23 februari 2023

Willem Brons presenteert nieuwe concertserie: Satomi Chihara, Waalse Kerk, 25 feb. 15.15h

Willem Brons Presenteert
Willem Brons presenteert de nieuwe generatie aan het publiek in een gloednieuwe concertserie. Drie talentvolle pianisten, allen oud-deelnemer aan de internationale masterclass van Willem Brons, spelen een volledig recital op de zaterdag- en zondagmiddag in De Waalse Kerk.

Concert aanstaande zaterdag: Satomi Chihara
Satomi Chihara trapt op zaterdagmiddag 25 februari de nieuwe concertserie Willem Brons Presenteert af met een prachtig programma. Satomi Chihara (1996) is één van de aanstormende pianotalenten van Nederland.

Programma
Bach – Partita nr. 4 in D groot
Beethoven – Pianosonate nr. 31, Op. 110
Faure – Nocturne, nr. 13
Franck – Prelude, Koraal en Fuga

Tickets:
Tickets Satomi Chihara – zaterdag 25 februari 15.15 uur
Kinderen tot en met 17 jaar gratis toegang
Korting voor vrienden van de Stichting Eusebiuskring

Volgende concerten Willem Brons Presenteert:

Willem Brons Presenteert Nadezda Filippova
Dutch Classical Talent finalist Nadezda Filippova speelt op zondag 23 april in de Waalse Kerk.
Programma: Manneke, Bach-Brahms, Schumann, Brahms.
Tickets Nadezda Filippova – zondag 23 april 15.15 uur

Willem Brons Presenteert Wakana Shimizu
Wakana Shimizu speelt op zondag 25 juni in de Waalse Kerk, waaronder een duo-stuk met Willem Brons. Programma: Mozart, Chopin, Dutilleux, Schubert.
Tickets Wakana Shimizu & Willem Brons – zondag 25 juni 15.15 uur

Openingsconcert Internationale Masterclass Willem Brons
Willem Brons speelt op donderdag 17 augustus om 20.00 uur in de Waalse Kerk het openingsconcert van zijn 27ste Internationale Masterclass. Programma: de laatste drie sonates van Schubert. Tickets binnenkort beschikbaar.

Slotconcert Internationale Masterclass Willem Brons:
De studenten van de 27ste Internationale Masterclass verzorgen op zondag 27 augustus om 13.30 uur in de Haitinkzaal van het Conservatorium van Amsterdam het slotconcert. Tickets binnenkort beschikbaar.

Vriend worden?

Wilt u vriend worden van de Stichting Eusebiuskring en 20% korting ontvangen op concertkaarten? U kunt u opgeven als vriend per e-mail info@eusebiuskring.nl of via de website.Als vriend van de Eusebiuskring:onvangt u 20% korting op concerten;heeft u toegang tot de Internationale Masterclass 2023;heeft u op verzoek toegang tot huisconcerten tijdens de Masterclass 2023. Afhankelijk van uw bijdrage:Een bijdrage vanaf € 30,- per jaar geeft u 20% korting op de concerten van Eusebiuskring; Een bijdrage vanaf € 50,- geeft u 20% korting voor twee personen per concert; Bij een bijdrage vanaf € 300 per jaar geniet u niet alleen de voordelen van vrienden, maar ontvangt u ook 2 kaarten voor 2 concerten naar keuze; Wanneer u zich voor vijf jaar als Brons Donateur verbindt aan Stichting Eusebiuskring, dan belonen wij dit graag met een gepast muzikaal cadeau. Neem contact met ons op als u een schenking voor vijf jaar of een legaat overweegt.

Wilt u voor aanstaande zaterdag vriend worden en al korting genieten op de toegang tot het concert van Satomi Chihara? Maak dan voor zaterdag minimaal €30 over naar Stichting Eusebiuskring, NL71 INGB 0007233972, o.v.v. ‘donatie’. Zie onze website voor meer informatie.

Stichting Eusebiuskring geniet de Culturele ANBI status.

