24 november 2021

Nieuw monument voor de bevrijding in 1813

Op 23 november 2021 werd door de kunstenaar Alexander Taratynov zijn artistieke impressie van generaal Alexander von Benckendorff geplaatst in Park Weijtendael te Wijhe. Het levensgrote bronzen beeld maakt onderdeel uit van het door hem ontworpen monument, dat de locatie van het bivak markeert, waar het Russische 1e Regiment Basjkieren medio november 1813 in Wijhe opsloeg.

8 november 2021

Alexander Kraft van Ermel In Concertgebouw en op BTHVN = Black online, 8 november 2021

Vandaag , 8 november 2021, treedt pianist Alexander Kraft van Ermel op in de Grote Zaal, samen met Izaline Calister, Jean-Jacques Royer en Noraly Beyer in ‘Ode aan Wim Statius Muller’, de beroemde Curaçaose componist èn Alexanders grootvader. De opnames van deze muziek, gespeeld en toegelicht door Alexander en afgerond met een interview door Gerda Havertong, staat ook op aflevering 3 van onze videopodcastserie BTHVN = Black.

Wim Statius Muller & Melodies of Curacao

In deze aflevering van BTHVN = Black neemt Alexander Kraft van Ermel ons mee op reis naar de Nederlandse Antillen met de kleurrijke melodieën van zijn grootvader, de componist en pianist, Wim Statius Muller. De muziek van Wim Statius Muller, de “Chopin van de Antillen”, verklankt het rijke muzikaal erfgoed van Curaçao: het nodigt de luisteraar uit om te dansen en het leven te vieren, ondanks de beproevingen van een door slavernij gecorrumpeerde samenleving.

Alexander lardeert zijn verhaal met anecdotes over zijn grootvader Wim Statius Muller

Kraft van Ermel, zowel pianist als filosoof, speelt en vertelt over de prachtige melodieën van zijn grootvader en eerdere Curaçaose componisten van kleur. Na afloop van het concert, had Alexander een fascinerend interview met Gerda Havertong. Deze aflevering begint met een inleiding door de directeur van Museum Geelvinck, Jurn Buisman, over Chopin en een heldenverhaal, dat Polen in Beethovens tijd verbindt met de zwarte emancipatie in Noord-Amerika.

Gerda Havertong in gesprek met Alexander Kraft van Ermel

Bekijk HIER aflevering 3 in de serie BTHVN = Black, ‘Wim Statius Muller & the Melodies of Curacao’

Bekijk HIER de trailer en informatie over de eerste vier afleveringen van de serie BTHVN = Black

Aflevering 1 met ‘Ronald & Friends go the Beethoven Track’ waarin fluitist Ronald Snijders, Maripepa Contreras op hobo en pianiste Elizabeth Contreras optreden.

In aflevering 2 ‘ Beethoven goes Dubble Bass’, spelen fortepianiste Olga Pashchenko en contrabassist James Oesi cello sonates van Beethoven (bewerkt voor contrabas)

In aflevering 3 speelt Alexander Kraft van Ermel muziek van zijn grootvader, ‘Wim Statius Muller & Melodies of Curacao’

In aflevering 4, ‘Jazz Meets Classics’, treedt Delbert Bernabela op saxofoon op met pianiste Naomi Tamura

Alexander Kraft van Ermel in gesprek met Gerda Havertong, of is het een invitation to dance a tumba ….. ?
8 november 2021

CD Crowdfunding 35 jaar Jubileum BRISK en Jubileumconcert in Orgelpark, A’dam 25 november 20h15

