Belarussische kunstenares en musici schitteren in het Kurhaus, 28 oktober 2019

Gepubliceerd op: 29 oktober 2019

Op initiatief van de ambassade van Wit-Rusland, de RE Cultural Foundation en Gallery Bell*Arte, vond de feestelijke opening plaats van de tentoonstelling van werk van Viktoria Kovalenchikova, Chris Tap en Arvid Henkes. Op piano Vital en Aksana Stahievitch met de Russische ster-sopraan Elena Syssojeva.

De warme najaarszon scheen over het strand op maandag 28 oktober, de zee was vlak en het Kurhaus lag als een grande dame uit de Belle Epoque, uitgestrekt over de boulevard van Scheveningen. Om 16 uur stroomden feestelijk geklede gasten naar binnen voor de opening van de tentoonstelling van nieuw werk van de Belorussische schilderes Viktoria Kovalenchikova en de Nederlandse beeldhouwers Chris Tap en Arvid Henkes, vertegenwoordigd door Gallery Bell*Arte van Doret Huibers. Voor Viktoria volgen na Scheveningen, Miami, Palm Beach en Art Basel.

Plaats van handeling was de grote, fraai gedecoreerde ronde koepelzaal van het Grand Hotel Kurhaus. Stanislav Vassilevski, Chargé d’Afairs a.i. of Belarus in the Netherlands, heette de aanwezigen hartelijk welkom. Lioedmila van Vyve, director RE Cultural Foundation, introduceerde de deelnemende kunstenaars en musici met gracieuze elegantie.

Niet alleen lekkernijen uit de Wit-Russische culinaire traditie met verschillende begeleidende wodka soorten werden rondgedeeld, ook Wit-Russische musici traden op: het virtuoze pianistenduo Vital en Aksana Stahievitch. De Russische colaratuur sopraan Elena Syssojeva deed de kristallen kroonluchters bijkans uit elkaar spatten met haar stralende  vertolking van het Italiaans en Russische belcanto repertoire.

Zowel werk van Viktoria Kovalenchikova als de muziek van Vital Stahievitch en Elena Syssojeva zijn te zien en te horen geweest in het Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam.

Overzicht