Matineeconcert ‘Snaren op Swaluw’ met Mozart & Haydn, Kerk Hooge Zwaluwe, 2 oktober, 16 uur

2 okt 2021, 16.00
Protestantse Kerk in Hooge Zwaluwe, Hooge Zwaluwe
Haydn Orkest Guillermo Quintero Rojas
Hooge Zwaluwe kerk buiren achterkant

Op zaterdagmiddag 2 oktober om 16 uur vindt het eerste concert plaats in de serie ‘Snaren op Swaluw’ door het HaydnOrkestBrabant olv Jos de Hoon. Mmv Guillermo Quintero Rojas, piano en Hessel Luijken, piano.

Toegang en practische informatie:

Entree 5 euro pp incl. consumptie. Ontvangst en Ontmoeting vanaf 15:30 h. concert vanaf 16 uur (1 uur). Borrel na afloop
Protestantse Kerk anno 1639 , Raadhuisstraat 3, 4927 AM Hooge Zwaluwe.
Kaarten en inlichtingen: www.SnarenOpSwaluw.nl

Opgave voor emails met informatie over toekomstige concerten kan naar het emailadres info@snarenopswaluw.nl

Programma

Preludium: Hessel Luijken (Breda), jong pianotalent uit de talentenklas van “De Veste”in Breda, speelt Reverie, van Claude Debussy.

Joseph Haydn (1731-1809)
Divertimento in C voor piano en strijkers (Hob. XIV-4)
Allegro-Menuet – Finale: Allegro

Joseph Haydn
Symfonie 3 in G (Hob. 1:3)
Allegro – Andante moderato Menuet – Finale: Alla breve

Wolgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Symfonie 17 in G (KV 129)
Allegro – Andante – Allegro

Toelichting op het programma:

Het Haydn Orkest Brabant begeleidt Guillermo in het Divertimento in C (Hob. XIV:4), gecomponeerd in 1764. Naast pianoconcerten schreef Haydn makkelijkere stukken voor piano en strijkers die hij ‘Divertimenti’ of ‘Concertini’ noemde. De ‘Divertimenti’ bestaan uit drie delen: en snel deel, een menuet en een snel deel. Haydns Symfonie nr. 3 (Hob. I:3) is zijn eerste symfonie die uit vier delen bestaat. Zeer waarschijnlijk schreef Haydn het werk voor het orkest van graaf Morzin, waarvan hij kapelmeester was van circa 1757 tot waarschijnlijk in 1760. Contrapunt speelt met name in het derde en vierde deel een belangrijke rol. Zo begint het Menuet als een canon.
Tussen de terugkeer van zijn tweede reis naar Italië (december 1771) en het begin van zijn derde reis naar Italië (oktober 1772) schreef Mozart in Salzburg acht symfonieën. Twee ervan, waaronder de Symfonie in G (KV 129), gecomponeerd in mei 1772, zijn driedelig. De overige zijn vierdelig.

De vleugel (Pleyel anno 1866, kruissnarig met modern mechaniek !) is een bruikleen van Erik Visser Pianotechniek, DenBosch www.pianotechniek.com

Haydn Orkest op grasveld bij Kasteel Heeswijk

Het Haydn Orkest Brabant https://haydnorkestbrabant.wordpress.com/ is in 2016 opgericht als huisorkest van kasteel Heeswijk, door dirigent/musicoloog /altviolist Jos de Hoon en klavecinist/organist Axel Wenstedt van de toenmalige muziekcommissie aldaar. Het orkest is sindsdien voor ruim 25 concerten in Brabant en daarbuiten (oa GeelvinckMuseum Zutphen) samengesteld als ad-hoc orkest met een vaste kern. Het bestaat uit professionele en amateurmusici uit diverse regionale orkesten, zoals kamerorkest Alveare Veghel, Valkenswaards kamerorkest, Symfonieorkest Eindhoven, Filharmonisch Orkest ‘s-Hertogenbosch, Barokorkest Megen etc.  Er wordt vooral muziek gespeeld van en rondom Haydn,  hij was in de 18e eeuw de huiscomponist op het kasteel van vorst Esterházy. Het orkest geeft jonge talentvolle Brabantse musici kans met en in het orkest op te treden. Vandaag is dat ism Guillermo Quintero Rojas, docent Talentenklas De Veste Breda, en docent Cons. Tilburg.

Dirigent Jos de Hoon is aan de Universiteit Utrecht afgestudeerd als musicoloog en is sinds ruim 25 jaar werkzaam als muziekdocent op middelbare scholen. Hij speelt als altviolist in kamerorkest Alveare (Veghel) en valt in bij andere orkesten, waaronder het Valkenswaard Kamerorkest en het Filharmonisch Orkest ’s-Hertogenbosch. Sinds 2016 is hij dirigent van het Haydn Orkest

Guillermo Quintero Rojas

Guillermo Quintero Rojas www.guillermoquintero.com (1975 Veracruz, Mexico) begon als 4-jarige met pianoles, studeerde hij 10 jaar piano aan Universiteit Veracruz, volgde masterclasses in oa Mexico, Cuba, Oostenrijk, Nederland en Engeland. Van 1996 tot 2001 coordineerde hij het koor Camerata Coral in Veracruz op podia in Mexico en Argentinië. Vanaf 1996 was hij docent piano, solfège en koormuziek aan het Conservatorium van Xalapa, Mexico. Vanaf 2002 studeerde hij piano en muziektheorie aan het Rotterdams conservatorium, en behaalde zijn master kamermuziek aan het Fontys Cons. Tilburg.  Als pianist speelde hij met het Doelen Ensemble Rotterdam, het Rotterdams Kamerorkest en het Rotterdams Young Philarmonic Orchestra. Hij trad op in oa Nederland, België, Spanje, Oostenrijk en Engeland, speelt kamermuziek in oa het “Shalosh trio” en het “ Ensamble Iberoamericano”. Is docent muziekonderwijskunde en pianomethodiek aan het Fontys Conservatorium (Tilburg) en is pianodocent aan het Muziek Centrum De Nieuwe Veste (Breda). Speelde ook in het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen.

Musici: Henk Godschalk, Leo Caspers en Robert Weken (viool 1), Bekkie Doornweerd en van Nicole van Vroonhoven (viool 2), Marco Jansen en Hendriek van Nieuwenhuize (altviool), Lyan Dommisse (cello) en Catrien de Geus (contrabas), Maurice Jacobs en Jan Zoll (hobo), Eric Pijper (fagot), Kees van Vliet en Carla Nijhuis (hoorn).

Locatie

Hooge Zwaluwe kerk buiren achterkant

Protestantse Kerk in Hooge Zwaluwe

Raadhuisstraat 3
4927 AM Hooge Zwaluwe
Meer informatie

Musici

Hooge Zwaluwe kerk buiren achterkant

Haydn Orkest

Meer informatie
Hooge Zwaluwe kerk buiren achterkant

Guillermo Quintero Rojas

Meer informatie
2 okt 2021, 16.00
Protestantse Kerk in Hooge Zwaluwe, Hooge Zwaluwe

Overzicht