Grachtenfestival kiest Luther Museum voor mini-opera van Ravel, 17-18-19 augustus

Gepubliceerd op: 20 juli 2021

Opera-op-Zak brengt samen met het Grachtenfestival ‘Het Uur van de Spaanse’ (L’Heure Espagnol) – een muzikale komedie van Maurice Ravel (foto 1910), in première gegaan in 1911. Oorspronkelijk voor vijf zangstemmen geschreven met orkest, bestaat er ook een versie voor pianobegeleiding. Het is deze versie, hertaald door pianist Jeroen Sarphati, die uitgevoerd zal worden in het Luther Museum Amsterdam, met Jeroen aan onze fortepiano Streicher, Wenen 1867 (Museum Geelvinck). Een fenomenale muzikale prestatie en een bijzondere ervaring!

Jeroen Sarphati, foto Ronald Knapp

Het Uur van de Spaanse / L’Heure Espagnol

De muziek voor deze eenakter in de vorm van een mini-opera schreef Ravel in 1907 op basis van een libretto van Franc-Nohain. Dit toneelstuk uit 1904 speelt in het 18de eeuwse Spanje en grijpt terug op het genre van de ‘comédie bouffe’, waarin gespeeld wordt met conventies en cliché’s op het gebied van echtelijke trouw en overspel. De première vond plaats in 1911 in de Opera Comique

Het thema bleek ook aan het begin van de 20ste eeuw zijn populariteit niet verloren te hebben: L’Heure Espagnol werd overal ter wereld uitgevoerd: in 1919 in Covent Garden, in 1920 in Chicago en New York, in 1921 in Brussel, in 1923 in Rotterdam, …. in 1932 in Buenos Aires en in 1934 in Cairo.

Opera op Zak & Grachtenfestival 2021

Opera op Zak maakt toegankelijke opera- en muziektheater voorstellingen, het liefst in het Nederlands en op bijzondere locaties. Er wordt daarbij gestreefd naar onbekend repertoire in kleine bezetting op muzikaal hoog niveau. De artistieke leiding is in handen van regisseur Elsina Jansen. 

Het uur van de Spaanse is geen doorsnee-opera, maar een als klucht vermomt muzikaal meesterwerk vol subtiele harmonische en ritmische verrassingen. Elk personage drukt zich op zijn eigen manier uit in zijn eigen, door Ravel feilloos vormgegeven, muzikale taal. Het libretto sluit zó goed aan op de huidige tijdgeest, dat het, met wat kleine aanpassingen, voor de tijd van vandaag geschreven lijkt.  Het uur van de Spaanse roept vragen op over wie er nu eigenlijk de baas is in een relatie, en wat een vrouw van een man verwacht in het verleidingsproces. Een vraagstuk dat vraagt om een eigentijdse invulling.

Synopsis
Een jonge Spaanse vrouw woont met haar Nederlandse man naast zijn in klokken gespecialiseerde antiekwinkel. Eens per week vertrekt de echtgenoot naar de stad om daar de klokken gelijk te zetten. Een klusje dat altijd precies een uur duurt, en tijdens dit uur kan zij haar minnaar ontvangen. Helaas is er deze keer een klant in de winkel die daar wil wachten tot haar man terugkomt.  Als haar minnaar precies op tijd verschijnt en losbarst in zijn zelfgeschreven poëzie, parkeert ze hem in een klok. Ze vraagt de klant, een sterke vent van weinig woorden, of hij de klok naar haar slaapkamer wil versjouwen. Het probleem lijkt opgelost, maar dan verschijnt de volgende aanbidder in de zaak die haar bruusk zijn liefde verklaart. Het uur verstrijkt, de temperatuur loopt op en dan komt haar man thuis…

Uitvoerenden
Eline Welle                   > mezzosopraan
Berend Eijkhout          >  bariton
Hugo Kampschreur    > tenor
Sven Weyens               > bas-bariton
Georgi Sztojanov        > tenor
Jeroen Sarphati           > piano

Elsina Jansen               > regie & artistieke leiding
Olaf Mensink               > vormgeving
Jeroen Sarphati           > vertaling libretto
Ginette Puylaert          > regie assistentie & productie

Speellijst Grachtenfestival
17 augustus 17.00 (première) en 19.30 uur Grachtenfestival (Amsterdam)
18 augustus 17.00 en 19.30 uur Grachtenfestival
19 augustus 17.00 en 19.30 uur Grachtenfestival

Kaartjes:
Er zijn nog maar enkele kaartjes, wees er snel bij:

https://www.grachtenfestival.nl/programma

Overzicht