Floris Kortie & Vera Kooper starten ‘Beethoven 250’ theaterspecial met landelijke tournee

Nederland, Amsterdam, 8 februari 2019 Floris Kortie en Vera Kooper Foto: Merlijn Doomernik Alle rechten voorbehouden / All rights reserved
Gepubliceerd op: 1 februari 2020

In een mudjevolle Kleine Komedie vond op 27 januari de kick-off van theaterspecial ‘het jaar 250 na Beethoven’ plaats voor een laaiend enthousiast publiek – en met vier sterren bekroond door Volkskrant en NRC. Een diep-menselijk verhaal van een boven-menselijk genie. Voorstellingen zijn nog tot en met mei door het hele land te zien. Gaan!

Het jaar 250 na Beethoven

Welkom in het jaar 250 na Beethoven! Tweeënhalve eeuw na zijn komst op aarde laat Floris Kortie (Podium Witteman) samen met pianiste Vera Kooper zien én horen hoe Beethoven onze wereld heeft veranderd.

Het jaar 250 na Beethoven vertelt het indrukwekkende levensverhaal van Ludwig van Beethoven, afgewisseld met de mooiste delen uit zijn pianosonates, zoals de Mondschein, de Pathétique en de Appassionata.

De Volkskrant: “Kortie en Kooper schetsen Beethoven als gewone sterveling én als onsterfelijk kunstenaar.” – ****

NRC: “Oprecht en doortimmerd biografisch muziektheater met verve gebracht.” – ****

Landelijke tournee

De hele lijst van podia tot en met mei 2020 is te vinden op de website Beethoven250.nl

Over de makers:

Vera Kooper begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en soleerde op haar twaalfde al in het Eerste pianoconcert van Beethoven. ‘Ik wil laten zien dat je geen theoreticus of doorgewinterde musicoloog hoeft te zijn om zijn muziek te begrijpen. Integendeel zelfs, Beethoven zou al die zogenaamde kenners direct hebben uitgelachen.’

Floris Kortie is medepresentator van tv-programma Podium Witteman. ‘Als puber was ik al fan van Beethoven. Ik wilde groots en meeslepend leven, dat hoorde ik terug in zijn muziek. De laatste jaren ontdek ik ook iets anders. Zijn muziek gaat over wat het betekent om mens te zijn. Verdriet, angst en woede die ik moeilijk onder woorden kan brengen, kan ik dankzij zijn muziek wel voelen. Het geeft steun en troost, en dát wil ik met zoveel mogelijk mensen delen.’

Gijs de Lange regisseert toneel, cabaret en muziektheater, onder andere voor Orkater, de Nederlandse Reisopera en het Koninklijk Concertgebouworkest. Afgelopen seizoen regisseerde hij Alex Klaassen in het bejubelde programma Showponies.

Het jaar 250 na Beethoven is een initiatief van de stichting Nicht diese Töne in samenwerking met KIK Productions. De stichting heeft de culture ANBI-status, zie ook www.nichtdiesetone.nl. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, het Elise Mathilde Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

Overzicht