Stichting Eusebiuskring
Reggeplantsoen 3, 1316 SW Almere
info@eusebiuskring.nl
www.eusebiuskring.nl
NL71 INGB 0007 2339 72
KvK 41246804
23 februari 2023

Irina Zuboff – sopraan & arts, helpt in Griekse Vluchtelingenkampen – Helpt U mee?!

Onze vriendin Irina Zuboff was altijd een zeer welkome gast in het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam. Zij heeft ook met liefde en plezier als sopraan een aantal malen opgetreden met prachtige Liederprogramma’s in de Geelvinck Salon.

Maar Irina, geboren in Stuttgart, is naast Lied- en operazangeres, ook psychiatrisch arts, na een studie medicijnen en filosofie in Heidelberg en Parijs. Irina verenigt al deze kwaliteiten als goodwill-ambassadeur van de Verein ‘Baden-Württembergische ‘Singende Krankenhäuser’. Op medisch vlak heeft zij ook ervaring opgedaan in een ziekenhuis in München, met psychiatrische / verslavingszorg voor vluchtelingen. Door de ontmoetingen met psychiatrische patienten met een vluchtelingenachtergrond, groeide bij haar de overtuiging dat zij deze mensen beter in een veel eerder stadium hulp kon bieden, al na aankomst in het eerste opvangland, in dit geval Griekenland.

German Doctors

Irina vond in de organisatie van German Doctors de structuur om invulling te geven aan wat zij als een innerlijke opdracht voelde. Zo is zij op dit moment voor een periode van zes weken in Griekse vluchtelingenkampen betrokken bij hulp projecten van German Doctors.

EHRENAMT BEI “GERMAN DOCTORS”

Wie eine Frau aus Stuttgart Flüchtlingen in Griechenland hilft

SWR / Süd-West Rundfunk publiceerde op 17 februari een gesprek door redactrice Franziska Weigelt met Irina Zuboff over haar ervaringen als vrijwilligster voor German Doctors in de Griekse vluchtelingenkampen:

https://www.swr.de/swraktuell/baden-wuerttemberg/erfahrung-fluechtlinge-griechenland-hilfe-100.html

Graag willen Irina’s oproep hier herhalen om deze belangrijke hulpprojecten van German Doctors te steunen met een DONATIE

Irina Zuboff in haar spreekkamer voor German Doctors in een van de vluchtelingenkampen in Griekenland

22 februari 2023

ICOMOS Online Livecast: new Technologies in Archeology: UK, Iraq & Syria, 8 March, 19.30h

Nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe ontdekkingen in de archeologie: CT en 3D scanning, gebruik van satelliet-data en AI. Zo kon Iris Kramer (foto) met AI en satellietdata vanuit de ruimte archeologisch interessante plekken, zoals zoals akkers en resten van bebouwing van duizenden jaren geleden, in kaart brengen. Dominique Ngan-Tillard en Rients de Boer (TU Delft) zetten moderne technieken in om geroofde kleitabletten voor verval te behoeden en de non-tekstuele informatie ervan te ontsluiten.

10 februari 2023

Oproep Vrijwilligers met Groene Vingers voor Geelvinck Museumtuin Kolthoorn in Heerde 

Oproep voor vrijwilligers

Tiny Forest project

In de tuin van Huize Kolthoorn zijn we bezig met een Tiny Forest project. We planten een “mini-bosje”. Vindt u het leuk om te helpen met het planten van bomen en struiken, meldt u dan aan. Laatste week februari en begin maart willen we zoveel mogelijk zaailingen planten. Deze zijn voornamelijk afkomstig van andere locaties, waar deze weg moeten.

Geef u hier op: info@geelvinck.nl
Graag spreken we met u af voor een kennismaking.

Dit Tiny Forest project is in samenwerking met IVN en met steun van de provincie Gelderland. We werken samen met MeerBomenNu.

Naast het Tiny Forest project, is er nog veel meer te doen in de tuin. Heeft u interesse om te helpen met de moestuin, de bloemenborders, het bijhouden van de rozen, de boomgaard of het parkbosje, van harte welkom!

