Internationaal Webinar ‘November-December 1813’, 17 november 2021

Gepubliceerd op: 22 december 2021

Ingeleid door Jurn Buisman, directeur van Museum Geelvinck, opende Ton Strien, burgemeester van Olst-Wijhe, op 17 november het webinar ‘November-December 1813’ met een gezoomd welkomstwoord. Diverse sprekers beschreven vanuit verschillende gezichtspunten de gebeurtenissen rond de bevrijding van Nederland in 1813 en specifiek de rol van de Basjkieren en van hun commandant, Generaal Alexander von Benckendorff. Ook Goethe en archeologie kwamen aan bod. Uit de hele wereld participeerden ruim 50 deelnemers. 

Beeldregisseur Hannah Buisman switchte van spreker naar spreker en zorgde ervoor dat het webinar tussen de continenten technisch vlekkeloos verliep

Na de welkomstwoorden van Ton Strien, las Valentina Latipova, oud vice-minister van cultuur van Basjkortostan en heden ten dage directeur van het Centrum voor Internationale Culturele Samenwerking, de brief voor van de huidige minister van Cultuur, H.Exc. Amina Schafikova, waarin zij het belang van de wederzijdse culturele band benadrukt en warme woorden van ondersteuning spreekt. In Basjkortostan hebben, naast de Universiteit van Basjkortostan, ook verschillende schoolklassen al aan het project ‘Wat weten we van Nederland?’ deelgenomen.

Schermafbeelding met deelnemers aan het webinar

De eerste keynote speaker was dr. Ramil Rakhimov over de rol van het 1e Regiment Basjkieren. Hij is een gevierd historicus en auteur op dit terrein. Vervolgens ontwikkelde zich een levendige discussie, onder meer door vragen van prof. Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) en prof. Michael Broers (University of Oxford). Vervolgens gaf prof. Gabriele Ziethen uit Duitsland een inleiding over de ontmoeting van Goethe met imams van het 1e Regiment Basjkieren. Deze ontmoeting was voor Goethe aanleiding zijn bekende werk Westliche – Östliche Divan te schrijven, dat sterk het westerse denken over de Islam beïnvloed heeft. De eerste sessie werd afgesloten met een verrassende uitweiding door de archeoloog Jasper Vosselman (RAAP) over de vondsten uit zijn archeologisch onderzoek op de plek van het bivak van de Basjkieren in Wijhe.

Deelnemer Azat Kuzhin trekt sabel en zweep om het belang van dit Webinar met kracht te onderstrepen

Na de pauze gaf eerst prof. Alla Namazova (Institute of World History, Moskou) een keynote over de Nederlandse veldtocht van Gen. Alexander von Beckendorff. Ook dit gaf aanleiding tot een levendige discussie, waaraan o.a. de bekende auteur, prof.em. Alan Forrest (University of York) meedeed. Vervolgens spraken dr. Viktor Bezotosny (State Historical Museum Moscow) over de Russische visie op de geschiedenis tussen de verdrijving en de terugkeer van de Oranjes, en in aansluiting daarop dr. Yuri Bavykin over de brieven van tsaar Alexander I en zijn invloed op de terugkeer van de Oranjes. Ook dit gaf aanleiding tot discussie, onder meer naar aanleiding van opmerkingen van Gerrit Kouwenhoven, archivaris van het streekarchief Epe-Hattem-Heerde. De tweede sessie werd beëindigd met een interessante inbreng door Irek Baischew, die ondermeer de rol van de Basjkieren als pontonniers belichtte, wat nieuw licht werpt op de de aanleg van de Schipbrug tussen Fortmond en Veessen, maar ook elders in het land.

Schipbrug tussen Fortmond en Veessen, aquarel door Berend Westenberg, november 1813

Uit de vele reacties die wij uit de academische wereld kregen, maken wij op dat het thema echt leeft. Dit is zonder meer een incentive voor de organisatie van de conferentie op dit thema, die wij plannen in november 2023.

Meer over het Webinar 1813 van 17 november 2021
(binnenkort geheel online op deze website)

Introductie

Programma:

Overzicht