Geelvinck Wandelconcert Zutphen in programma Festival Oude Muziek: 19 augustus

Gepubliceerd op: 13 juni 2018

Deze week is de Nieuwsbrief met het programma van het Festival Oude Muziek Utrecht rondgestuurd. Hierin wordt ook het Geelvinck Fortepiano Wandelconcert op 19 augustus in Zutphen aangekondigd: een nieuwe muzikale samenwerking. De periode van de Oude Muziek en die waarin de fortepiano populair wordt, sluiten immers nauw op elkaar aan.

Festival Oude Muziek en Geelvinck Fortepiano Festival
In de Nieuwsbrief met het programma van het Festival Oude Muziek Utrecht staat ook de aankondiging van het Wandelconcert in Zutphen op 19 augustus, onderdeel van het Geelvinck Fortepiano Festival, vermeld. De periode van de ‘Oude Muziek’ – van Middeleeuwen, Renaissance en Barok – sluit aan bij de periode wanneer de fortepiano zijn intrede doet en in heel Europa populair wordt: de klassieke en romantische muziek. Het is daarom dat beide festivals aansluiting bij elkaar hebben gezocht en gevonden.

Geelvinck mini-Festival ‘Klavieren in Zutphen’, 18 mei 2019
De samenwerking tussen Geelvinck Muziek Museum en Organisatie Oude Muziek zal volgend jaar zicht- en hoorbaar zijn tijdens het mini-festival ‘Klavieren in Zutphen’, waarvan een wandelconcert de kern vormt, rondom Fanny en Felix Mendelssohn, op zaterdag 18 mei 2019.

 

Het Festival Oude Muziek
Het Festival Oude Muziek / FOM in Utrecht – het grootste oude muziekfestival ter wereld – gaat op 24 augustus van start, onder het motto ‘het Bourgondische Leven’.
Hoogtepunten zijn dan ook uitvoeringen van muziek uit de tijd van het Bourgondische Rijk (van 1384 – 1482), zoals Dufay en Josquin des Prés, maar ook van daarna, want de nagalm van deze op cultureel en muzikaal gebeid zo rijke periode, klinkt in heel Europa nog lang na.

Het Bourgondische Leven / Les Richesses de Bourgogne
In het programma staat het als volgt omschreven:
Bij Het Bourgondische Leven denkt u meteen aan overvloed en weelde. Wordt dit dan een Festival vol uitbundige muziek? Met grootse polyfonie, opera en dans is het antwoord overduidelijk: ja.

Maar het ware statement van dit Festival is ernstiger en ligt vervat in de focus op de onderbelichte 14de en de 15de eeuw, de periode van de vier Bourgondische hertogen. Hun kunstminnende hof vormt de bakermat van de Frans-Vlaamse polyfonie die Europawijd toonaangevend werd. Nu eens niet de grote namen van de 16de eeuw – Palestrina, Lassus en De Monte –, wel tot nu toe onbeminde 15de-eeuwers als Grenon, Tapissier en Vide.

18de eeuw: Rameau en Couperin
Voor het overige ligt het accent op de 18de eeuw, met de briljante Rameau, Dijons beroemdste telg. Ook François Couperin krijgt een plek: hij is geen Bourguignon, maar wel precies 350 jaar geleden geboren.

Geelvinck Fortepiano Wandelconcert Zutphen 19 augustus
Op drie historische locaties: Dat Bolweck, de IJsselsalon en Huis de Wildeman waarin het Geelvinck Muziek Museum, geven twee duo’s en één solist drie recitals op drie geheel verschillende piano’s uit de 18e en19e eeuw. Tussen de concerten loopt u, begeleid door een gids, door de historische binnenstad. In drie patriciërhuizen hoort u onder meer Mozart, Beethoven en Schumann. Pianomuziek in haar historische context.

Lees meer over wat het Wandelconcert op 19 augustus u te bieden heeft.

 

 

Overzicht