Alexandr Mischan – portretschilder

Alexandr Mischan (1954, Kharkov, Sovjet Unie / Oekraïne) studeerde aan het Art Institute te Moskou. Hij is opgeleid in de school van Ilya Repin. Zijn werk staat in de traditie van het Russisch realisme en is beïnvloed door hedendaagse West-Europese realisme stromingen. Zijn fascinatie voor het innerlijke in het uiterlijk van de mensen, die hij portretteert, heeft zijn weerslag gekregen in de warme menselijkheid in zijn werk. Mischan noemt zijn stijl ‘Magic Realsm’. Museum Geelvinck Hinlopen Huis geeft een beeld van het wonen in het stadspaleis en de portretten, die Alexandr Mischan van de Nederlandse beau monde heeft gemaakt, passen hier volledig in.

Na zijn afstuderen is Aleandr Mischan toegelaten tot de Associatie van Kunstenaars van de Sovjet Unie. Hij exposeerde in die jaren in Moskou, Praag (Tsjecho-Slowakije), Berlijn (DDR) en Warschau (Polen). Vanwege zijn exceptionele portretwerk, heeft hij daarna in West-Europa geëxposeerd (o.a. Oslo, Parijs, Londen). In 1992 verhuisde hij naar de Verenigde Staten en heeft hij veelvuldig in de VS en Europa geëxposeerd (Portland, Los Angelos e.a.). Via de Nederlandse diplomaat, later ambassadeur te Moskou, Willem Bentinck, kwam hij begin jaren ’80 in contact met Nederlandse opdrachtgevers en heeft hij vele portretten geschilderd voor Nederlandse families, zoals Bentinck, Ten Cate, Van Eeghen, Van Lanschot, Loudon, Van Tets, van Rechteren Limpurg enz. Hij heeft ook portrettenopdrachten gedaan voor cliënten in o.a. de VS, Frankrijk, Engeland, Noorwegen Italië, Japan, China en Singapore.

De tentoonstelling  van werk van Alexandr Mischan is in Museum Geelvinck Hinlopen Huis voor publiek te bezichtigen van 9 februari tot en met 11 maart 2013 en vindt plaats in het kader van Nederland – Rusland 2013 / nlrf2013.

 lees meer: 

http://amischan.com/home.php

Overzicht