Klik hier voor meer informatie over vrijwilligerswerk.

doorkijkje vanuit de grassen- en rotstuin met ‘ruïne’

Sedum voelt zich prettig in een rotstuin

De Tuin van Huize Kolthoorn

De historische tuin (ca. 1880-1930) van de buitenplaats Huize Kolthoorn heeft een omvang van ruim een hectare. Het is een romantische tuin, deels in landschapsstijl en deels in begin 20e eeuwse architectonische stijl. De tuin heeft uitgebreide borders (gehad), die nu gereconstrueerd worden. Ook aan (de reconstructie van) het rosarium en het arboretum wordt gewerkt. De tuin wordt gekenmerkt door grote beukenbomen en rhododendrons. Er loopt een kleine beek en we zijn bezig met een bescheiden nieuwe opzet van ‘wetlands’. Er is een rotstuin en een grassentuin met bamboes. Met de reconstructie van de Japanse tuin zijn wij vorig jaar begonnen. De dierenbegraafplaats en de ijsheuvel moeten nog volledig worden aangepakt. Ook zijn er fruitbomen (hoog- en laagstam), notenbomen en een moestuin. Bij het landgoed behoort een vrij uitgebreid bekenstelsel.

Sierappeltjes geven kleurige accenten

De afwisseling van de seizoenen is goed te volgen aan de meekleurende siergrassen

Doorkijkje langs de siergrassen en rotstuin door de haagbeukboog naar de boomgaard

Een bruggetje verraadt een mini-vijvertje tussen de coniferen

een nieuwsgierige medebewoner van de rotstuin

Een oude azalea is alvast een een mooie blikvanger in de toekomstige ‘Japanse tuin’

de voorjaarszon heeft de roze magnolia al wakker gekust, de oude treurbeuk is nog in winterslaap

roze en paars zijn vaste kleurencombinaties in de border

roze met geel, paars en felrood – bloemen vloeken nooit met elkaar

Een aantal keren in de zomer zijn er rondleidingen door de tuin

Oude foto’s geven een impressie hoe de tuin er 100 jaar geleden heeft uitgezien

de avondzon werpt lange schaduwen
10 februari 2023

ICOMOS: ‘Heilige Huisjes’ – hebben Kerkgebouwen nog een toekomst? DutchCulture Amsterdam, 15 februari, 19h30 

Nog niet zo lang geleden domineerden kerktorens de skyline van elk dorp en stad in Nederland. Nu wordt de vraag steeds nijpender hoe geven we al die gebouwen met eens een reli-gieuze invulling nu nog  een toekomst? In Rotterdam wil het project ‘Heilige Huisjes’, waarin Gemeente, Kerkvernieuwers en burgers samenwerken, nieuwe functies vinden voor lege kerkgebouwen / religieus erfgoed. Inspirerende voorbeelden!

Stralende Laurenskerk Rotterdam

Date:  15 February 2023

Time: 19h30-21h00 (drinks and meal from 18h30)

Place: LIVE at DutchCulture, Herengracht 474 Amsterdam

Language: English

Dear heritage colleagues and friends,

Do you never visit a church unless you’re on holiday? Well, you’re not alone. Many religious communities in the Netherlands are rapidly declining and searching for new ways to attract an audience through cultural and social programming. How can these buildings stay relevant in an increasingly secular society, and how can new audiences be involved in their futures?

We kindly invite you to our second ICOMOS Netherlands lecture evening, which will focus on community engagement in religious heritage in the Netherlands, with the project Heilige Huisjes Rotterdam (Holy Houses Rotterdam) as a focal point. Three speakers will share their experience in this project and discuss what approaches are needed to engage new and unlikely audiences with houses of worship in the city.

Unlike the online lectures, we have a limited attendance capacity. We can only accommodate 30 people. For that reason, we ask you to register for attendance. Please use the registration form through this link. Here you can also register for the preceding drinks and a meal.

Attendance is € 5,- (be it, only for non-members; for ICOMOS members, attendance is free of charge). If you join the preceding drinks and meal, you are charged € 15,-. All payments can only be made by bank transfer on the spot.

We hope to welcome you to this live event in Amsterdam, for an engaging discussion on the future of religious heritage in the Netherlands!      

