ICOMOS en de Klimaattop in Parijs – 4 december 2015

Gepubliceerd op: 11 december 2015

Met het thema ‘Water & Heritage’ sluit ICOMOS Nederland nauw aan bij de problematiek van de Klimaattop in Parijs. Tijdens een ronde-tafel bijeenkomst op het ICOMOS hoofdkantoor in Parijs, waar ook UNESCO vertegenwoordigd was, is geconcludeerd dat veelal eeuwenoude oplossingen om met water om te gaan, ook nu nog relevant zijn om de effecten van klimaatverandering het hoofd te bieden. Het publieksforum van COP21, parallel aan de Klimaattop op Le Bourget, vormde een kaleidoscoop aan klimaatinitiatieven.

 

ICOMOS-NL ziet zich als pleitbezorger voor het bewustzijn dat in het licht van klimaatverandering, water management kan leren van inventieve vormen van water management uit het (soms verre) verleden. De korte film, die voor de Internationale Water Conferentie in Korea door ICOMOS-NL is geproduceerd, maakte grote indruk. Zo zijn voorbeelden van waterbeheersing en irrigatie in het oude Perzië en Irak nog steeds intact, maar hoe lang nog …

Tijdens de Ronde Tafelbijeenkomst zijn verschillende voorbeelden aangedragen van ontwikkelingen en beleidsbeslissingen op gebied van water management, die vanuit het oogpunt van bewaren van cultureel erfgoed zorgelijk zijn, zoals naar voren gebracht door een delegatie van jonge onderzoekers uit Gouda.

In 2016 is ICOMOS-NL uitgenodigd door ICOMOS US om gezamenlijk een bijdrage voor te bereiden over Water & Heritage voor het IUCN Wereld Congres in Hawaïi, in september 2016 – een initiatief dat geheel aansluit bij ’the Statement of Amsterdam’, aangenomen tijdens de internationale Conferentie van ICOMOS in Amsterdam in 2014.

Het thema ‘Water & Heritage’ wordt ook actief gesteund door de Gemeente Amsterdam en in het bijzonder Stadsdeel Centrum en het Werelderfgoed Podium in De Bazel.

 

 

Overzicht