1895-1930: The History of the Pianola

Van 14 mei 2015 tot 8 jun 2015

Tentoonstelling over de geschiedenis van de pianola.

De tentoonstelling geeft vanaf de opening van het Pianola Festival een overzicht van de rijke geschiedenis en ontwikkeling van de pianola. Een pianola is een half- of volautomatische, zelfspelende piano die muziek, door middel van papieren rollen binnenshuis, tot leven bracht.

In 1895 werd de pianola door Edwin Votey uitgevonden en maakte tussen 1900 en 1930 een enorme populariteit door. Van de vier miljoen pianola’s die begin vorige eeuw gebouwd zijn, kwamen er zeker twintigduizend in Nederlandse huiskamers te staan.

Zelfspelende piano’s waren in die jaren zeer gewild bij de gegoede burgerij voor afleiding en muziek in hun chique salons, maar ook bij verschillende componisten die er speciaal muziek voor schreven en het nieuwe medium gebruikten om hun muziek bij mensen thuis te krijgen. In die tijd was de pianola, net als nu tijdens het Pianola Festival, ook regelmatig te horen op concertpodia.

Te zien zijn onder meer advertenties en affiches in Art Deco en Jugendstil, apparaten uit de tijd van de pianola en prachtig gedecoreerde muziekrollen uit de collectie van de Stichting Nederlands Piano Museum.

Samenstelling: Pianola Institute London en Pianola Museum Amsterdam.

Pianola Festival

Met het Pianola Festival wil de Stichting Nederlands Piano Museum de aandacht vestigen op de pianola als cultureel muzikaal werelderfgoed in al zijn verschijningsvormen en gebruiksmogelijkheden.

Naast diverse concerten en rondleidingen in het Pianola Museum worden ook op verschillende locaties concerten, performances en lezingen georganiseerd. Nooit eerder werd de pianola in de vorm van een festival onder de aandacht gebracht.

Aanleiding voor het festival is het 40-jarig jubileum van de Nederlandse Pianola Vereniging in Museum Speelklok in Utrecht en de komst van ’s werelds enige echte concert-pianolist Rex Lawson naar Nederland.

De pianola: statussymbool of muziekinstrument? Het programma van het Pianola Festival geeft antwoord op die vraag.

Het volledige festivalprogramma is te vinden in de Pianola Festival folder.

Overzicht