Film Presentatie Bashkir Ruiterbeeld Veessen gereed!

Gepubliceerd op: 20 maart 2018

Deze week is het filmverslag van de presentatie van het ruiter-standbeeld in Veessen en de start van het Bashkortostan-Netherlands Festival 2018 in Heerde op 11 januari gereed gekomen:

Het evenement begon met een boeiende Round Table in Wijhe over de historische contekst, onder voorzitterschap van Burgmeester Ton Strien van Olst-Wijhe en met medewerking van Museum Wijhe, gevolgd door de presentatie van het imposante ruiterbeeld in Veessen door Heerdens’ wnd. Burgemeester Fred de Graaf, Jurn Buisman als initiatiefnemer van het Basjkierse monumenten-project en burgemeester Fanzil Chingizov van het Karmaskalinski District in Bashkortostan.

De feestelijkheden werden afgesloten in Heerde met een beeldschoon ballet op Poesjkins gedicht ‘de Sneeuwstorm’, met muziek door het Hexagon Ensemble en een wervelende dansshow door Basjkierse dansers van het State Academic Folk Dance Ensemble, onderdeel van het Bashkortostan – Netherlands Festival 2018, georganiseerd door Art Connects People.

 

Cineast Michel Agterberg heeft de film samengesteld, waarbij hij dankbaar gebruik heeft kunnen maken van de spectaculaire drone-beelden van Agro Film, gemaakt op 8 januari van het plaatsen van het meer dan manshoge bronzen ruiterbeeld van de Russisch-Nederlandse beeldhouwer Alexander Taratynov. Het hoge water van de IJssel op dat moment vormde aan de ene kant een complicerende factor, maar leverde aan de andere kant weergaloos prachtige beelden op. Foto’s van Rob Glastra Fotografie completeren het filmische materiaal.

Zie voor het resultaat: https://youtu.be/rhyDP8Fn_jY

Meer informatie en achtergronden van het Bashkierse ruiterbeeld: lees meer

 

 

 

Overzicht