Dromen op Doek: Henri Fantin-Latour in Museum Gouda

Gepubliceerd op: 9 januari 2014

Voor het eerst is in Nederland een overzcht-tentoonstelling te zien van de schilder Henri Fantin-Latour (1836-1904). Deze Franse schilder had een geheel eigen, fluwelige en warme manier van schilderen. Met ‘Dromen op Doek’ toont Museum Gouda de drie genres waarin Fantin-Latour zich specialiseerde: bloemstillevens, portretten en mythologische, soms mystieke voorstellingen. Maar bovenal is hij bekend om zijn rozen. Een van die rozen-schilderijen is een bruikleen van ons museum; nog te zien tot en met 30 maart.

Henri Fantin-Latour
Henri Fantin-Latour neemt een eigen plaats in tussen zijn tijdgenoten. Waar andere schilders uit het midden en de tweede helft van de 19de eeuw werkten in de stijl van het realisme, symbolisme of impressionisme, is zijn werk niet in een bepaald ‘isme’ te vangen. Hij schilderde stillevens, portretten en dromerige taferelen.
Muziek van componisten als Schumann, Berlioz en Wagner inspireerden hem bij zijn dromerige werken. Toen Henri Fantin-Latour in 1904 overleed, had hij een status gelijk aan die van de oude meesters. Hij had een brede kring van bewonderaars, waaronder collega-schilders, musea en particuliere verzamelaars. Deze wijdverbreide belangstelling verklaart de aanwezigheid van zijn werk in veel collecties in zowel binnen- als buitenland.

Solo-tententoonstelling
Door zijn veelzijdigheid levert een solotentoonstelling over Fantin-Latour een rijk en geschakeerd beeld op. Het doel is de bezoeker kennis te laten maken met deze bijzondere schilder en een beeld te geven van zijn leven en zijn veelzijdige oeuvre. De ruim zestig schilderijen in de tentoonstelling zijn onderverdeeld in drie thema’s: stillevens, portretten en mythologische werken. De werken zijn afkomstig uit twintig musea uit binnen- en buitenland en uit particulier bezit. Gerenommeerde musea als Musée d’Orsay in Parijs en Museum Kröller-Müller geven werk in bruikleen voor deze tentoonstelling. Ook Museum Geelvinck heeft een schilderij met een voorstelling van rozen in bruikleen gegeven, eerder te zien geweest in de tentoonstelling ‘Last Rose of Summer’, in ons museum in 1992.

Particulier bezit en symposium 
Hélène Kröller-Müller verzamelde het werk van Henri Fantin-Latour als een van de eerste particulieren begin twintigste eeuw in Nederland. Om het particulier bezit te inventariseren is Museum Gouda een onderzoeksproject gestart. Aansluitend op dit onderzoek wordt een symposium georganiseerd waar kunsthistorici, verzamelaars en conservatoren hun kennis over de schilder met elkaar kunnen delen.

Connectie met Museum Gouda
Het museum heeft een vaste collectie schilderijen uit de negentiende eeuw en vroeg twintigste eeuw – Van Daubigny tot Weissenbruch – verzameld door Paul Arntzenius (1883-1965). Tot deze collectie behoort ook een werk van Fantin-Latour uit 1859. Het werk van Fantin-Latour wordt dan ook getoond in de context van tijdgenoten als Daubigny, Redon, Israels en Weissenbruch en plaatst de museumcollectie daarmee in een breder perspectief.

Kunstschrift
Bij de tentoonstelling is een special verschenen van Kunstschrift, geheel gewijd aan Henri Fantin-Latour, met bijdragen van verschillende auteurs.

Cultureel programma 
Er is een rijk gevarieerd cultureel programma bij de tentoonstelling met rondleidingen, lezingen, muziek, poëzie en een speciaal kinderatelier. Hier kunnen kinderen hun eigen stillevens maken. Niet op doek, maar met ‘echt’ fruit en prachtige bloemen. Kinderen die een foto van hun stilleven op de Facebookpagina van het museum plaatsen, maken bovendien kans op een leuke prijs. Daarnaast mag er een keer wél lekker op de muur getekend worden: wie wil, mag het bloemenbehang op de muren mooi inkleuren.
In de filmzaal is doorlopend een film over het leven en werk van Henri Fantin-Latour te zien.

 

Informatie van Museum Gouda

Overzicht