ICOMOS Lezing: Funerair Erfgoed, Amstelkerk, 18 december 19.30h

Gepubliceerd op: 3 december 2024
Guest speakers:
Leon Bok, Herman Kossmann en Emma Egberts

Date:  18 December 2024
Time: 19h30-21h00 (drinks and meal from 18h30)
Place: 
LIVE at the Amstel Kerk, Amstelveld 10, Amsterdam
Language: Dutch

Beste ICOMOS-leden en andere erfgoedvrienden,
 
Na het succes van onze eerste lezingenavond op de nieuwe locatie, de Amstelkerk in Amsterdam, nodigen we jullie graag uit voor een tweede editie op woensdag 18 december.

Deze avond zal in het teken staan van Funerair Erfgoed, met een focus op monumentale begraafplaatsen. Emma Egberts zal de avond openen met een introductie over funerair erfgoed om het onderwerp in te leiden. Vervolgens zal specialist funerair erfgoed Leon Bok (RCE) vertellen over zijn werk in het behoud van funerair erfgoed, wat het betekent voor een begraafplaats om een monumentale status te hebben en werpt hij een internationale blik op dit vakgebied. We sluiten de avond af met Herman Kossmann (Kossmanndejong), die ons meeneemt in zijn werk aan de herinrichting van de Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel.

We hopen jullie te zien op woensdag 18 december in de Amstelkerk in Amsterdam. Tot dan!

Warme groet,
 
De lezingencommissie van ICOMOS Nederland:
Ankie Petersen, Anna Louwerse, Daan Lavies, Emma Egberts. Jacomine Hendrikse, Jean-Paul Corten, Milou Derksen, Remco Vermeulen

Registreer via deze link.
Let erop: betalingen voor lezing en/of maaltijd kunnen ter plaatse via bankoverschrijving. 

PROGRAMMA – LIVE evenement in Amsterdam

18h30 Gezamenlijk diner
19h30 Introductie funerair erfgoed –  Emma Egberts
19h45 Het behoud van funerair erfgoed – Leon Bok

Korte pauze

20h30 De herinrichting van Joods historische begraafplaats Beth Haim – Herman Kossmann
21h00 Eind

Introductie funerair erfgoed door Emma Egberts 

De lezing opent met een korte introductie door Emma Egberts, die haar unieke achtergrond als kistdrager op uitvaarten verweeft in haar werk binnen de cultureel erfgoedsector. Deze persoonlijke ervaring geeft haar een bijzonder perspectief op het belang van funerair erfgoed en de verhalen die het bewaart.

Het behoud van funerair erfgoed door Leon Bok

In deze lezing geeft Leon Bok een inkijkje in zijn werk als specialist funerair erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Na een korte introductie over zijn rol en werk als funerair erfgoed specialist, gaat hij in op drie thema’s. Hij bespreekt hoe bestaand beschermd erfgoed opnieuw wordt beoordeeld in het kader van herwaarderingen, belicht het belang van zichtbaarheid en documentatie onder het thema Monumenten op de kaart, en sluit af met een blik op de internationale aspecten van het werk. Dit om een veelzijdig perspectief te bieden op de waarde en het behoud van funerair erfgoed.

De herinrichting van Joods historische begraafplaats Beth Haimdoor Herman KossmannMidden in het centrum van Ouderkerk aan de Amstel ligt Beth Haim, een van de oudste Sefardische begraafplaatsen ter wereld. Hier liggen de graven van meer dan 28.000 leden van de Portugees Joodse gemeenschap van Amsterdam. De oudste graven stammen uit het begin van de 17e eeuw, de nieuwste stenen zijn dit jaar gelegd. Zo omspant Beth Haim, Hebreeuws voor ‘Huis des Levens’, ruim vier eeuwen Joodse geschiedenis op vier hectaren grond.

Kossmanndejong heeft samen met Loerakker Olsson Architecten en hulp van hoveniersbedrijf Donkergroen, de plannen ontwikkeld om deze bijzondere begraafplaats meer publiek toegankelijk te maken. Er zijn paden door het landschap gemaaid en op mooie plekken nieuwe zitbanken geplaatst. Er zijn trappen en bruggen gekomen naar de eerst onbereikbare delen van de begraafplaats. Een speciaal voor deze plek ontworpen Beth Haim- app, wekt de verhalen rond de belangrijkste graven tot leven. Direct bij binnenkomst krijgt de bezoeker in een vrij toegankelijk paviljoen, een audio- visuele introductie op de begraafplaats. In dit paviljoen zijn exterieur, interieur, en het tentoonstellingsontwerp volledig met elkaar verweven. 
OVER DE SPREKERSEmma Egberts
Emma Egberts is mede-oprichter en creatief directeur van MAE Heritage, waar ze haar passie voor zowel materieel als immaterieel erfgoed samenbrengt via creatieve storytelling. Met een achtergrond in conservering heeft ze een diepgaand begrip van de kracht en beperkingen van materiële objecten, maar wat haar echt inspireert, is hoe verhalen geschiedenis tot leven kunnen brengen en persoonlijke verbindingen tussen mensen en het verleden creëren. Emma zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om storytelling in te zetten om erfgoed relevant te maken in de huidige wereld. Daarbij heeft ze als voormalig kistdrager op uitvaarten, een speciale interesse en connectie met funerair erfgoed.
Leon Bok
De Nederlandse historicus Leon Bok (1965) is gespecialiseerd in historische begraafplaatsen, kerkhoven en grafmonumenten. Hij studeerde aan de Universiteit van Groningen (1993) waar hij onderzoek deed naar het behoud van funerair erfgoed in Nederland. Dit was tevens zijn afstudeeronderwerp. Als specialist funerair erfgoed  voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed draagt hij bij aan het beschrijven en (her)waarderen van beschermd funerair erfgoed in Nederland en daarbuiten. Ook heeft hij een methode opgesteld die moet zorgen voor behoud van monumentale begraafplaatsen. Kennis delen en uitdragen is een van zijn doelen, wat hij doet door middel van presentaties, publicaties, excursies en de Kennisbank van de RCE. Bok publiceert veel over het onderwerp, waaronder meer dan honderd artikelen op de website www.dodenakkers.nl. Naast zijn werk bij de RCE heeft Bok sinds 2008 een adviesbureau om te adviseren over het beleid, behoud en conservering van historische begraafplaatsen en elementen daarop.
Herman Kossmann
Herman Kossmann (1958) is medeoprichter van Kossmanndejong , een internationaal, multi-diciplinair opererende ontwerpstudio gevestigd in Amsterdam met ca. 45 teamleden. Het bedrijf creëert tijdelijke en permanente tentoonstellingen voor musea, bezoekerscentra, historische locaties, grootschalige evenementen en tal van openbare plekken. Kossmanndejong is gespecialiseerd in het vertellen van verhalen door middel van goed ontworpen ruimtelijke ervaringen met een sterke verbinding tussen inhoud en verbeelding voor een breed- en divers publiek. De onderwerpen waar zij aan werken, zijn zeer divers, variërend van architectuur tot psychiatrie, geschiedenis, kunst, natuur en nog veel meer. Zie ook: www.kossmanndejong.nl
REGISTRATIELINK
Please join our ICOMOS Lezingen mailing list: by clicking subscribe’
ShareShareForward

Overzicht