Splash!

Van 21 mei 2010 tot 20 sep 2010
Splash

In het kader van het themajaar Amsterdam Water Sensations presenteert Museum Geelvinck van 21 mei t/m 20 september de expositie Splash! vijvers en fonteinen in de Amsterdamse binnenstad – heden en verleden.

De metropool Amsterdam is beroemd om haar leven op, naast en onder het water. Het water zorgde er onder andere voor dat Amsterdam in de 18de eeuw een van de grootste handelssteden ter wereld werd. Eeuwen van leven aan het water leverde de stad tevens een unieke kunst- en cultuurtraditie op. Het themajaar Amsterdam Water Sensations laat de bezoeker beleven hoe de metropool Amsterdam zich, vanuit haar rijke historie op het gebied van water, blijft ontwikkelen.

De vijver in de indrukwekkende keurtuin van Museum Geelvinck is de grootste klassieke vijver van de Amsterdamse grachtentuinen. Aan de hand van foto’s, ontwerptekeningen en prenten laat de tentoonstelling onder andere zien hoe de vijver en de fontein van het stadspaleis aan de Keizersgracht zich in de hoogtijdagen van de Amsterdamse regenten – in de loop van de 18de eeuw – ontwikkeld hebben.

Ook worden er foto’s van andere hedendaagse vijvers en fonteinen in de Amsterdamse binnenstad getoond. Van de grootste en meest beroemde fontein van Europa, de cascade vijver van de Peterhoff in St. Petersburg die jaarlijks tegen de zomer met veel vuurwerk in werking wordt gezet, zullen tevens prachtige beelden worden getoond.

Het lijkt misschien gek dat een land dat jaren tegen water heeft gevochten zich bezighoud met vijvers en fonteinen. Toch werden op de buitenplaatsen van de woningen van Amsterdamse regenten in de 17de eeuw regelmatig gracieuze fonteinen gerealiseerd, in navolging van vorstelijke paleizen in het buitenland, zoals Versailles.

Overzicht