Zheng Xilin – De hand van de meester

Van 13 jun 2012 tot 23 jul 2012
Zheng Xilin – De hand van de meester

De klassieke rolschildering met waterverf en inkt op rijstpapier of zijde is een eeuwenoude kunstvorm en deze traditie staat weer in hoog aanzien in het huidige China. Zheng Xilin (1946) is een van de meest bekende meesters op het terrein van de traditionele Chinese rolschildering en kalligrafie. Daarnaast heeft hij zich in de laatste tien jaar ontwikkeld tot specialist op het terrein van Tibetaans Boeddhistische thangka’s. In het kader van 40 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en de Volksrepubliek China, toont het Geelvinck in samenwerking met The Silk Road Ecological Culture Committee in Peking en met steun van de Vereniging Nederland – China (VNC) werken van deze meester.

Rolschilderingen

Zheng Xilin heeft de traditionele techniek van de rolschildering opgedaan bij zijn beroemde leermeesters Fan Zen en prof. Jiang Zhaohe aan de Centrale Academie voor Schone Kunsten in Peking. De geperfectioneerde techniek van rolschilderingen is zeer verfijnd en berust op een lange traditie. Zijn opvallende werk – de rolschilderingen hebben veelal een monumentale afmeting – bevindt zich in diverse collecties en is ondermeer tentoongesteld in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Recentelijk was er eveneens een overzichtstentoonstelling te zien in Berlijn. Dit is de eerste tentoonstelling van werk van Zheng Xilin in Nederland.

Thangka’s

Naast rolschildering, heeft Zheng Xilin zich in de afgelopen tien jaar gespecialiseerd op het Tibetaanse Boeddhisme en het vervaardigen van thangka’s, de traditionele Tibetaans-boeddhistische religieuze voorstellingen geschilderd op een banier of rol. Hiervoor gebruikt hij een eeuwenoude techniek om bladgoud aan te brengen. Thangka’s van Zheng Xilin bevinden zich in Boeddhistische tempels in Tibet, Thailand, Taiwan, Singapore, Maleisië en China. Zheng Xilin is de eerste Han Chinees, die erkenning en internationale faam op dit specifieke terrein heeft verkregen.

Zheng Xilin is – veelal als bestuurslid – verbonden aan diverse organisaties, die zich inzetten voor klassieke schilderkunst en kalligrafie, zoals the Chinese Painting and Calligraphy Research Centre, the Chinese Arts and Crafts Association, the Institute of Chinese Painting and Calligraphy, the Huai Su Painting and Calligraphy Institute, the International Artists Association en the Chinese Painting and Calligraphy Association.

Een van de opmerkelijkste objecten die in de tentoonstelling te zien zal zijn, is een bijzonder kostbare en uitzonderlijk – 12 meter – lange thangka met bladgoud. Deze thangka wordt 26 juni overgebracht naar de He Hua Tempel op de Zeedijk.

Overzicht