Gerda Havertong & Ronald Snijders op zoek naar ‘Songs & Tales from Slavery Times’

Gepubliceerd op: 5 juni 2024

foto: Gerda Havertong en Ronald Snijders tussen het welpenkoortje van Scouting Suriname, St Pascalisschool, Paramaribo

Beknopt overzicht van een aantal hoogtepunten op onze zoektocht

Samen met Gerda en Ronald zijn we in Suriname op zoek gegaan naar plekken waar nog liederen en speciaal kinderliedjes worden gezongen, waar een herinnering aan de tijd van slavernij in doorklinkt. In 12 dagen (tussen 29 april en 10 mei 2024) hebben we opnames gemaakt met kinderkoortjes en dansgroepen, met jongeren en ouderen gesproken en betekenisvolle plaatsen bezocht, zoals Moengo, Plantage Rorac en de swampen van Kaaimangrassi.

Ons ‘Bigi Kaaiman Team’ bestond uit: uitvoerende kunstenaars Gerda Havertong en Ronald Snijders, cameracrew Michel Agterberg en Yvette Maltha en productie: Dunya Verwey en Jurn Buisman (Museum Geelvinck).

Pauzemoment onderweg naar Kaaimangrassi: vlnr Ronald Snijders, Yvette Maltha, Gerda Havertong, Michel Agterberg, Konrad Acton, Jurn Buisman, Dunya Verwey en chauffeur Gabriel van Ommeren.

Kaaimangrassi

Op Kaaimangrassi verricht Konrad Acton een plengoffer om de voorouders toestemming te vragen deze grond te betreden en er opnames te maken.

Gerda en Ronald zingen en spelen ‘Bigi Kaaiman’, op Kaaimangrassi, aan de bovenloop van de Sumaukreek, 8 mei 2024

Onder de deskundige begeleiding van dhr Konrad Acton, beheerder van Plantage Rorac, hebben we een bezoek kunnen brengen aan de plek die mogelijk een relatie heeft met de achtergrond van het liedje Bigi Kaaiman. Het is in dit moerasgebied dat ontsnapte tot slaaf gemaakten vanuit omliggende plantages een veilig heenkomen konden vinden (de mythe zegt met hulp van een grote kaaiman met gras op zijn hoofd en rug …. ) en een onafhankelijke, vrije Marron community konden opbouwen.

Kaaimangrassi is alleen met een 4-wheel drive transporter te bereiken. vlnr: Dunya Verwey, Ronald Snijders en Gerda Havertong.

Plantage Rorac

Toegangsbord met tekst: Plantage Rorac. Nazaten Broos en Kaliko. In 1863 werd Plantage Rorac bij Koninklijk Besluit geschonken aan de Brooskampers olv Kapitein Broos

Doorkijkje naar de rivier en vernieuwd plantagehuis op Rorac

Moengo: Beatrixtheater

Docent Cultuur, Tresna Pinas roept de kinderen van de dansgroep in het Beatrixtheater in Moengo bijeen voor de opname.

Gerda Havertong en de kinderen staan klaar om voor de camera op te treden. Hier werd in het Aucaans gezongen en de liedjes gingen gepaard met spelletjes, die een verhaal verbeelden, zoals hieronder.

Natuurlijk was er ook een ritmesectie bij ter begeleiding van de dans

Muziekschool Bellas Artes

Muziekschool Bellas Artes in Paramaribo heeft een liedprogramma voorbereid, onder leiding van zangdocent Lucretia Muringen. Gerda valt in met de tweede stem en Ronald pakt de melodie op, improviseert er lustig op los en komt weer moeiteloos terug in de melodielijn.

Yvan Ritfeld begeleidt de uitvoering op de piano, die door Museum Geelvinck aan de muziekschool geschonken is, dankzij een donatie door Stichting van Well van der Snoek.

Het Bellas Artes koortje had zich niet alleen muzikaal goed voorbereid, maar zich ook voor de gelegenheid getooid met fraaie pangi omslagdoeken.

NAKS – Na Afrikan Kulturu fu Sranan

Siegmien Staphorst introduceerde het jongerenkoor van NAKS, dat een aantal liederen ten gehore bracht, waar de trommels uiteraard niet bij konden ontbreken

Gerda Havertong en Siegmien Staphorst

Ontmoeting met Mavis Noordwijk, componist en koordirigent

Thuis, in de tuin tussen de bloeiende struiken, haalt Mavis Noordwijk herinneringen op wat zij als liedjes op school leerde, uit ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ en ‘Liedjes uit de Oude Doos’. Geen liedjes uit de slaventijd …..

Ontmoeting met pianiste en componiste Liesbeth Peroti

Pianiste en componiste Liesbeth Peroti aan de vleugel en Ronald Snijders op fluit voeren eigen bewerkingen uit van liederen uit de slaventijd

Drie pianoleerlingen van Liesbeth Peroti en zusjes van elkaar, speelden hun versie van liedjes uit de slaventijd

De zusjes hadden niet alleen liedjes voor piano ingestudeerd, ze hadden ook een paar vragen voor Gerda en Ronald voorbereid

Feestelijke afsluiting in het Marriott Courtyard Hotel, 10 mei 2024

Als feestelijke afsluiting van ons verblijf in Suriname en dank voor de bijzondere gastvrijheid van het Marriott Courtyard Hotel, hebben Gerda Havertong en Ronald Snijders samen met gitarist Dave Mac Donald op de avond van 10 mei een spetterend benefiet optreden verzorgd.

Met dank aan:

Mondriaan Fonds

DutchCulture Matching Fund

Cultuur Fonds

Marriott Courtyard Hotel Paramaribo

en al onze partners en vrienden in Suriname

Overzicht