Kind regards,

ICOMOS-NL lecture committee

Ankie Petersen, Ardjuna Candotti, Anna Lauwerse, Daan Lavies, Jacomine Hendrikse, Jean-Paul Corten, Maurits van Putten & Remco Vermeulen

Heilige Huisjes Kick-off bijeenkomst

PROGRAMME – LIVE event in Amsterdam

18:30 Drinks and meal

19:30 Introducing Holy Houses Rotterdam – a short video

19:40 Floor Vierenhalm, policy officer at the Municipality of Rotterdam and co-initiator of Heilige Huisjes Rotterdam

19:55 Sander Ummelen, co-founder of De Kerkvernieuwers, a foundation for innovative and public use of religious heritage.

20:10 Break

20:20 Janneke van Zelst, parishioner Church ‘Het Steiger’ Rotterdam, and participant in Heilige Huisjes Rotterdam

20:35 Q&A with all speakers & participants on community engagement and future perspectives for religious heritage

21:00 End

ABOUT THE LECTURES

It may be hard to imagine, but there was a time when it was mainly church towers that determined the skyline of the now-modern city of Rotterdam. Floor Vierenhalm, who works for the Monuments and Cultural History Bureau of the Municipality of Rotterdam, was closely involved as a policy officer in the policy vision for the around 160 religious buildings in the city. In this, she researched, among other things, what should be done with (future) vacant places of worship.

In 2021, the Municipality of Rotterdam and De Kerkvernieuwers found each other in a shared mission: to open up places of worship for the city’s inhabitants through cultural and social activities during ‘Heilige Huisjes Rotterdam‘. With this program, they wanted to offer citizens a chance to (re)discover these unique buildings as potential public spaces for the city. What started with exploratory conversations between De Kerkvernieuwers, the municipality, and several religious communities eventually evolved into a city-wide festival with more than 80 events in 40 different places of worship, held over nine days in May and June 2022, and is continuing in 2023.

During this evening’s lectures, Floor Vierenhalm, Janneke van Zelst and Sander Ummelen share their experiences from the co-creation process that characterises Holy Houses Rotterdam and the challenges they encountered to bring religious communities and new audiences together in one project. What can be learnt from their experiences, and what lessons do they take to move the project onto another level of community engagement in 2023? And how does Holy Houses fit into the long-term vision of the Municipality for the future of religious heritage in the city?

9 februari 2023

Concert: ‘Woman Life Freedom!’ – Solidariteit met Iran, Elthetokerk, Amsterdam, 11 februari, 20h

Onze vrienden van Ensemble Shandiz, al jaren vaste gasten in de Geelvinck Salon, organiseren komende zaterdagavond 11 februari om 20 uur een solidariteitsconcert voor Iran. Met de slogan ‘Woman, Life, Freedom!’ sluiten zij aan bij de nog altijd voortdurende protesten in Iran, waar deze leus al maanden geroepen wordt tijdens protestacties tegen vrouwenonderdrukking en onvrijheid in Iran. Muziek, dans en de compositie ‘Echo’ van Hamid Tabatabaei staan op het programma.

Het concert vindt plaats in de Elthetokerk in de Indische Buurt, aan de Javastraat 118A, Amsterdam-Oost.

Sprekers zijn:
Mina Saadadi, Eduard Nazarsky, Godelieve van Heteren, Sharog Heshmat Manesh en Els Kluck. 

Muziek door:
Shandiz Ensemble: Mehrnaz Salehi (zang), Angela Skala (viool), Imre Keblušek (cello) en Hamid Tabatabaei (piano en compositie).

Choreografie en dans:
Djahan Manuela Mazhari Perez

28 januari 2023

BNR Nieuwsradio Podcast ‘De Nieuwe Wereld’: Protest – van Dolle Mina tot de Rebel van nu en de toekomst

Over de aflevering

De bezetting van het Maagdenhuis, Black Lives Matter, trekkers op de snelweg of soep op schilderijen. Nederland kent een lange geschiedenis van actievoeren. Of het nou gaat om de klimaatproblematiek, ongelijke behandeling van vrouwen of de wooncrisis: we spreken ons uit. Hoe is actievoeren door de jaren heen veranderd? En hoe ziet de demonstrant van de toekomst eruit?

