Caroline Erkelens – sopraan

Klassieke gitaar, (flamenco)dans, kleinkunstacademie brachten Caroline Erkelens in de wereld van de klassieke zang. Zij behaalde haar U.M. diploma aan het Utrechts Conservatorium, en de Performance Degree aan de Universiteit van Bloomington Indiana (V.S.). Caroline reisde de wereld rond, om zich te bekwamen bij diverse grootheden zoals Virginia Zeani, Nicola Rossi Lemeni, Cristina Deutekom, Margreet Honig en Charlotte Margiono.
Zij drukte haar stempel op vele producties. Zij zong o.m. in Een Carmen van het Zuidelijk toneel; Ifigenea in Aulis van Toneelgroep Amsterdam; Zieltje van Xinix Opera. Zij is zangeres van het Schreck ensemble, Musica del Cuore, De zingende Harp en De Notenbakker, en geeft concerten met Guus Janssen. Zij maakte en zong de voorstelling ‘Isala stem van een rivier’, oa in het orgelpark te Amsterdam. Het repertoire van Caroline reikt van Monteverdi tot en met composities die vandaag de dag geschreven worden. Zij werkte samen met o.a. Guus Janssen, Matthijs Rümke, en Otto Tausk. Zij werkte met dirigenten als Jan Willem de Vriend, David Stahl, Julian Reynolds en Daan Admiraal, en regisseurs als Erik Vos, Daniel Donies, David Prins  en Marcel Sijm..

Caroline Erkelens studeerde zang aan het Utrechts Conservatorium en aan de Universiteit van Bloomington Indiana (V.S.). Momenteel wordt zij gecoached door Margreet Honig en Christian Papis.

Zij was te horen in allerlei muziektheater producties, o.a. Le Nozze di Figaro van Mozart (Contessa); Prima la musica poi le parole van Salieri (Donna Eleonora); Ba-ta-clan van Offenbach (Feanichton) La voix humaine van Poulenc, West Side Story van Bernstein (zowel Maria als Anita). Zij zong alle vrouwenrollen in Guus Jansens bewerking van Drei Dreimäderlhaus; en Mary Crane in Psycho van Teo Joling.

Bij Xynix Opera vertolkte zij ‘Zieltje’ in het gelijknamige werk.  Haar concertrepertoire reikt van de Messiah van Haendel langs de 9de symfonie van Beethoven en Petite Messe Solennelle van Rossini naar Miroir de peine van H. Andriessen, Sheherazade van Ravel, Bachianas Brasileiras van Villa Lobos en de 14de symfonie van Shostakovich tot de electro akoestische muziek met het Schreck-ensemble waarmee zij concerten gaf in Granada en Sevilla en het Muziek gebrouw aan het IJ, Amsterdam.

 

Geelvinck Salon:

Op 19 mei 2013 treedt Caroline samen met harpiste Anne Nydam op in de Geelvinck Salon

 

Posthoornkerk 8 maart 2016:

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, brengen Nettie Krull en sopraan Caroline Erkelens een keuze uit hun programma ‘Clara S, haar Ambitie, Haar Liefde, Haar Muziek’, als onderdeel van Meer dan Muze / ‘Vrouwelijke Componisten’, een initiatief van Mama Cash om op 8 maart 2016 het werk van vrouwelijke kunstenaars in de schijnwerpers te zetten.

Overzicht