Beethoven in Zutphen!

Van 30 jun 2017 tot 1 nov 2019
Is Beethoven geboren in Zutphen

Is Ludwig van Beethoven in Zutphen geboren ?!

Ludwig van Beethoven is één van de grootste iconen van de klassieke muziek: een man die in een tijdperk van revolutie en maatschappelijke verandering de tijdgeest in zijn muziek wist te verklanken en daarmee een status vergelijkbaar met een hedendaagse pop-idool verwierf. Tot op de dag van vandaag spreekt zijn muziek zodanig tot de verbeelding, dat het een politiek statement kan vormen.

Beethoven heeft zelf steeds volgehouden niet in 1770, maar in 1772 te zijn geboren. Was dat in Zutphen, zoals in 19e eeuwse schoolboekjes werd onderwezen ? En wat heeft dat te maken met de jaarlijkse Kermis in Zutphen, die nog steeds op de Zaadmarkt in de historische binnenstad plaatsvindt ?

Stap terug in de geschiedenis
De Zutphense Zaadmarkt is vrijwel niet veranderd sedert Beethoven’s tijd. In Huis De Wildeman treedt u binnen in stijlkamers, die de sfeer van Napoleon ademen. Beethoven zou zo achter een van de fraaie klavierinstrumenten kunnen plaatsnemen. Droom weg in de tuinkamer bij één van de indrukwekkende schilderijen.

Maak kennis met Beethoven
Op de eerste verdieping van Huis De Wildeman komt u meer te weten over de fascinerende persoonlijkheid van Beethoven en de tijd van maatschappelijke onrust en verandering waarin hij leefde: de Franse Revolutie en het oorlogsgeweld, dat miljoenen levens heeft gekost, maar ook de opkomst van de mondige burger. In deze tijd wordt het fundament gelegd voor onze huidige maatschappij. Als idool staat Beethoven zelfs aan de wortels van de pop-muziek.

Ook als u nooit naar klassieke muziek luistert, is dit gewoon een leuke tentoonstelling met veel historische weetjes.

Nieuwsgierig om eens de toetsen te beroeren ? Er staat een piano gereed om het even uit te proberen, ook als u het nog nooit gespeeld heeft.

Overzicht