EPTA Bibliotheek uit OBA naar Depot Museum Geelvinck in Putten 25 feb. 

Gepubliceerd op: 19 april 2023

Na een jarenlang onderkomen te hebben genoten in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam / OBA, heeft de bibliotheek van EPTA / European Piano Teachers Association, onderdak gevonden bij Museum Geelvinck. EPTA is dé vakvereniging voor professionele pianisten en pianodocenten. Ons museum beschikt eveneens over een uitgebreide vakbibliotheek. Wij streven naar een nieuwe behuizing, waar we piano’s uit onze collectie kunnen tonen en tevens deze vakbibliotheken toegankelijk kunnen maken.   

EPTA / European Piano Teachers Association

EPTA is een levendige vereniging voor en door pianisten en pianodocenten die met hart en ziel van piano houden en steeds op zoek zijn naar verbreding en verdieping binnen hun vakgebied. Wij creëren als vereniging een platform waar uitwisseling plaatsvindt en de passie voor piano kan bloeien.

EPTA, dé vakvereniging voor professionele pianisten en pianodocenten.

  • EPTA staat voor European Piano Teachers Association. Wij willen als vakvereniging informeren en inspireren en een platform bieden om elkaar te ontmoeten, zowel offline als online. We richten ons daarbij op piano spelen en piano-onderwijs in al zijn facetten.
  • EPTA wil een inspirerende omgeving zijn om kennis uit te wisselen en verdieping te zoeken, juist ná de vakopleiding. Hierbij leggen we graag contacten binnen het internationale netwerk waar EPTA Nederland onderdeel van is.
  • Wij wisselen graag met elkaar uit, zoals tijdens het jaarlijks congres en studiedagen over diverse onderwerpen. Driemaal per jaar verschijnt het Piano Bulletin, een vaktijdschrift voor pianisten. We ontmoeten elkaar in werkgroepen over uiteenlopende onderwerpen en online hebben wij het EPTA-forum.
  • Leerlingen van EPTA-leden krijgen de mogelijkheid om mee te doen aan de landelijke graadexamens. Deze examens worden georganiseerd door het hele land en zijn een belangrijke pijler om de kwaliteit van het piano-onderwijs in Nederland te stimuleren. Diverse werkgroepen hebben zich gebogen over geschikt repertoire voor elk niveau (A1 t/m F) zodat er een duidelijke lange leerlijn te volgen is.
  • Wij willen met de EPTA een verbindende spil zijn in het netwerk van het piano-onderwijs in Nederland. We onderhouden daarbij contacten met de conservatoria en wetenschappelijke onderzoekers. Wij willen de ontwikkelingen op ons vakgebied volgen én vormgeven.
  • De EPTA is oorspronkelijk ontstaan vanuit de klassieke muziektraditie, maar wij richten ons daarnaast op de verbinding en verbreding in de richting van andere muziekstijlen.
  • EPTA-leden delen de liefde voor pianospelen op álle niveaus en geven pianoles vanuit deze passie.

EPTA & Museum Geelvinck

De vereniging EPTA Nederland heeft in haar bezit een vakbibliotheek/mediatheek en een archief, alsook een collectie 78-toerenplaten (hierna: Coll. 78-t Schreuder). De gehele collectie wordt beheerd door het bestuur van EDSC (Stichting EPTA Documentatie- en Studiecentrum). De Coll. 78-t Schreuder heeft EDSC per 21 augustus 2017 in permanente (“eeuwigdurende”) bruikleen gegeven aan het Pianola Museum (waarmee Museum Geelvinck samenwerkt binnen Geelvinck Muziek Musea).

