Bart van Oort – fortepiano

Bart van Oort

Bart van Oort won in 1986 het Mozart Fortepiano concours in Brugge en werd in 1993 Doctor of Musical Arts in Historical Performance Practice aan Cornell University (USA). Hij speelde in festivals over heel Europa en maakte concertreizen in de USA, Australië en Nieuw Zeeland. Hij gaf lezingen en masterklassen over de hele wereld, waaronder conservatoria van Parijs, Brussel, Moskou, Helsinki, Oslo, Melbourne, Sydney, Adelaide, Tokyo, New York (Juilliard) en Hong Kong. Hij geeft regelmatig workshops en zomercursussen: in 2008 in Australie (Melbourne, Adelaide, Brisbane), de USA (Lincoln, Norfolk, Greensboro) en onder andere in Trossingen, Wenen, Madrid, Modena, Trieste, en Moskou. In 2010 zal hij onder lesgeven en optreden in Hong Kong, Perugia (It), Roma (It), Ithaca (NY), Imperia (It), Zakopane (Polen), Kremsegg (AU), Paris (Fr).

Bart van Oort geeft les aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij al sinds 1991 docent fortepiano en Historische Uitvoeringspraktijk is.

Sinds 1997 verschenen ruim vijftig cd’s, waaronder The Art of the Nocturne in the Nineteenth Century (vijf stemvorken in Diapason), Complete Pianotrio’s van Haydn met zijn ensemble deVan Swieten Society, Complete werken van Mozart voor piano solo en piano vierhandig (een 10 in Luister), en Complete Klavierstücke van Haydn.

Met zijn kamermuziekensemble de Van Swieten Society nam hij “Beethoven’s Beethoven” op, “Kamermuziek van Carl Maria von Weber”, en “Mendelsohn, The Young Genius”. Recente releases zijn onder andere include Musing on the Ocean (Beethoven Scottish Songs) met sopraan Lynn Dawson en Schubert and the Flute met fluitiste Marieke Schneemann. Voor 2011 staan gepland : kamermuziek van Schubert (o.a. het Forellenkwintet, met de Van Swieten Society); Liederen van Maria Szymanovska (met sopraan Elisabeth Zapolska); Liederen van Burgmüller en Staehle (met sopraan Eleonora Contucci); Mozart Piano Concerten KV 466 in D en KV 467 in C (met het Italiaanse barokorkest Accademia Hermans).

Geelvinck Muziekfestival ‘Amsterdam Virtuosi 2011’

Bart van Oort gaat in debat met de jonge garde tijdens de Winfried Salon op woensdag 29 juni vanaf 20.00 uur.

Op zondag 23 oktober treedt Bart van Oort op in de Geelvinck Salon, samen met de fortepainiste Petra Somlai met een programma van composities van Mozart voor twee  en vier handen op de Zahler fortepiano vleugel 1805 in de Blauwe Kamer.

 

Overzicht