Bescherming gedigitaliseerd cultureel erfgoed in Oekraïne

Gepubliceerd op: 16 maart 2022

Alles van waarde is weerloos. Toen bekend werd, dat Poetin opdracht had gegeven Oekraïne militair binnen te vallen, rees niet alleen grote bezorgdheid over menselijk leed, maar ook over het lot van cultureel erfgoed in Oekraïne. Dit bleek helaas terecht getuige diverse berichten over musea, bibliotheken, archieven, kerken, monumenten en ander gebouwd erfgoed, die inmiddels zwaar te lijden hebben gehad of zelfs volledig in puin zijn geschoten. Behalve door op alle handen wijze druk te zetten op het Kremlin in Moskou, leek op afstand daar weinig tegen te doen. Of toch wel?!

SUCHO
Vorige week meldden wij al (zie No War) betrokken te zijn bij Saving Ukraine Cultural Heritage Online / SUCHO. Deze actie, internationaal opgezet door een informele groep erfgoedprofessionals en internettechneuten, tracht zoveel mogelijk digitale databestanden en andere content over cultureel erfgoed, die op servers in Oekraïne staat, te kopiëren op beveiligde servers in West-Europa. Het doel is back-up op te bouwen voor het geval de servers in Oekraïne ten prooi vallen aan het oorlogsgeweld. Op basis van deze gegevens kunnen in de strijd beschadigde of verloren gegane objecten, archiefmateriaal of gebouwen – althans virtueel – voortleven en zo mogelijk gereconstrueerd worden. Binnen de netwerken van onder meer ICOMOS, ICOM, IFLA, Europeana, BlueShield enz. is deze actie uitgezet. Vrijwilligers van over de hele wereld – ook vanuit ons museum – zetten zich in om op deze wijze – onder meer met steun van het Prins Claus Fonds – een bijdrage te leveren aan de bescherming van cultureel erfgoed in Oekraïne.

Lees meer: Volunteers Unite to Archive Ukrainian Cultural Heritage

Vrijwilligers gezocht
Heeft u belangstelling zich hiervoor in te zetten, beheerst u het Oekraïens en/of Russisch en heeft u digitale vingervlugheid, meld u dan aan als vrijwilliger!

Culturele banden met Oekraïne, Rusland en Witrusland in stand houden
De oorlog in Oekraïne is georkestreerd door het Poetin-regime. Laat de cultuur hiervan niet de dupe worden. De Oekraïense, net zo goed als de Russische – en Belarussische – cultuur vormen alle een integraal onderdeel van onze Europese identiteit. We mogen de dragers van deze cultuur – musici, componisten, kunstenaars, schrijvers enz. – juist nu niet in de steek laten: zij, evenals wetenschappers en erfgoedprofessionals van musea, bibliotheken, archieven, historische gebouwen enz., in al deze drie landen staan onder grote druk. Sommige zijn reeds gevlucht, maar vele anderen trachten onder deze moeilijke omstandigheden van oorlog en onderdrukking er het beste van te maken. Wij moeten hen blijven steunen, ongeacht zij geworteld zijn in Oekraïne, Belarus of Rusland. Door juist nu de persoonlijke banden met hen warm te houden, kunnen we een bijdrage leveren aan het behoud van cultureel erfgoed en daarmee onze gezamenlijke Europese identiteit. Laten wij op deze wijze ons steentje bijdragen aan het behoud van cultuur voor volgende generaties, het helen van geestelijk leed en het herstel van de vrede.

Overzicht