Alexander Kraft van Ermel In Concertgebouw en op BTHVN = Black online, 8 november 2021

Gepubliceerd op: 8 november 2021

Vandaag , 8 november 2021, treedt pianist Alexander Kraft van Ermel op in de Grote Zaal, samen met Izaline Calister, Jean-Jacques Royer en Noraly Beyer in ‘Ode aan Wim Statius Muller’, de beroemde Curaçaose componist èn Alexanders grootvader. De opnames van deze muziek, gespeeld en toegelicht door Alexander en afgerond met een interview door Gerda Havertong, staat ook op aflevering 3 van onze videopodcastserie BTHVN = Black.

Wim Statius Muller & Melodies of Curacao

In deze aflevering van BTHVN = Black neemt Alexander Kraft van Ermel ons mee op reis naar de Nederlandse Antillen met de kleurrijke melodieën van zijn grootvader, de componist en pianist, Wim Statius Muller. De muziek van Wim Statius Muller, de “Chopin van de Antillen”, verklankt het rijke muzikaal erfgoed van Curaçao: het nodigt de luisteraar uit om te dansen en het leven te vieren, ondanks de beproevingen van een door slavernij gecorrumpeerde samenleving.

Alexander lardeert zijn verhaal met anecdotes over zijn grootvader Wim Statius Muller

Kraft van Ermel, zowel pianist als filosoof, speelt en vertelt over de prachtige melodieën van zijn grootvader en eerdere Curaçaose componisten van kleur. Na afloop van het concert, had Alexander een fascinerend interview met Gerda Havertong. Deze aflevering begint met een inleiding door de directeur van Museum Geelvinck, Jurn Buisman, over Chopin en een heldenverhaal, dat Polen in Beethovens tijd verbindt met de zwarte emancipatie in Noord-Amerika.

Gerda Havertong in gesprek met Alexander Kraft van Ermel

Bekijk HIER aflevering 3 in de serie BTHVN = Black, ‘Wim Statius Muller & the Melodies of Curacao’

Bekijk HIER de trailer en informatie over de eerste vier afleveringen van de serie BTHVN = Black

Aflevering 1 met ‘Ronald & Friends go the Beethoven Track’ waarin fluitist Ronald Snijders, Maripepa Contreras op hobo en pianiste Elizabeth Contreras optreden.

In aflevering 2 ‘ Beethoven goes Dubble Bass’, spelen fortepianiste Olga Pashchenko en contrabassist James Oesi cello sonates van Beethoven (bewerkt voor contrabas)

In aflevering 3 speelt Alexander Kraft van Ermel muziek van zijn grootvader, ‘Wim Statius Muller & Melodies of Curacao’

In aflevering 4, ‘Jazz Meets Classics’, treedt Delbert Bernabela op saxofoon op met pianiste Naomi Tamura

Alexander Kraft van Ermel in gesprek met Gerda Havertong, of is het een invitation to dance a tumba ….. ?

Overzicht