protection & Military Perspectives on the Protection of Cultural Heritage: Netherlands, France and the UK

Date: Wednesday 8 September 2021
Time: 19:30-21:15 CET
Speakers: LTC Tim Purbrick, CPT Tim Le Berre, CPT Ankie Petersen

LIVECAST (via ZOOM) RSVP for attendance via button below or by mailing to lezingen@icomos.nl

We kindly invite you to the upcoming lecture and discussion evening on Wednesday September 8th. The topic of this evening will be ‘Cultural Property Protection: Military perspectives on the protection of cultural heritage from

From Palmyra to Timbuktu, we see that the destruction of cultural heritage can have tremendous effects on communities, leaving people disconnected, traumatized and even persecuted. Increasingly, cultural property protection is being recognized and better addressed as a humanitarian issue in its own right.

Perhaps less known is that cultural property protection is an increasingly important issue within the military as well. Various national armies are looking to find methods to incorporate culture and cultural heritage into their practices with the purpose to prevent damage and destruction, both deliberate and collateral. For our upcoming lecture, we have invited speakers from different countries to discuss how the military came to play a role in the protection of cultural heritage in their countries, using examples from practice, and what recent developments in cultural property protection entail. We look forward to discussing this topic with our speakers from the UK, France and the Netherlands: Lieutenant-Colonel Tim Purbrick, Captain Tim Le Berre, and Captain Ankie Petersen.

Cultural Property Protection: Military Perspectives

19:30   Welcome and introduction: Ardjuna Candotti and Daan Lavies
19:35   Ankie Petersen (NL):
19:55   Tim Purbrick (UK):
20:15   Short break
20:25 Tim Le Berre (FR):
20:45   Panel discussion among the speakers + Q&A with audience moderated by Ardjuna Candotti and Daan Lavies
21:15   End

The 1954 Hague Convention for the Protection of Cultural Property in the Event of Armed Conflict

The protection of cultural property is enshrined in the 1954 Hague Convention for the Protection of Cultural Property in the Event of Armed Conflict and its two Protocols of 1954 and 1999. Article 7 (Military measures) refers to the military responsibilities in regard to the protection of cultural property. In many countries, Armies have taken up the challenge of translating this kind of international law into practice, taking into account the protection of heritage as an integral part of sustainable strategies to build peace and security. .

The recent evolution of warfare, and the increased level of threats against cultural property in the past years have resulted in a new urgency and challenges for the implementation of legal and operational military measures within the Armed Forces. This ICOMOS lecture evening will provide some insights into the practice of cultural property protection from an international military perspective, and will engage with the audience in the discussion on what can and should be done to prevent the loss of cultural heritage during armed conflict and other crises.

About the lectures:

As the first speaker of the evening, Captain Ankie Petersen will provide some broader background to cultural property protection (CPP) as enshrined in the Hague Convention and its protocols. She will also talk about the establishment and evolution of CPP in the Dutch Armed Forces in the Netherlands since 1953 and its current state and challenges.

Lt Col Tim Purbrick will talk about the re-establishment of a cultural property protection (CPP) in the British Army for the first time since the end of WW2. The talk will cover background to CPP issues and the development of the military capability, including policy, geospatial data, education, training and the CPP unit.

Captain Timothee le Berre will provide a French perspective to the development of CPP in a military context, with reference to practical experiences with the recent deployment of two military curators, one in Central African Republic and one in Mali.

3 september 2021

Discover Underground Railroad to Freedom Network

Museum Geelvinck sluit zich aan bij een onderzoeksproject dat is geinitieerd door US-ICOMOS , in samenwerking met de US National Park Service, om nieuw licht te werpen op de vluchtwegen, die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, maar ook al daarvoor, gebruikt werden door de slaven die de plantages ontvluchtten en de plekken waar zij een veilig onderdak vonden in kaart te brengen: de Underground Railroad to Freedom. Op 1 september 2021 is dit project gelanceerd onder de noemer ‘International Underground Railroad Month’.

Het is de bedoeling dit netwerk van vluchtwegen en safe heavens in kaart te brengen, Mapping Sites, maar ook de overlevering van deze ervaringen in verhalen, liederen en muziek vast te leggen: ‘Story mapping’.

Er wordt ook gekeken naar paralellen buiten de VS. Zo hebben ICOMOS-Canada en ICOMOS-Brazilie zich aan dit project gecommitteerd en heeft Museum Geelvinck (lid van ICOMOS-NL) het voortouw genomen om wat betreft Suriname en het Caraibisch gebied, de kennis op dit terrein te bundelen en partners te vinden om inhoudelijke bijdragen te leveren aan het IUGRR project.