Blokfluitkwartet BRISK bestaat 35 jaar! Een lange samenwerking waar veel moois uit is voortgekomen. Hoewel hun jubileumjaar begon met allemaal afgelaste concerten, zijn ze dat nu volop aan het inhalen, en ze hebben de lockdown in het voorjaar gebruikt om hun nieuwe cd Four in One op te nemen. Die titel verwijst naar het kwartet zelf – vier musici die samen een unieke eenheid vormen -, maar ook naar de inhoud van de cd. De canon, één melodie die uitgroeit tot een meerstemmig geheel, vormt de rode draad naast andere imitatieve vormen en favoriete composities van de 14e eeuw tot nu. Het is een staalkaart geworden van het rijke repertoire van BRISK met muziek van Dufay, Obrecht, De Rore, Palestrina, Clemens non Papa en Bach. De oude muziek wordt afgewisseld met nieuw werk van Rob Zuidam, Calliope Tsoupaki, Juan Felipe Waller, Guus Janssen en Celia Swart. Tot slot klinkt zelfs romantische muziek van Scriabin, Brahms en Tsjaikovski.

BRISK klinkt op een geslaagde crowdfunding!, foto Foppe Schut

Om in deze moeilijke tijden het jubileum te kunnen vieren en de kosten voor dit project rond te krijgen zijn ze een crowdfundingsactie gestart. 

Via hun crowdfundingspagina bij Voordekunst.nl kun je alles lezen over de cd en een introductiefilmpje bekijken.

De cd wordt gepresenteerd bij het jubileumconcert ‘BRISK 35 jaar!’ op donderdag 25 november in het Orgelpark, Gerard Brandtstraat 28 te Amsterdam, aanvang 20.15 uur. 

7 november 2021

Gerda Havertong wint Black Achievement Oeuvre Award 2021, Amsterdam 1 November 

Op 1 november is aan Gerda Havertong in het DeLaMar Theater in Amsterdam de Black Achievement Oeuvre Award 2021 uitgereikt uit handen van wethouder Kunst & Cultuur Touria Melianie.

Na afloop van de Black Achievement Awards uitreiking in het DeLaMar Theater: Dunya Verwey, Gerda Havertong en Noraly Beyer, foto Jean van Lingen

Als afsluiting van de Black Achievement Month worden de Black Achievement Awards uitgereikt. Deze awards worden uitgereikt aan personen die in hun professie of anderszins excelleren, te weten: Sport, Kunst en Cultuur, Wetenschap en Onderwijs, Mens en Maatschappij.

Tevens wordt elk jaar een Ouevreprijs uitgereikt aan een persoon die gedurende een lange periode heeft geëxcelleerd in zijn of haar beroep en hiermee een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse samenleving. In 2017 ontving kunstenaar Felix de Rooy deze oeuvreprijs, in 2018 filmregisseur Frank Zichem en in 2019 psychiater Glenn Helberg. In 2020 heeft corona de prijsuitreiking verhinderd. Gelukkig konden op 1 november 2021 de Black Achievement Awards weer worden uitgereikt met een spetterende show.

Spectaculaire dansshow bij de opening van de Black Achievement Awards 2021, foto Jean van Lingen

Black Achievement Lifetime Oeuvre Award

Dit jaar is Gerda Havertong terecht geëerd voor haar onschatbare waarde als zwart rolmodel, die erin geslaagd is zich in de dominant witte wereld van TV, theater en showbizz een onbetwistbare vooraanstaande sterrenstatus te veroveren als actrice, theater- en televisie persoonlijkheid. Gerda was een zwarte Medea bij het Theater van het Oosten in 1990, had 34 jaar lang een vaste rol in Sesamstraat en heeft talloze presentaties gedaan. Maar ook haar maatschappelijke inzet, zoals de zorg voor mensen met dementie in Suriname dankzij haar Stichting Wiesje, wordt met deze prijs in de schijnwerpers gezet.

Gerda Havertong en Museum Geelvinck

Museum Geelvinck feliciteert Gerda Havertong met deze zeer terecht toegekende prijs en roept met trots in herinnering hoe Gerda, samen met Noraly Beyer, in 2013 de opening van de tentoonstelling ‘Swart op de Gracht’ over het slavernijverleden en de Grachtengordel in het Geelvinck Hinlopen Huis extra cachet heeft gegeven met een prachtig Surinaams lied.

