10 januari 2022

Museum Geelvinck wenst u een Gelukkig en Gezond 2022 met alleen maar Mooie Noten!

De muziek is er afgelopen jaar noodgedwongen karig vanaf gekomen, maar zodra het weer kan, gaan wij in high spirits door met het programmeren van prachtige en afwisselende programma’s op bijzondere locaties, met enthousiaste musici op historische instrumenten. Ons motto voor 2022: ‘If Music be the Food of Love – Play on’. (Shakespeare, Purcell, Sting). 

23 december 2021

Filmverslag van Bezoek Basjkierse Delegatie aan Veessen en Wijhe, 26 november 2021, NU te zien!

Op de kop af 208 jaar geleden, november 1813,  stak het Russische Eerste Regiment Basjkieren via een schipbrug de IJssel over op hun veldtocht tegen Napoleon. Om dit bijzondere feit te herdenken, bezocht een kleine delegatie Basjkieren twee monumenten die hieraan herinneren: het Basjkierse ruiterbeeld in Veessen en dat van generaal Alexander von Benckendorff in Wijhe, aan de overkant van de IJssel.

22 december 2021

Internationaal Webinar ‘November-December 1813’, 17 november 2021

Ingeleid door Jurn Buisman, directeur van Museum Geelvinck, opende Ton Strien, burgemeester van Olst-Wijhe, op 17 november het webinar ‘November-December 1813’ met een gezoomd welkomstwoord. Diverse sprekers beschreven vanuit verschillende gezichtspunten de gebeurtenissen rond de bevrijding van Nederland in 1813 en specifiek de rol van de Basjkieren en van hun commandant, Generaal Alexander von Benckendorff. Ook Goethe en archeologie kwamen aan bod. Uit de hele wereld participeerden ruim 50 deelnemers. 

21 december 2021

Livestream Kerst Soirée met Stile Galante te Huize Kolthoorn, vrijdag 24 december 21 uur

Livestream Kerst Soirée met Stile Galante te Huize Kolthoorn, 24 december 21 uur

Barokensemble Stile Galante & Museum Geelvinck nodigen alle lezers van de Geelvinck Nieuwsbrief èn daarbuiten uit voor een soiree op Kerstavond met sopraan Francesca Cassinari en de musici van Stile Galante.

Zij brengen muziek van Katarina Veronica Anna Dusikova Cianchettini (1769-1833) (minder beroemd maar als componist even begaafd als haar broer Jan Ladislav Dussek) èn een Nederlandse première van een herontdekt werk van Mozart èn Salieri!

24 november 2021

Nieuw monument in Wijhe voor de Bevrijding in 1813

https://www.destentor.nl/salland/wat-doet-die-stoere-generaal-van-brons-ineens-in-wijhe-hier-begon-het~ac01bb0e/

Daags voor het bezoek van de Basjkierse delegatie aan Veessen en Wijhe, is het monument geplaatst op de plek waar de Basjkierse voorhoede van de Russische troepen bivak had opgeslagen: het huidige Weijtendaal in Wijhe. Beeldhouwer Alexander Taratynov heeft de generaal weergegeven op het moment dat hij zijn tent uitstapt om zijn opwachting te maken bij toenmalig burgemeester van Wijhe, Gilles Schouten, in rechte lijn een voorvader van Jurn Buisman, directeur van Museum Geelvinck en initiatiefnemer van dit monument.

Op 23 november 2021 werd door de kunstenaar Alexander Taratynov zijn artistieke impressie van generaal Alexander von Benckendorff geplaatst in Park Weijtendael te Wijhe. Het levensgrote bronzen beeld maakt onderdeel uit van het door hem ontworpen monument, dat de locatie van het bivak markeert, waar het Russische 1e Regiment Basjkieren medio november 1813 in Wijhe opsloeg.

8 november 2021

Alexander Kraft van Ermel In Concertgebouw en op BTHVN = Black online, 8 november 2021

Vandaag , 8 november 2021, treedt pianist Alexander Kraft van Ermel op in de Grote Zaal, samen met Izaline Calister, Jean-Jacques Royer en Noraly Beyer in ‘Ode aan Wim Statius Muller’, de beroemde Curaçaose componist èn Alexanders grootvader. De opnames van deze muziek, gespeeld en toegelicht door Alexander en afgerond met een interview door Gerda Havertong, staat ook op aflevering 3 van onze videopodcastserie BTHVN = Black.

8 november 2021

CD Crowdfunding 35 jaar Jubileum BRISK en Jubileumconcert in Orgelpark, A’dam 25 november 20h15

Blokfluitkwartet BRISK bestaat 35 jaar! Een lange samenwerking waar veel moois uit is voortgekomen. Hoewel hun jubileumjaar begon met allemaal afgelaste concerten, zijn ze dat nu volop aan het inhalen, en ze hebben de lockdown in het voorjaar gebruikt om hun nieuwe cd Four in One op te nemen. Die titel verwijst naar het kwartet zelf – vier musici die samen een unieke eenheid vormen -, maar ook naar de inhoud van de cd. De canon, één melodie die uitgroeit tot een meerstemmig geheel, vormt de rode draad naast andere imitatieve vormen en favoriete composities van de 14e eeuw tot nu. Het is een staalkaart geworden van het rijke repertoire van BRISK met muziek van Dufay, Obrecht, De Rore, Palestrina, Clemens non Papa en Bach. De oude muziek wordt afgewisseld met nieuw werk van Rob Zuidam, Calliope Tsoupaki, Juan Felipe Waller, Guus Janssen en Celia Swart. Tot slot klinkt zelfs romantische muziek van Scriabin, Brahms en Tsjaikovski.

7 november 2021

ICOMOS: Livecast woe. 10 nov. 19.30h – 21h.: Inheemse & Westerse Kennis delen: Suriname & Amazone

Het komt niet vaak voor dat in een wetenschappelijk project inheemse kennis even zwaar wordt gewogen als Westerse omdat het om verschillende kennissystemen gaat. Toch kan het: In Suriname wordt door de Aukaner Marron community kennis over natuur en het eigen erfgoed samen met de RCE geïnventariseerd. En 19de eeuwse botanische kennis uit het Amazonegebied in Kew Botanical Gardens en het British Museum wordt nu gelegd naast inheemse kennis in Brazilie.