Keti Koti Viering op de KIGC met ‘Iconen van de Surinaamse Muziek’, Amsterdam,18 juli 18h

Gepubliceerd op: 23 juni 2024

Aangekondigd voor 2 juli, maar verplaatst wegens het EK/Nederland-Roemenië, naar 18 juli: Keti Koti op de KIGC: hoe de Surinaamse muziek Nederland veroverde!

Op 18 juli sluit ook de Koninklijke Industrieele Groote Club aan bij de landelijke viering van Keti Koti met een feestelijke avond. Schrijver Diederik Samwel en Edgar Burgos (leadzanger van de band Trafassi) illustreren met foto- en filmbeelden hoe de Surinaamse muziek Nederland veroverde vanaf de jaren ’50. Ter afsluiting treedt Muziekschool Kula Skoro op met Marron dansen en drums door jongeren uit Den Haag.

Dit is de tweede keer, dat Keti Koti op de KIGC wordt gevierd. In 2023 is het intiatief voor deze viering genomen door de KIGC Kunst&Cultuur Tafel, in samenwerking met Museum Geelvinck. De avond is toen muzikaal luister bijgezet door de befaamde actrice en zangeres Gerda Lenten-Havertong en fluitist / componist en Boy Edgar Jazz prijswinnaar Ronald Snijders met zijn ensemble.

Deze avond is een eerbetoon aan de Surinaamse muziek.

Zanger Edgar Burgos, frontman van de Surinaamse feestband Trafassi (Wasmasjien), en auteur Diederik Samwel geven een feestelijke presentatie over iconen van de Surinaamse muziek. Ook laten ze horen hoe het slavernijverleden bepalend is geweest voor de oorsprong van de Surinaamse muziek. Burgos (Boegroe) zingt live zijn grootste hits. In muziek- en filmfragmenten komen grootheden als Kid Dynamite, Max Woiski sr. en jr., Oscar Harris en Marlène Waal voorbij, maar ook Lieve Hugo, Papa Touwtjie en Kenny B. 
De avond wordt besloten met een optreden en workshop van Kula Skoro, een dansschool in Den Haag, die de Marrondans in ere houdt.

‘Wasmasjien’ van Trafassi en ‘Tuintje in mijn hart’ van Damaru; veel verder gaat het collectieve geheugen meestal niet als het om Surinaamse muziek gaat. Terwijl Surinaamse muzikanten sinds het begin van de vorige eeuw stevig hun stempel hebben gedrukt op het Nederlands cultureel erfgoed. Onder invloed van muzikale stromingen uit Afrika, India, Java, China, Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika is een uniek genre ontstaan. Onderzoekers van de Harvard-universiteit spreken zelfs van ’the best kept secret in musical history’.

Kula Skoro is in 2015 opgericht door Jose Tojo, freelance theatermaker, percussionist en docent Afro-Surinaamse Marrondans. In samenwerking met een groep enthousiaste en getalenteerde danseressen ontwikkelde Jose met Kula Skoro een overdrachtswijze om Afro-Surinaamse Marrondans in ere te houden. Songe, Awasa en Mato zijn elementen uit de Surinaamse Marroncultuur, ontstaan uit verzet tegen slavernij. Marronculturen in Suriname hebben hiërarchische structuren en leven in harmonie met de natuur. Ze worden soms beschouwd als het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika, vanwege hun bewustzijn van zichtbare en onzichtbare werelden. De dansen zijn onderdeel van de Marron-cultuur, ontstaan uit in opstand gekomen slaven in Suriname. Lees meer: www.kulaskoro.com

Programma
18:00 uur Borrel
18:30 uur Optreden Diederik Samwel en Edgar Burgos
20.00 uur Diner in Surinaamse stijl
21.30 uur Optreden Kula Skoro

Kosten voor het gehele programma € 40,00 voor leden. Introducés betalen € 60,00.

Dit evenement staat open voor leden en introducés.

Aanmelden door niet-KIGC leden:

Wilt u deze veelbelovende avond ook mee maken en bent u geen lid van de KIGC? Stuur een mailtje aan Dunya Verwey: verwey@geelvinck.nl en u komt op de lijst te staan van introducees.

Dresscode:

De Koninklijke Industrieele Groote Club hecht aan tradities en stijlvolle omgangsvormen. Aanwezigen op de club worden geacht zich in hun kleding ook daar aan te houden, waaronder wordt verstaan: voor zowel heren als dames geen jeans en sneakers en voor heren jasje met das of nationaal kostuum of uniform.

Overzicht