Annette van Soest praat erover met:  

– Dunya Verwey, één van de grondleggers van feministische beweging Dolle Mina 

– Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar Sociale Verandering en Conflict aan de Vrije Universiteit Amsterdam 

– Esther Crabbendam, co-auteur van het boek ‘Handboek voor de jonge rebel’


De Podcast is op de radio uitgezonden op 23 januari en is verder op podcast te beluisteren, via de link:

https://www.bnr.nl/podcast/de-nieuwe-wereld/10502004/wat-als-we-heel-anders-gaan-protesteren

28 januari 2023

Catskill Mountain International Fortepiano Salon Online: Livestream zondagavond 29 januari 2023, 20.00h 

Zondagavond 29 januari streamt Catskill Mountain / NY weer een Fortepiano Salon met als thema: ‘Pianos and the Salon in the 18th C.’ Rebecca Cypress geeft een voorproefje van haar recente boek ‘Women & the Musical Salons in the Enlightenment’ en Marcia Hadjimarkos voert muziek uit van Mme de Villeblanche, tijdgenote van Belle van Zuylen en zelf ook een fameuze Salonnière in het Parijs van de Verlichting. Marcia Hadjimarkos (deelneemster Geelvinck Fortepiano Festival 2016) speelt op een Johannes Bätz square piano carré 1789. Klik op de link!’

LIVESTREAM LINKS

International Fortepiano Salon

Sunday January 29 at 2 pm, EST

 “Pianos and the Salon in the Eighteenth Century”

featuring Rebecca Cypess (Rutgers University) 

and Marcia Hadjimarkos (France)

With your hosts: Maria Rose and Yi-heng Yang

https://www.facebook.com/events/727679482013752

https://www.academyfortepiano.org/salon-registration-non-performers?utm_campaign=8482276e-1301-45dc-a525-37c890d94044&utm_source=so&utm_medium=mail&cid=e3d8f115-5dc1-4e27-8a44-f1b4823eda9c

13 januari 2023

2023 – een Nieuw Jaar is aangebroken

Onze Bashkierse ruiter houdt wacht aan de IJssel, maar vandaag is zijn blik peinzend naar het oosten gericht. Hij weet, de zon gaat onder, maar ook altijd weer op – een nieuwe dag breekt aan, met weer nieuwe beloftes, een nieuw jaar met nieuwe kansen om vrede in de wereld dichterbij te brengen. Het Geelvinck team wenst onze lezers bon courage, inspiratie en niets dan mooie noten voor 2023!

13 januari 2023

Shuann Chai & Shunske Sato in Leidse Gehoorzaal met Beethoven Sonates, 20 januari & 28 april, 20.15h

Beethoven is ’the perfect antidote to windy winter wheather’ schrijft fortepianist Shuann Chai. Samen met haar echtgenoot, violist Shunske Sato, voert zij in twee keer alle 10 vioolsonates van Beethoven uit.

Beethoven Minimarathon in de Stadsgehoorzaal in Leiden: 20 januari & 28 april 2023

De eerste uitvoering vindt plaats op vrijdag 20 januari en de tweede op vrijdag 28 april, beide om 20.15 uur.

De Stadsgehoorzaal is een concertgebouw aan de Breestraat in Leiden. Het gebouw omvat naast de Grote Zaal een kamermuziekzaal, de Aalmarktzaal en een historische zaal aan de Breestraat, de Breezaal.

Adres:
Stadsgehoorzaal Leiden
Breestraat 60, 2311 CS Leiden

Kaartverkoop en informatie:

Op de website van de Stadsgehoorzaal:

Shunske Sato & Shuann Chai

Misschien kent u Shunske Sato als opvolger van Jos van Veldhoven als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging of als concertmeester van Concerto Köln. Met Beethoven heeft hij een diepe band: Sato was de jongste violist ooit die Beethovens Vioolconcert uitvoerde in het beroemde Beethoven Festival in Bonn. En Shuann Chai weet als pianist op zowel de moderne vleugel als de fortepiano precies welke toon ze moet treffen bij Beethovens sonates.

