Concert van Pianist Alexei Lubimov door politie verstoord, Moskou 14 april 2022 

Gepubliceerd op: 1 mei 2022

Tijdens een optreden van de wereldberoemde pianist Alexei Lubimov in Moskou, heeft de politie de zaal laten ontruimen op grond van een ‘bommelding’. De reden zal hoogstwaarschijnlijk zijn dat Lubimov werk van de Oekraïense componist Valentyn Silvestrov uitvoerde – echter, zo liet Alexei ons later weten ‘…. ze kwamen te laat binnen om Silvestrov te stoppen, de arme Schubert moest het ontgelden’.

Op Today in Moscow 14 April is dit voorval op youtube gepubliceerd: Alexei Lubimov blijft onverstoorbaar doorspelen, terwijl de politie de zaal wil ontruimen. Het publiek applaudiseert en reageert geestdriftig na Schuberts slotaccoord.

Deze Valentyn Silverstrov is dezelfde componist van wie Slava Poprugin in de Geelvinck Salon van 3 april jl. in het Luther Museum een pianostuk speelde.
Lees de beschrijving van dit concert op 3 april door Jutta Boehnert en Slava Poprugin.

Als pianist heeft Alexei Lubimov een grote naam opgebouwd en is een graag geziene gast in Museum Geelvinck en verschillende podia in Nederland. Zo trad hij ook op tijdens Festival Winternachten aan de Amstel in de Hermitage in Amsterdam.

Prof. Lubimov is ook een groot voorstander van het spelen op historische instrumenten. Hij toonde zich verrast dat wij een Tischner fortepianovleugel uit 1836, gebouwd in Sint Petersburg, in de collectie hebben, waar er maar heel weinig in de wereld van zijn. Er zijn wereldwijd slechts enkele Tischner-vleugels bekend; vrijwel allemaal in musea. Maar prof. Lubimov heeft er zelf ook één in Moskou.

Professor Lubimov is de leermeester van verschillende generaties pianisten die hebben opgetreden in de Geelvinck Salon of tijdens verschillende edities van het Geelvinck Early Piano Festival. Om maar enkelen te noemen: Olga Pashchenko, Slava Poprugin, Viacheslav Shelepov en meer.


Foto: Alexei Lubimov speelt op 24 maart 2017 op een Boehm fortepiano-vleugel in Museum het Cromhouthuis, ter gelegenheid van het Geelvinck Fortepiano Festival 2017.

Overzicht