Het ESDC-archief bestaat uit verschillende EPTA-archieven (ca. 5 meter kastplank). Het geheel omvat bladmuziek, literatuur, vaktijdschriften, geluids- en beelddragers, curiosa en verschillende archieven, waaronder het EPTA-archief en het geluidsarchief van Willem Andriessen. De vakbibliotheek bestaat grotendeels uit schenkingen van pianisten en pianodocenten en is voor ons land uniek. Inmiddels zijn ca. 4500 titels gecatalogiseerd en via de OBA-catalogus digitaal ontsloten, doorzoekbaar via auteur- componist, titel, opusnummer, naam van de schenker, uitgever of soort compositie. De vakbibliotheek en het archief waren tot eind februari 2023 ondergebracht bij de OBA, maar deze samenwerking is beëindigd. Reeds enkele jaren geleden heeft EDSC Museum Geelvinck gepolst om een en ander onder zijn vleugels te nemen.

– Museum Geelvinck is een historisch huismuseum, dat in 1991 zijn deuren voor het publiek opende in het Geelvinck Hinlopen Huis te Amsterdam. Het museum raakte betrokken bij de collectie van het voormalig Sweelinck Museum en verkreeg na de verhuizing van het Conservatorium van Amsterdam deze collectie historische piano’s in langdurig bruikleen. Inmiddels is de collectie historische piano’s en aanverwante objecten, die Museum Geelvinck beheert, uitgegroeid tot meer dan 300 instrumenten. Daarnaast beheert het museum een significante vakbibliotheek op het terrein van de historische piano, alsook een bescheiden collectie bladmuziek. In 2017 kon Museum Geelvinck op uitnodiging van de Gemeente Zutphen in deze stad het Geelvinck Muziek Museum Zutphen voor het publiek openen. Op deze locatie was ook in een ruimte voor een vakbibliotheek voorzien. Als gevolg van het bezuinigingsbeleid van de gemeente Zutphen en vochtproblemen in het gebouw, was Museum Geelvinck eind 2019 gedwongen de nieuwe vestiging in Zutphen op te geven. Op dit moment beschikt Museum Geelvinck over twee bescheiden vestigingen (in de catacomben van de Posthoornkerk te Amsterdam en op de buitenplaats Huize Kolthoorn te Heerde) en huurt depotruimte in Putten en Heerde. Momenteel voert Museum Geelvinck met diverse instanties overleg ter zake een nieuwe opzet voor het (piano)muziekmuseum. Zowel in het voormalige Geelvinck Muziek Museum Zutphen, als in de nieuwe opzet, zoals Museum Geelvinck deze voor het (piano)muziekmuseum voor ogen heeft, past de toevoeging van de vakbibliotheek van EDSC. Daarom is het museum bereid om reeds nu – terwijl er vooralsnog geen zekerheid bestaat omtrent de toekomstige realisatie van de nieuwe opzet voor het (piano)muziekmuseum – de vakbibliotheek en het archief van EDSC in permanente bruikleen te nemen, mits het beheer en behoud daarvan niet tot significante extra kosten voor Museum Geelvinck zal leiden. Archief en vakbibliotheek worden voorlopig door Museum Geelvinck in een van haar depots ondergebracht en aldaar zal een en ander vooralsnog niet publiek toegankelijk zijn.

Het is de intentie van beide partijen, dat in de toekomst de vakbibliotheek wordt gecatalogiseerd en ontsloten; zij hebben hiervoor een gezamenlijke zorgplicht.


De vakbibliotheek van EDSC bestaat uit:

  • Bladmuziek, waarvan 4000 titels zijn gecatalogiseerd. Totaal ca. 8000 titels – ca. 28 meter kastplank
  • Literatuur over muziek, waarvan 500 titels zijn gecatalogiseerd. Totaal ca 2.000 titels, ca. 29.40 meter kastplank
  • Pedagogische literatuur, documentatie en thematische collecties. Totaal ca. 10 meter kastplank
  • Vaktijdschriften. Totaal ca. 4 meter kastplank
  • Audiocollectie omvat lp’s, cd’s, video’s, cassettes. Totaal ca. 9.80 meter kastplank. (Dit is exclusief de Coll. 78-t Schreuder)
  • Alle collectiestukken vakliteratuur en bladmuziek zijn gestempeld / gestickerd, zijnde eigendom EDSC en met de naam van de legaatgever

Overzicht