Programma: Ludwig van Beethoven, Vioolsonate nr. 1 in D op. 12/1, Vioolsonate nr. 4 in a op. 23, Vioolsonate nr. 8 in G op. 30/3, Vioolsonate nr. 6 in A op. 30/1 en Vioolsonate nr. 7 in c op. 30/2

Beethovens Vioolsonates

Met zijn tien vioolsonates zette Ludwig van Beethoven de standaard voor alle componisten na hem. Want in deze muziek komt alles samen: wonderschone melodieën, heerlijke virtuositeit en – voor het eerst in de muziekgeschiedenis – een volstrekt gelijkwaardig partnerschap tussen pianist en violist. Van de vroege Mozartiaanse Vioolsonate nr. 1 tot de avontuurlijke Vioolsonate nr. 8: Beethovens vioolsonates blijven nog altijd favoriete werken op de concertpodia.

Shunske Sato & Shuann Chai in de Eglise de Miremont, 12 augustus 2015

11 december 2022

ICOMOS Int. Observer bij Raad van Europa, CDCPP, 23-26 november 2022

foto: Jurn Buisman / ICOMOS NL, als observer voor ICOMOS International bij Raad van Europa

CDCPP / Cie voor Cultuur, Erfgoed & Landschap bij de Raad van Europa bijeen, Straatsburg, 23-26 november 2022

De Raad van Europa, waarin alle landen van Europa vertegenwoordigd zijn – zelfs San Marino en de Heilige Stoel –, richt zich op mensenrechten, democratie en rechtszekerheid. Om duidelijk redenen nemen Belarus en de Russische Federatie niet meer aan de Raad van Europa deel.

De Raad zetelt in Straatsburg en heeft een commissie voor cultuur, erfgoed en landschap, die de Franse afkorting CDCPP draagt. Jaarlijks houdt CDCPP een driedaagse bijeenkomst waarin wordt geëvalueerd en besluiten worden genomen. Jaarlijks wordt een thema opgepakt, zoals bij voorbeeld Klimaatverandering of Digitale Technologie.

Buiten de overheidsdelegaties uit heel Europa, nemen ‘observers’ van verschillende Europese en internationale instellingen hieraan deel. Vorig jaar – toen deze bijeenkomst als gevolg van Corona volledig online moest worden gehouden – deed Jurn Buisman reeds als ‘observer’ namens ICOMOS Internationaal hieraan mee. Dit jaar was het een hybride bijeenkomst en was Jurn, gesecondeerd door Dunya, in Straatsburg bij de bijeenkomst aanwezig en trad hij tevens als spreker op.

Een belangrijk onderdeel van de activiteiten van CDCPP wordt gevormd door de European Landscape Convention. Jurn vertegenwoordigde daarom eveneens de ICOMOS-IFLA ISC Cultural Landscapes, waarvan hij ‘vice-president for Europe’ is. Samen met onder meer de ‘observer’ van IFLA (International Federation of Landscape Architects), heeft hij zich staande de vergadering hard gemaakt voor gezamenlijke ondersteuning van de lopende activiteiten voor de European Landscape Convention.

Tijdens de korte spreekbeurt, die Jurn tijdens de bijeenkomst toebemeten was, belichtte hij kort de diverse activiteiten in het kader van ICOMOS, zoals de European Quality Principles, de European Cultural Heritage Green Paper en de dilemma’s rond ‘Remote Sensing’. Bovendien noemde hij in het kader van de oorlog in Oekraïne het succesvol uitgerolde project ‘Saving Ukrainian Heritage Onlne’. Eindigend met een persoonlijke noot, bracht Jurn met een referentie aan Beethoven, de Europa-brede problematiek rond het behoud van bespeelbare historische piano’s naar voren brengen. Het idee om meer aandacht aan ons Europees muzikaal erfgoed te besteden, sprak de Raad aan. Wij verwachten daarom komend jaar vaker in Straatsburg te zijn.

s’ Avonds hadden wij de gelegenheid om met ons bestuurslid Gerard de Boer oude herinneringen op te halen en de toekomst van ons museum te bespreken. Gerard de Boer was vele jaren namens Nederland betrokken bij de Raad van Europa. Hij heeft indertijd onze tentoonstelling ‘Etsen van Rembrandt’ naar Straatsburg gehaald in het kader van het toenmalig Nederlands Voorzitterschap van de Raad van Europa. Sweet memories.

