MuseumN8 2012

Gepubliceerd op: 29 oktober 2012

Op zaterdagavond 3 november 2012 openden om 7 uur de Amsterdamse musea hun deuren voor de jaarlijkse MuseumN8. Ook bij ons was wat te beleven!.

We waren terug in de tijd van Lodewijk Napoleon. Johanna Albertina Geelvinck, is zojuist tot hofdame van Koningin Hortense de Beauharnais, echtgenote van Lodewijk Napoleon, benoemd en zal weldra naar het buitenland vertrekken. Ter gelegenheid van Johanna’s vertrek heeft de familie een groot aantal gasten uitgenodigd voor een soiree met poëzie, zang, muziek, dans en Balkonscene!

Om de gasten voor een misstap bij het uitvoeren van de contredansen te behoeden, begeleidt de Jane Austen Society Nl de gasten op de dansvloer. De ‘Gegoede Burgervereniging Het Salet 1795 -1815’ ziet toe op de passende kledij van de gasten, die het Geelvinck Hinlopen Huis betreden.

In het Cafe de Nuit serveerden  wij koffie, thee en taart

De avond werd in het bijzonder opgeluisterd door het bezoek van Sa Majeste Koning Lodewijk Napoleon zelf, die begeleid door Hofmaarschalk, Adjudant, leden van de Hofhouding en twee lijfwachten, kennis kwam maken met Johanna Albertina Geelvinck, aanstaande hofdame van zijn echtgenote, Koningin Hortense de Beauharnais. 

Te zijner ere werd gemusiceerd op viool, cello en pianoforte door Dalyn Cook. De sopraan Irina Zuboff en de bas-bariton Olaf van Hees vermaakten het hoge gezelschap met liederen die door Hortense de Beauharnais zelf geschreven zijn, afgewisseld met een selectie uit de – tikkeltje ondeugende , maar in die tijd mateloos populaire –  ‘Scottisch Songs’ van Joseph Haydn.

Zang wed afgewisseld door dans, contredanses, zoals door de betere kringen van toen tijdens feestelijke gelegenheden werden uitgevoerd.

Het publiek van de Mn8 hoefde geen aansporing te krijgen om mee te dansen. De leden van de Jane Austen Society NL namen na een korte uitleg, de toeschouwers mee aan de arm  om de figuren van de contredanses sierlijk uit te voeren.

Wanneer de muziek ophield en de dansvloer weer leegrstroomde, kon je in de Rode Kamer geur-zakjes maken om mee te nemen. In de Chinese kamer zat de familie aan de thee, met ouderwetste snoeperijen, zoals versgebakken wafeltjes, die ook onder het publiek gretig aftrek vonden.

Tenslotte was het de hele avond gezellig druk in het Cafe de Nuit, met koffie, thee, taart en glühwein.

www.janeaustensociety.nl

www.hetsalet.nl

 

Overzicht