Deelname aan het UGRR project ligt ook helemaal in lijn met projecten die wij al langer geleden hebben ondernomen, zoals in 2013 de tentoonstelling ‘Swart op de Gracht’, die het slavernijverleden van de Amsterdamse Grachtengordel belichtte, met de bewoners van het Geelvinck Hinlopen Huis aan de Herengracht als vertrekpunt en meer recent ‘Beethoven is Black’, waarbij het gaat om meer inclusie van musici en componisten van kleur in de wereld van de klassieke muziek.

Hier meer over de International Underground Railroad Month

23 augustus 2021

‘Bridgetower Project’ Beethoven Haus Bonn basis samenwerking met Museum Geelvinck

De Freunde bijeenkomst op 18 augustus in het Beethoven Haus in Bonn was tevens de lancering van het programma 2021-2022, waarin het nieuwe ‘Bridgetower Project’ (violist en componist George Augustus Polgreen Bridgetower en vriend van Beethoven was een musicus van kleur) de discussie opent over inclusie in de klassieke muziek – een thema dat nauw aansluit op ons ‘Beethoven is Black‘ project. Alle reden voor samenwerking!

Het huis waarin – volgens de plaquette aan de voorkant – Beethoven geboren zou zijn, in de Bonngasse, herbergt al vanaf de oprichting van de Beethoven Haus Verein in 1889 belangrijke objecten uit het leven van de componist. Vele activiteiten, tentoonstellingen en concerten die voor 2020 gepland waren in het kader van BTHVN 250, konden niet doorgaan of moesten worden uitgesteld. Wat wel gerealiseerd is, is ‘Beethoven Everywhere’, een virtuele rondgang door het museum, gerealiseerd in samenwerking met Google Arts & Culture.

‘Bridgetower Project’

Met het Bridgetower Projekt wil het Beethoven Haus gesprekspartner zijn in de wijdverbreide discussie over hoe de klassieke muziek veelstemmiger en veelkleuriger te maken. Dat het naastgelegen huis ‘Im Mohren’ heet, met een figuur aan de facade die is afgebeeld met stereotiepe kenmerken van een ‘moor’ met veren, een pijp en een tabaksvat, verwijzingen naar producten van slavenarbeid, was nog een extra reden om het thema ‘kolonialisme in de klassieke muziek’ tot onderwerp voor een reeks evenementen vanaf 29 augustus 2021 tot en met 4 maart 2022 te programmeren (zie het programma ‘Bridgetower Projekt’ .

Moorfiguur, 19de eeuwse ‘reklame’ voor tabakswaren, waarbij de opvallende gelijkenis met soortgelijke figuren aan o.a. Amsterdamse gevels in het oog springt

22 augustus 2021

Nani  / Noam Vazana viert Crowdfunding CD Ke Haber met Island party op 12 september

In de hoop op beter weer, verplaatst Ladino zangeres Nani / Noam Vazana het feestelijke hoogtepunt van haar promotie campagne voor haar CD Ke Haber naar 12 september. Er zijn nog plaatsen! Nani houdt met het zingen in het Ladino – de taal van haar grootmoeder in Fez – de traditie van de Sefardische Joodse cultuur hoog, zoals die eeuwenlang bloeide in Noord-Afrika en op het Iberisch schiereiland.


Singer – Songwriter Nani / Noam Vazana, foto Asaf Lewkowitz

Veelzijdig zangeres Nani / Noam Vazana wordt wereldwijd gewaardeerd voor haar prachtige stem en diep-melancholiek repertoire, waar de emoties van een vitale en eeuwenoude, maar bedreigde cultuur in doorklinkt. Ook in het Geelvinck Early Piano Festival 2018 heeft zij samen met Michael Tsalka en Alon Sariel een spetterend optreden verzorgd.

Corona heeft haar drukke reizende bestaan van toernee’s en podia optredens over de hele wereld ruw stilgelegd. Maar zij is niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft een eigen videokanaal opgezet, met elke laatste zondag van de maand een gestreamed online-concert.