Op voorspraak van Gerard de Boer werden wij eveneens door de Nederlandse Ambassadeur bij de Raad van Europa, mevr. Tanja Gonggrijp, uitgenodigd voor een receptie op de Nederlandse Ambassade. Het was een gezellige avond, waarin wij opnieuw even konden lobbyen voor de noodzaak van het niet verloren laten gaan van de technische vakkennis voor het bespeelbaar houden van historische piano’s en hun replica’s. Dit moet Europa-breed worden ondersteund!

Aan het begin van de plenaire vergadering van de CDCPP lukte het om een internet verbinding te leggen met Kateryna Chuyeva, Dep. Minister of Culture & Information Policy in Kiev, die vanuit een schuilkelder de beangstigende situatie van dat moment schetst: een emotionerend moment

Jurn Buisman neemt het woord als observer voor ICOMOS bij de Raad van Europa

‘Wandelgangenoverleg’ in de zaal, tijdens een pauze

Na zonsondergang zorgt de weerspiegeling van de vergaderzaal in de schuine ramen voor een bijzonder visueel effect

Laatste slide van de powerpoint presentatie door Jurn Buisman met zijn persoonlijke noot: Endangered European Musical Heritage

Gebouw van de Raad van Europa in Straatsburg
10 december 2022

ICOMOS Online: Community-Oriented Heritage Management in Zimbabwe & South Africa, 19h30, 14 Dec. 2022Het succesvol beheer van een Erfgoed Site, waar ook ter wereld, staat of valt met het engagement van de locale gemeenschap. In deze online presentatie wordt het belang van ‘community-oriented approaches to heritage management’ toegelicht aan de hand van twee voorbeelden: de Werelderfgoed site ‘the Great Enclosure’ in Zimbabwe en Langa, een van de de oudste Townships in Zuid-Afrika. Sleutelbegrippen hier zijn Identificatie met de Site en Empowering van de Community met focus op de Jonge Generatie.


The ICOMOS Lecture team writes:

We kindly invite you to the upcoming ICOMOS Netherlands lecture evening on Wednesday 14 December about ‘Community-oriented approaches to heritage management in Zimbabwe & South Africa’. Involving and working with communities has become an important element in the preservation, management and use of cultural heritage. This is based on the idea that heritage can act as an enabler of sustainable development, providing benefits to local inhabitants, and as contributing to social well-being and empowerment, for instance through the formation or recognition of collective identities. But how is this done in practice, particularly within diverse and formerly colonised societies? What is the impact and what are the main challenges of these approaches? To explore this topic, Munyaradzi Elton Sagiya and Gcobani Sipoyo will share their experiences, knowledge and insights of the Zimbabwean and South African contexts respectively. Below you can find the programme, the abstracts of the lectures and the speakers’ biographies. We hope you will join us digitally! 
 
The ICOMOS Lectures Team,
Ankie Petersen, Ardjuna Candotti, Daan Lavies, Jacomine Hendrikse, Jean-Paul Corten, Maurits van Putten, Remco Vermeulen & Sofia Lovegrove

Ariel view of the Great Enclosure and the Valley Enclosures of the Great Zimbabwe site (photo: Munyaradzi Elton Sagiya).

Date: Wednesday 14 December 2022
Time: 19:30-21:00 CET
Speakers: Munyaradzi Elton Sagiya & Gcobani Sipoyo 
LIVECAST (via ZOOM) RSVP for attendance via button below or by mailing to lezingen@icomos.nl

*Please note that the event will be recorded. 
 
