Het Pianola Museum presents Podium en Museum in één, solorecital exclusief met Martin Oei

17 apr 2022, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam
Martin_9150

Martin Oei (1996) is een jonge pianist die zijn liefde voor pianomuziek wil delen met nieuwe doelgroepen. Daarom ontwikkelde hij in 2020 de voorstelling ‘Tom & Jerry in de Tuin der Lusten’ met bijzonder beeldmateriaal over het leven van Franz Liszt.

Hij kiest vaak voor de Romantiek: zijn lievelingscomponisten zijn Chopin, Liszt, Schubert en Rachmaninov. Oei speelt graag op historische instrumenten zoals fortepiano’s en Franse vleugels van het merk Erard. Hij heeft een eigen serie Pianofeesten in het Koninklijk Concertgebouw, waar hij op zijn 16de zijn eerste solo recital gaf.

Oei heeft naast vele concerten en bijzondere samenwerkingen vier cd’s op zijn naam staan. Op zijn veertiende gaf T2 Entertainment zijn Pianodebuut uit, de tweede cd bij Zefir Records bevatte Beethovens Fantasiesonate op een moderne vleugel. In 2013 bracht Zefir Martins derde cd uit met werken van Mozart en Beethoven op een originele fortepiano uit 1800. Op zijn vierde cd (2016) speelt Oei samen met Daniel Wayenberg op twee originele Erard vleugels uit de 19de eeuw: ‘Chopin a deux’. Deze  cd bevatte beide pianoconcerten van Chopin in de originele uitvoering voor twee vleugels en kreeg lovende recensies in de Volkskrant, NRC, Nederlands Dagblad, Trouw en muziektijdschrift Luister.

Bezoekers van het Pianola Museum hebben herinneringen aan zijn magistrale soloconcerten en quatremains concerten met de nestor van de Nederlandse meesterpianisten: de 66 jaar oudere Daniel Wayenberg, met wie Martin van 2012 tot 2018 een duo vormde. Het duo startte met quatre mains composities en had veel succes met pianoconcerten uit de Romantiek (Rachmaninov, Liszt en Chopin).  

Met zijn recital in de reeks Podium in museum één zet Martin Oei deze traditie voort; hij toont opnieuw zijn liefde voor de componisten uit de Romantiek. Een Paasmatinee om bij weg te dromen, vol gevoeligheid en dramatiek. Als gastcurator koos Martin voor een pianorol van Russische romanticus ‘par excellence” : Sergej Rachmaninov.

Daniël Wayenberg, Nederlands oudste meesterpianist tijdens optreden in Het Concertgebouw (2013) Het gaat er eigenlijk helemaal niet om hoe oud je bent, maar hoe competent ben je. Ik geloof dat ik niet hoef te zeggen hoe competent Martin is, dat heeft u heel duidelijk gehoord….

PROGRAMMA

J. Brahms (1822-1897)
Klavierstücke op. 118

Intermezzo in a kl.t.

Intermezzo in a gr.t.

Ballade in g kl.t.

Intermezzo f kl.t.

Romance in f gr.t.

Intermezzo in es kl.t.

F. Chopin (1810-1849) 
Ballade nr. 4

Pauze

Pianorol met muziek van Rachmaninov, gespeeld door een tijdgenoot. 

S. Rachmaninov (1873-1943)
uit de preludes op. 23

Nr. 1 in fis kl.t.: Largo 

Nr. 2 in bes gr,t.: Maestoso 

Nr. 4 in d gr.t.: Andante cantabile

Nr. 5 in g kl.t.: Alla marcia 

Nr. 6 in es gr.t.: Andante 

Nr. 7 in c kl.t.: Allegro  

Toegang 25 euro/Stadspas 20 euro, studenten 10 euro

www.martinoei.nl

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

Locatie

Martin_9150

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
17 apr 2022, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht