Geelvinck Fortepiano Concours: de Winnaars!

Gepubliceerd op: 18 oktober 2015

Vijf prijzen uitgereikt na een succesvol lustrumconcours.

Natalia Lentas verdient overtuigend de Eerste Prijs van het 5e Geelvinck Fortepiano Concours

De veelbelovende Wakana Shimizu ontving de Romain d’Ansembourg Stimuleringprijs.

Viacheslav Shelepov verkrijgt de Stanley Hoogland Square Piano Award.

Maandagavond 19 oktober geven zij een concert in Museum Geelvinck. U kunt er bij zijn!.

Het vijfde Geelvinck Fortepiano Concours voor het stimuleren van jong talent op de historische fortepiano heeft op 18 oktober 2015 in Museum Geelvinck als overtuigende winnaar de zevenentwintigjarige Poolse Natalia Lentas opgeleverd. Zij studeert in Keulen bij prof. Gerald Hambitzer en heeft onder meer bij Bart van Oort en Christiaan Bezuidenhout masterclasses gevolgd; zij won reeds verschillende prijzen en was ‘Resident Fortepianist’ in het Beethoven Haus in Bonn. Als winnaar zal zij te horen zijn op het Young Pianists Festival in het Muziekgebouw aan ’t IJ in november.

 

De twee andere finalisten, beiden uit Japan, waren eveneens van hoge kwaliteit. De tweede prijs ging naar Wakana Shimizu (25). Zij is een leerling van Willem Brons en won in 2010 de eerste prijs in het Prinses Christina Concours; zij behaalde zowel haar bachelor als haar master (2015) cum laude. Naruhiku Kawaguchi (26) behaalde de derde prijs; hij studeert sinds kort bij Richard Egarr (Conservatorium van Amsterdam), behaalde in 2015 bij zijn master voor Early Music in Tokyo de Arcanthus Prijs en won eerder reeds de Muzio Clementi Prize in de eerste Rome Fortepiano International Competition.

 

Bovendien werd de Romain d’Ansembourg Stimuleringsprijs uitgereikt aan Wakana Shimizu. Deze prijs, genoemd naar de vorig jaar overleden fotograaf Romain graaf de Marchant et d’Ansembourg, beoogt een steun in de rug te zijn voor jong professioneel talent, waarvan de jury een hoge toekomstige verwachting heeft. Romain d’Ansembourg was een gepassioneerd promotor van het bespelen van de historische piano en heeft veel gedaan om jong talent hierin te stimuleren. Tijdens het festival wordt regelmatig op zijn Erard salonvleugel gespeeld, onder meer door Willem Brons.

 

Gisteren (17 oktober 2015) behaalde de Russische Viacheslav Shelepov (24) uit zes kandidaten de Stanley Hoogland Square Piano Award. Hij studeert momenteel aan het Tchiakovsky Conservatory in Moskou en zijn leraren zijn onder meer Alexey Lubimov, Maria Uspenskaya en Sergey Kasprov. De doyen van het bespelen van de fortepiano, Stanley Hoogland, was zelf bij het concours aanwezig.

 

De jury bestond uit internationale coryfeeën als Joyce Lindorff (VS), Willem Brons, Ursula Dütschler (CH) en Frederic Voorn onder leiding van Marcel Baudet (Young Pianists Foundation).

 

Alle vier genoemde finalisten zullen een recital geven op maandagavond 19 oktober in Museum Geelvinck Hinlopen Huis. Er zijn hier nog kaarten voor het concert verkrijgbaar.

Meer informatie over het concours vindt u hier

U kunt er bij zijn!

 

Van 8 tot en met 25 oktober 2015 vindt de lustrumeditie van het Geelvinck Fortepiano Festival plaats. Het festival, onder patronage van Richard Egarr, wordt georganiseerd rond de Sweelinck Collectie; dit is met ruim 90 historische piano’s de belangrijkste collectie in zijn soort in Nederland en wordt sedert enige jaren beheerd door Museum Geelvinck. Topmusici uit de gehele wereld spelen tijdens het jaarlijkse festival op historische pianofortes, vroege vleugels, tafelpiano’s en klavichords in historische huizen, kerken en kastelen, zoals het Geelvinck Hinlopen Huis, Felix Meritis, Honig Breethuis en Kasteel Heeswijk (bij Den Bosch). Onlangs verkreeg het festival het Europese kwaliteitslabel EFFE 2015-2016, opgezet door de European Festival Association, en werd het eveneens opgenomen in het Europese netwerk voor Oude Muziek REMA. Desondanks verkreeg het festival – inmiddels uitgegroeid tot wereldwijd het grootste op het terrein van fortepiano – geen enkele subsidie. Het laatste weekend van het festival vindt plaats tijdens Het Weekend van de Verlichting in Felix Meritis.

Overzicht