RSVP

PROGRAMME
 
19:30     Opening by Sofia Lovegrove
19:35    Giving back: Engaging and empowering communities at heritage sites in Zimbabwe by Munyaradzi Elton Sagiya
20:00    Short Q&A
20:05    Break  
20:15    Community as Heritage in post-colonial imaginary by Gcobani Sipoyo
20:40    Q&A 
21:00    End

About the Lectures


Giving back: Engaging and empowering communities at heritage sites in Zimbabwe by Munyaradzi Elton Sagiya

Zimbabwe is endowed with exceptional cultural and natural heritage sites. Out of these heritage places, Great Zimbabwe has for over a century enticed the attention of tourists, politicians, researchers, local communities, among other groups. This 720ha national monument and world heritage site is surrounded by historical communities that do not only seek to benefit from it, but also to be actively engaged in its management. The National Museums and Monuments of Zimbabwe (NMMZ), a government department with the statutory mandate of curating the site, has been implementing strategies to provide socio-economic benefits to the host communities. Through the Great Zimbabwe Local Community Representative Committee, the relationship between the monument and local communities continues to improve. NMMZ launched the Great Zimbabwe school fees assistance programme in 2011 and to-date, more than 200 school children from the Nemanwa, Mugabe and Murinye communities have received bursaries. In this talk, Munyaradzi explores NMMZ’s programmes of engaging and empowering local communities around Great Zimbabwe and other heritage sites in the country. The presentation also interrogates these strategies to identify aspects of the engagement that need to be improved.
 
Community as Heritage in post-colonial imaginary by Gcobani Sipoyo

Gcobani’s presentation draws from his own experience and knowledge of working at the South African Heritage Resources Agency (SAHRA). His work involves dealing with state issues around cultural heritage, redress and transformation of the national estate, specifically in relation to the built environment. Gcobani’s lecture will focus on community-oriented working practices within the built environment in the context of South Africa. He looks forward to sharing his insights and establishing new contacts towards possible collaborations focused on what has become the most dynamic field of study heavily contested in South Africa.

Riot squad police break into a run with guns and teargas to disperse crowds, Langa, Cape Town, 1976. (photo: Independent Newspapers Archive, University of Cape of Town).

About the Speakers

Munyaradzi Elton Sagiya, Ph.D. in Cultural Heritage Management, is a Lecturer in the Faculty of Social Sciences and Humanities at Bindura University of Science Education, Zimbabwe. Prior to his current employment, Munyaradzi was a Curator of Archaeology and Head of the Research and Conservation department (March 2010 – April 2021) at Great Zimbabwe World Heritage Site located in southern Zimbabwe. Due to its importance, size and other historical considerations, Great Zimbabwe is central in the narratives of the past, both during colonial and postcolonial periods. It is an archaeological heritage site that has been used to re-create and to remember certain aspects of the past by different local communities and state governing regimes. Among the wide array of his duties, Munyaradzi was responsible for developing and advising on policy issues relating to the involvement of different publics in the management of Great Zimbabwe and other heritage sites in the country. With special reference to Great Zimbabwe, some of his challenging duties involve partaking in conflict resolution on political, economic, educational and spiritual uses of the site among the wide array of stakeholders that include but are not limited to the state, political parties and politicians, local traditional leaders and their subjects, spirit mediums and educational institutions.

Gcobani Sipoyo is a civil servant working for the South African Heritage Resources Agency (SAHRA). His  experience comes from working in commercial practice before having moved into the field of cultural heritage. Gcobani’s interests in heritage lie in understanding how the state uses heritage to prescribe values and significance to sites, thereby shaping a common understanding of heritage in a post-apartheid environment. His work concerns cultural landscapes to define and ultimately protect them under the Heritage Resources Act. At SAHRA, Gcobani is exposed to various modes of heritage and he participates in state-led projects with heritage at their core. He is currently following a Master in Philosophy of the Built Environment at the University of Cape Town, where he set out to assess the uses of heritage through the investigation of heritage values in the built environment of Langa, one of South Africa’s oldest townships.

click on the RSVP button below to register for this event:
RSVP

or send an email to: lezingen@icomos.nl
Please join our ICOMOS Lezingen mailing list: by clicking subscribe’