Duo Sans Souci: “Terug naar de Belle Époque” salonmuziek en (licht)klassiek,Lieke Daniels (viool), Frans van Dalen (piano)

26 apr 2025, 09.23
Duo Sans Souci: “Terug naar de Belle Époque” salonmuziek en (licht)klassiek,Lieke Daniels (viool), Frans van Dalen (piano)

Matineeconcert zondag 10-10-2021 14.30 uur, Cultureel Centrum Hofdael, Geldrop. Organisatie: Stichting Cultuur aan de Dommel CadD     www.cultuuraandedommelgeldrop.com     

Duo Sans Souci: “Terug naar de Belle Époque” salonmuziek en (licht)klassiek, Lieke Daniels (viool), Frans van Dalen (piano)

www.duosanssouci.nl

Lieke Daniels en Frans van Dalen brengen in dit recital muziek uit de Belle Époque periode (ca. 1890-1914), een periode die gekenmerkt wordt door welvaart, een enorme ontplooiing van de kunsten en wetenschappen en een hoge mate van maatschappelijke rust. In de grote hotels en restaurants kon men luisteren naar vele genres: salonmuziek, zigeunermuziek en walsen, maar ook bewerkingen van populaire klassieke stukken en selecties uit opera en operette. Sans Souci speelt muziek van o.a. Kreisler, Massenet, Brahms, Rachmaninov, Monti en Elgar. De kunst van (reclame) affiches uit die tijd maakt deel uit van het programma. Na de pauze speelt het duo o.a. de muziek die het strijkensemble van Wallace Hartley speelde op de Titanic (14-15 april 1912). Het verhaal is bekend. Toen het schip zonk, bleef het orkest doorspelen.

Duo Sans Souci (viool-piano) is in 2004 opgericht en heeft sindsdien meer dan 400 keer opgetreden waaronder ook recitals in Frankrijk, Duitsland, Engeland en België. Frans van Dalen is vanaf het begin de pianist van het duo. Naast recitals verzorgt Duo Sans Souci ook de muzikale omlijsting van recepties, congressen, diners en exposities. Het repertoire bestaat uit (licht) klassieke muziek en de salonmuziek zoals die klonk in de ‘Belle Epoque’ en de ‘Roaring Twenties’. Op 28 okt.2018 speelde het duo in het GeelvinckMuseum in Zutphen.                                                                              

Pianist Frans van Dalen maakt de powerpoint presentaties en muziek arrangementen voor het duo. Hij was als docent piano en repetitor verbonden aan het Hilversum conservatorium. Hij begeleidde de cabaretier Fons Jansen in diens klassieke programma’s (Ongewoon Recital en Kleintje Kunst) en nam een CD op met pianomuziek van Ravel.

Violiste Lieke Daniels (1992) kreeg haar eerste vioollessen op zevenjarige leeftijd van Elly Brouwers aan de muziekschool in Sint-Michielsgestel. Op 16-jarige leeftijd werd ze toegelaten tot de vooropleiding van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg bij Jenny Spanoghe, waar ze na het behalen van haar gymnasiumdiploma haar vioolstudie mocht vervolgen in de vakopleiding. In juni 2014 behaalde ze daar cum laude haar bachelordiploma en in 2016 haar masterdiploma met Natalia Gabunia en Wouter Vossen als hoofdvakdocenten. Lieke is jarenlang concertmeester geweest van zowel het Euregio Jeugd Orkest en het Tilburgs Festival Orkest en geeft les bij muziekschool Key4Music in Best en Son en Breugel. Verder speelt Lieke regelmatig in verschillende tijdelijke ensembles met uiteenlopende bezettingen en als soliste, zowel op klassieke podia als met DJ’s en bands. Lieke volgde masterclasses bij onder andere MikhailBezverkhny, Dora Schwarzberg, Graf Mourja, ElinaVähälä en ShlomoMintz en nam deel aan verschillende (kamermuziek)cursussen in zowel binnen- als buitenland. Ze bespeelt een viool van Anton Somers uit 2014 met een strijkstok van Robert Pierce. www.liekedaniels.nl

Programma:

Fritz Kreisler: Wiener March, Liebesfreud, Liebesleid                                                                                         Johannes Brahms:  Hongaarse dansen 5 & 6                                                                                                                      Fritz Kreisler: Toy Soldier, Schön Rosmarin, Syncopation                                                                                 Johannes Brahms: Hongaarse dans 7                                                                                                                               Sergei Rachmaninov: Vocalise                                                                                                                                          Vittorio Monti: Czardas

PAUZE

Jules Massenet:  Meditation uit Thais                                                                                                                   Johannes Brahms Hongaarse dansen 4 & 2                                                                                                              Edward Elgar: Salut d’Amour                                                                                                                                              Gabriel Pierné: Serenade                                                                                                                                                       Irving Berlin: Alexander’s Ragtime Band                                                                                                                      Archibald Joyce: Songe d’Automne                                                                                                                                 Lowell Mason:  Nearer, My God, to Thee                                                                                                                          Johannes Brahms:  Hongaarse dans 12

Het orkest van de Titanic was een salonorkest dat bestond uit acht muzikanten. In april 1912 speelde het aan boord van de Titanic tijdens de eerste reis van dit trans-Atlantische passagiersschip. Onder de leiding van Wallace Hartley, de violist die het orkest ook mede had samengesteld, speelden Theodore Brailey, John Hume, Percy Taylor, Frederick Clarke, John Woodward, Roger Bricoux en Georges Krins. Ze waren allemaal Brits, behalve Bricoux en Krins (respectievelijk Frans en Belgisch).Het orkest verwierf zijn faam in de nacht van 14 op 15 april, toen het schip zonk na het raken van een ijsberg.De muzikanten bleven zo lang mogelijk doorspelen om paniek te voorkomen. Hun heldhaftigheid is legendarisch geworden, net als het laatste stuk dat ze gespeeld hebben. De getuigenverklaringen spreken elkaar tegen, maar volgens de overlevering was dit een Engelse christelijke hymne, Nearer, My God, to Thee (Nader, mijn God, bij U).

                                                                                    

26 apr 2025, 09.23

Overzicht