Jan Kleintjes

Rondleiding Jan Kleintjes Huize Kolthoorn

‘Tuin, thee en atelier’ is de titel van het boek over Jan Kleintjes en Hedwig van Osselen, dat in 1999 het licht zag. In het kader van de nieuwe tentoonstelling ‘Jan Kleintjes – veelzijdig kunstenaar’ van de Heerder Historische Vereniging in Villa Jacoba (Heerde), organiseert Museum Geelvinck deze zomer onder dat motto rondleidingen door hun atelier en tuin op Huize Kolthoorn, waar Jan en Hedwig eind 19e eeuw woonden, werkten en tot een gastvrije en lommerrijke pleisterplaats voor kunsternaars, schrijvers en musici maakten.

Museum Geelvinck dankt zijn ontstaan aan de familie, die na de dood van Jan Kleintjes in 1955 de bescheiden buitenplaats Kolthoorn inmiddels twee generaties bewoont. Het museum beheert onder meer een collectie van zo’n 50 werken van Jan Kleintjes en Hedwig van Osselen. Daarbij zijn impressies van de tuin – een belangrijk thema van Jan Kleintjes – het voornaamste onderwerp. Hoewel na het overlijden van Jan Kleintjes in de jaren ’60 veel veranderd is in huis en tuin, hebben de huidige bewoners zich in de afgelopen decennia ingespannen de culturele sfeer, die Jan & Hedwig een ruime eeuw geleden in de villa en haar tuin geschapen hadden, daarin terug te brengen. Naast schilderijen en tekeningen, zijn op Huize Kolthoorn ook nog diverse objecten uit de tijd van Jan & Hedwig bewaard gebleven.

Rondleidingen door het atelier en de tuin van Huize Kolthoorn

De huidige bewoners leiden u graag rond, waarbij met name de relatie tussen de kunstwerken en de tuin aandacht zal krijgen. En zij nodigen u na afloop van de rondleiding met plezier op de thee uit, bij mooi weer in de tuin, die zo’n bijzondere inspiratiebron was en is.

De huidige serie rondleidingen in het kader van de tentoonstelling ‘Jan Kleintjes – veelzijdig kunstenaar’ in Villa Jacoba (Heerder Historische Vereniging) is inmiddels volledig volgeboekt. Wij zijn overvallen door de grote belangstelling. Als de tuin weer in bloei staat, gaan wij verder met rondleidingen: immers in het najaar is de bloementuin niet meer zoals in de zomer en kunnen wij ook niet meer buitenzitten. Wel plannen wij nog dit jaar enkele concerten in het Grote Atelier.

Komend voorjaar en zomer 2023, willen wij, zodra het weer het toelaat, opnieuw deze rondleidingen door het atelier en de tuin geven. Heeft u belangstelling: geef uzelf dan op voor de Nieuwsbrief dan blijft u op de hoogte. Heeft u uitsluitend belangstelling voor deze rondleiding, mail ons dan op info@geelvinck.nl en wij mailen u komend voorjaar, zodra deze weer op onze website staat.

Heeft u speciale vragen over Jan en Hedwig Kleintjes-van Osselen, of misschien een schilderij van hen, mailt u ons dan op info@geelvinck.nl

Data en tickets

9 juli 2022 – 14:00: Uitverkocht

16 juli 2022 – 14:00: Koop tickets (nog één ticket beschikbaar)

23 juli 2022 – 14:00: Koop tickets Uitverkocht

30 juli 2022 – 14:00: Koop tickets

6 augustus 2022 – 14:00: Koop tickets Uitverkocht

13 augustus 2022 – 14:00: Uitverkocht

20 augustus 2022 – 14:00: Uitverkocht

27 augustus 2022 – 14:00: Uitverkocht

3 september 2022 – 11:00 Koop tickets Uitverkocht

3 september 2022 – 14:00 Uitverkocht

10 september 2022 – 11:00 Koop tickets Uitverkocht

10 september 2022 – 14:00 Koop tickets Uitverkocht

17 september 2022 – 11:00 Uitverkocht

17 september 2022 – 14:00 Koop tickets Uitverkocht

Huize Kolthoorn is uitsluitend te bezoeken met een rondleiding.
De rondleiding en nazit met thee of koffie neemt circa anderhalf uur in beslag.

Wij stellen een maximum aan de groepsgrootte per rondleiding: in principe niet meer dan 8 bezoekers. Zijn er niet meer genoeg tickets beschikbaar voor de dag dat u wilt komen, neem dan contact op via info@geelvinck.nl.

Voor leden van de Heerder Historische Vereniging en buurtbewoners geldt een kortingsregeling. Museum Geelvinck accepteert de Museumkaart, maar omdat entree inclusief rondleiding en thee of koffie is, wordt een toelage gerekend: u betaalt het zelfde kortingstarief als leden van de Heerder Historische Vereniging.

De rondleidingen raken snel uitverkocht: koop gauw een ticket online.
Géén verkoop van tickets aan de deur. 

Inmiddels zijn bijna alle rondleidingen in augustus en september uitverkocht. Na 17 september gaan wij ongeveer een maand dicht. De bloementuin is dan niet meer in bloei. Ook komen de bruiklenen terug van de Heerder Historische Vereniging en gaan wij die opnieuw ophangen. De kamers worden dan gereed gemaakt voor de herfstrondleidingen. Tweede helft 2022 gaan wij opnieuw van start met rondleidingen in het atelier en de tuin in herfsttooi.

De rondleiding door Huize Kolthoorn is gelijkvloers en daarom ook goed te doen als u slecht ter been bent. Gebruikt u een rolstoel, dan helpen wij u graag over enkele drempels heen; graag horen wij dat van tevoren, dan houden wij hier rekening mee. Helaas beschikt het museum (nog) niet over een invalidentoilet.

Wilt u met een groep komen voor een privé-rondleiding op een andere dag of tijdstip, neem dan contact met ons op voor een afspraak op info@geelvinck.nl

Bekijkt u ook de tentoonstelling ‘Jan Kleintjes – veelzijdig kunstenaar‘ samengesteld door de Heerder Historische Vereniging in Villa Jacoba.