CD Ke Haber Crowdfunding met Island party

When: September 12th
Meeting point: Vinkeveen (exact address will be emailed to ticket holders)
Boats: Pickups 12:30, 13:30 / Drop offs 17:30, 18:30
 We only have 19 tickets left In case the weather fails us again and we’re forced to cancel, you’ll get a vinyl record instead! Looking forward to seeing you on the island!  
 Book Your Ticket 
 #Ladino #ILoveLadino NaniMusic.com 
20 augustus 2021

Kasteel Loenersloot opent haar poort op 11 september met muziek door Kaoru Iwamura

Op Open Monumentendag, zaterdag 11 september organiseren we in Kasteel Loenersloot, na eerdere rondleidingen op vrijdag en zaterdag, een voor deze tijden bijzondere middag met allerlei aantrekkelijke activiteiten. U kunt het slot in het gelijknamige dorp dan ook op eigen gelegenheid bezichtigen. Bezoekers zijn om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 of 16.00 uur van harte welkom.  Elk uur heeft u 55 minuten de tijd om onder meer de prachtige bel-etage, de imposante zolder en zeker ook de toren te bekijken.  Verder is er in en om het slot veel te doen!

fortepianiste Kaoru Iwamura naast de Broadwood tafelpiano uit 1829 in de muziekkamer van Kasteel Loenersloot

Muziek en activiteiten In en bij het kasteel      
                          
Elk uur is er een film van en met de laatste kleurrijke bewoonster, barones Van Nagell – Martini Buys, in haar dagelijkse leven in 1988. Ook wordt een video vertoond over de oorlogsjaren in en rond Kasteel Loenersloot. In het slot staan op 11 september fraaie prenten  van o.a. het  vroegere kasteel. Een professionele pianoforte-bespeelster, Kaoru Iwamura, geeft elk uur op de geheel gerestaureerde Broadwood tafelpiano uit 1829 (bruikleen van Museum Geelvinck) een miniconcert met werken van bekende componisten!

Kinderen kunnen zich op de oprijlaan laten schminken. En daar blikgooien, steltlopen, sjoelen e.d. 

Salon in Kasteel Loenersloot met 18de eeuwse wandbespanningen, foto Trudelies de Graaf

Reserveren kasteel

De bescheiden toegangsprijs is € 2,50 voor beschermers (leden) van Utrechts Landschap en € 5,00 voor niet-beschermers. Voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis. Reserveren kan via www.utrechtslandschap.nl/activiteiten.  Kiest U één van de uren hierboven. Reserveren is noodzakelijk, want de toegang per uur is nog beperkt. Men kan op de dag zelf bij de tent (kassa) op de oprijlaan vanwege corona ook slechts beperkt aanmelden. U kunt daar alleen contant betalen.

Parkrondleidingen en reserveren

Om 12.30, 13.45 en 16.00 uur zijn er ook parkrondleidingen.  Die zijn gratis, maar reserveert u ook a.u.b. De inschrijving is ook hier ingeperkt!  U kunt met het gezin in het park een speurtocht volgen. Formulieren daarvoor liggen bij de kassa.

Kasteeltoren en toegangsdeur met brug over de slotgracht

Informatie over kasteel en park

Op www.kasteelloenersloot.nl  staat veel informatie over het fraai gerestaureerde 13e-eeuwse kasteel, dat, na de grote verbouwing 250 jaar geleden tot een zomerhuis, in 18e-eeuwse stijl is ingericht en zijn kenmerken als stokoude toren en dikke muren behouden heeft.  En informatie over het prachtige park. (Op elke vrijdag en zaterdag zijn er rondleidingen in het kasteel, in het park maandelijks op zaterdag).

Horeca en parkeren                                                                                                           Op de oprijlaan is voor deze dag een gewilde horecagelegenheid ingericht.  Parkeren kan op de met lichtgroene borden aangegeven speciale gratis kasteel-parkeerplaats.  Medewerkers wijzen de weg.

Welkom op 11 september!

1 augustus 2021

Terugblik op Tuinconcert in Gemonde met Tullia Melandri en Evan Buttar

Wat is er leuker dan een fijn concert mee te maken op zaterdagmiddag in een grote oude pastorietuin anno 1914 in Gemonde. Zoveel enthousiast publiek hadden we echt niet verwacht in wat een uithoek lijkt in ons mooie Nederland. Het tuinconcert in Gemonde (gelegen langs de rivier de Dommel, die stroomt van België tot Den Bosch) werd georganiseerd door de Stichting “Cultuur aan de Dommel” uit Geldrop in samenwerking met haar vaste partner Museum Geelvinck – Geelvinck Muziek in Musea.