Oman in Geelvinck

Gepubliceerd op: 26 februari 2013
Tussen Nederland en Oman bestaan eeuwenoude, vooral maritieme relaties. Het VOC-schip de ‘Geelvinck’ zal zeker de haven van Muscat hebben aangedaan op weg naar en van het Verre Oosten.
Afgelopen week heeft de conservator van Museum Geelvinck, Dunya Verwey, een oriënterend bezoek gebracht aan Oman. Als Amsterdams huis-museum, hebben wij hartelijke contacten gelegd met een aantal huis-musea in Muscat, die bereid zijn om aan een tentoonstelling mee te werken, gepland voor voorjaar – zomer 2014, getiteld ‘Oman at Home – Arabic Design, a galant lifestyle’. Vanaf het begin van het bestaan van het Geelvinck Hinlopen Huis, is het huis bewoond door koopmansfamilies en zijn er relaties met landen langs  de ‘maritieme Zijderoute’, zoals Kaap de Goede Hoop, Mocca in Yemen, Gamron, Isfahan en Kharg (Perzie), Malabar en Gujarat in India, de Coromandel kust (oost-India) , Formosa (Taiwan), Ayutthaya (oud koninkrijk in Thailand), Kanton, Decima (Nagasaki / Japan), Batavia, Banda (muskaatnoten en foelie!), Malakka en nog meer. Ook Muscat in Oman was een ankerplaats voor de VOC-schepen. Met onze eerdere tentoonstellingen in de reeks ‘Azië uit het hart gegrepen’, gerealiseerd met objecten uit particuliere collecties van leden van de Vrienden van de Vereniging der Aziatische Kunst / VVAK, zoals ‘China, Mongolie en de Himalaya’, ‘Japan at Home’ en ‘Indië Thuis – Sporen van een koloniaal Verleden’, zijn al aspecten van de woonculturen van deze gebieden en de wisselwerking tussen oost en west, belicht.
Met ‘Oman at Home – Arabic Design, a galant lifestyle’, zoeken wij naar de woon- en leefstijl van hedendaags Oman, waar de traditionele vormgeving nog zo duidelijk in terug te vinden is. Zo voegen wij een nieuwe parel toe aan het snoer van ankerplaatsen langs de overzeese ‘Spice and Porcelain Route’, waar wij al sinds de 17de eeuw bekend mee zijn.
 

Overzicht