Nitzan Laster

Nitzan Laster is geboren in Jerusalem. Op 7 jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste cello lessen van Professor Schmuel Magen op de Rubin Academy in Jerusalem. Dankzij hem begon hij al op zeer jonge leeftijd met het studeren van de zes solo suites van J.S. Bach, die de bijbel vormen van het cello repertoire en die Nitzan sindsdien elke dag speelt en welke hij ook heeft uitgevoerd in de Geelvinck muzieksalon. Met het cello concert in C groot van Haydn debuteerde hij als solist na het winnen van de “Rubin Academy Competition for solo” in 1990. Een jaar later won hij tevens de “Ruben Academy Competition of Modern Music”. Hij werd in 1995 solocellist van het gevierde Israelische eigentijdse muziek ensemble Kaprizma, waarmee hij tournees maakte in Israel en Europa.

In 1992 kreeg hij een prijs toegekend door de Amerikaans-Israelische Stichting Keren Sharet, welke is opgericht door Isaac Stern. Hij vertrok naar Frankrijk, waar hij zijn studie vervolgde bij Michael Strauss aan het “Conservatoire National Superieur de Paris”. In Parijs trad hij op met het “Ensemble Intercontemporain”. Tijdens zijn studie volgde hij masterclasses met grote cellisten als Janos Starker en Aldo Parisot.

Zeer toegewijd aan de kamermuziek, heeft hij op talrijke festivals gespeeld, zoals op het “Festival of Arts” in New York, “Spring Festival” in St. Petersburg, Cezar Franck festival in Belgie en in het Israel Festival. Met het Sharon Strijkkwartet (2004-2006), heeft hij een CD uitgebracht met de Mendelssohn strijkkwartetten opus 80 en 81. In 2007 maakte hij tournees met het pianotrio “Amber Trio” in Israel, Oostenrijk en Frankrijk. Momenteel is Nitzan lid van het “Old West String Quartet” en van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast treed hij op als solist met heel uiteenlopend repertoire. Recentelijk voerde hij de concerten van Schumann en Dvorak uit en volgend voorjaar zal hij het cello concert van Friedrich Gulda en “Casanova” van Johan de Meij in Spanje spelen. In de loop der jaren heeft Nitzan een eigen techniek en manier van spelen ontwikkeld. Deze kennis deelt hij met groot enthousiasme als leraar tijdens masterclasses en zomercursussen, die hij in Israel, Frankrijk en Engeland geeft.

Nitzan is vast lid van het Old West String Quartet

Geelvinck Salon 4 december 2011:

In de Geelvinck Salon op 4 december 2011, 16.45 uur, speelt Nitzan samen met Sophie Labandibar als Duo Amsterdam Virtuosi, een programma met muziek voor cello en piano van Ludwig van Beethoven, Claude Debussy, Max Bruch en Benjamin Britten

Geelvinck Salon 10 juli 2011: ‘Amsterdam Virtuosi’ Revisité

Het Duo Sophie Labandibar op de Pleyel pianoforte-vleugel uit 1865 en Nitzan Laster op violoncello spelen samen op zondagnamiddag 10 juli om 16.45 uur werken van Schumann, Brahms, Fauré en Beethoven.

Geelvinck Muziekfestival ‘Amsterdam Virtuosi 2011′

Het Duo Sophie Labandibar en Nitzan Laster speelt samen met het Old-West String Quartet op zondagavond 26 juni om 20.00 uur werken van Sergey Prokofiev (sonate) en Ludwig van Beethoven (kwartet).

 

 

Overzicht