De podcastserie ‘Beethoven = Black’

Gerda Havertong heeft een belangrijke inbreng gehad in de productie van de serie videopodcasts ‘Beethoven = Black’ , die Museum Geelvinck nu vanaf november 2021 on-line zet. Ronald Snijders & Friends Maripepa Contreras en Elizabeth Fadel, duo James Oesi en Olga Pashchenko en pianist Alexander Kraft van Ermel staan nu online. De rest van de in totaal acht afleveringen volgt binnenkort – elk weer even verrassend!

7 november 2021

ICOMOS: Livecast woe. 10 nov. 19.30h – 21h.: Inheemse & Westerse Kennis delen: Suriname & Amazone

Het komt niet vaak voor dat in een wetenschappelijk project inheemse kennis even zwaar wordt gewogen als Westerse omdat het om verschillende kennissystemen gaat. Toch kan het: In Suriname wordt door de Aukaner Marron community kennis over natuur en het eigen erfgoed samen met de RCE geïnventariseerd. En 19de eeuwse botanische kennis uit het Amazonegebied in Kew Botanical Gardens en het British Museum wordt nu gelegd naast inheemse kennis in Brazilie.
21 oktober 2021

Heritage & Slow TourismLab: Slow Art  Livechat, Woensdag 27 oktober 14.00 – 15.30 CEST

Op 27 oktober vindt het Heritage & Slow TourismLAB plaats. Dit keer focust het LAB zich op  Slow Art en Slow Looking. Tijdens het LAB ontmoet u onder meer kunsthistoricus, museumdocent en Global Coordinator van “Slow Art Day” Maggie Freeman en scriptor Armand Storck en zijn collega’s van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen.

20 oktober 2021

Black Achievement Month: Gerda Havertong presenteert videopodcasts Beethoven=Black

Gerda Havertong, ambassadeur voor de Black Achievement Month, oktober 2021, heeft een belangrijke inbreng gehad in de productie van de serie videopodcasts ‘Beethoven = Black’ , die Museum Geelvinck nu deze maand on-line zet. Ronald Snijders & Friends Maripepa Contreras en Elizabeth Fadel, duo James Oesi en Olga Pashchenko en pianist Alexander Kraft van Ermel staan nu online. De rest van de in totaal acht afleveringen volgt binnenkort – elk weer even verrassend!

20 oktober 2021

November-December 1813: de Nederlandse veldtocht onder leiding van Gen. Alexander Benckendorff

Neerlands’ bevrijding van het Napoleontische juk in internationaal perspectief 

Een internationaal wetenschappelijk symposium met als doel de diverse nationale perspectieven naast elkaar te leggen om nieuw licht te werpen op deze voor Nederland existentiële gebeurtenis; met speciale aandacht voor de rol van het 1eRegiment Basjkieren, dat vanaf medio november 1813 circa een maand gelegerd was in Wijhe.

12 oktober 2021

REMA Symposium in Ambronay / France, 1 – 2 oktober 2021

REMA / Réseau Européen de Musique Ancienne / European Early Music Network, is in 2000 opgericht in het Franse plaatsje Ambronay in het mooie wijngebied de Bugey, gelegen in de uitlopers van de Jura en het stroomgebied van de Ain, aan de voet van het Rhonedal – alle reden om hier in 2021 opnieuw een REMA bijeenkomst te organiseren. De datum van 1 en 2 oktober was ook gekozen met het oog op het Festival Oude Muziek, dat dit jaar voor de 42ste keer in Ambronay gehouden is.

12 oktober 2021

Museum Geelvinck / Huize Kolthoorn locatie voor Poëzie & Dansfilm ‘Mathilde’

setfoto van Mathilde, verpersoonlijkt door Elise Manière

Schrijver Lodewijk van Deyssel (1864-1952) (pseudoniem voor Karel Joan Lodewijk Alberdinck Thijm) behoort tot de literaire beweging van de Tachtigers, waartoe ook Willem Kloos en Albert Verwey behoorden. Met de roman ‘Een Liefde’ over de ongelukkig getrouwde jonge vrouw Mathilde, gepubliceerd in 1887, wordt de jonge schrijver, nog maar 23 jaar oud, beroemd, maar zorgt ook voor ophef.