Geboortejaar Schilder Jan Kleintjes herdacht met Tentoonstelling in Villa Jacoba in Heerde, 24 mei 2022

Rondleiding Jan Kleintjes Huize Kolthoorn
Gepubliceerd op: 31 mei 2022

Kunstenaarshub op de Veluwe

Rond 1900 ontwikkelde zich op de Veluwe een bloeiend kunstenaarsleven. Een van hen was de schilder Jan Kleintjes (1872-1955) die zich met zijn echtgenote en ook schilderes Hedwig van Osselen (1871-1936) Huize Kolthoorn bewoonde, waarin zich nu de Heerdense vestiging van Museum Geelvinck bevindt. Op 24 mei opende burgemeester Wiggers een  overzichts-tentoonstelling met werk van het schildersechtpaar Kleintjes.

Bruiklenen

De tentoonstelling is samengesteld op basis van de eigen collectie van de Heerder Historische Vereniging, maar ook een omvangrijk deel uit de collectie van verzamelaar en verre achterneef van Jan Kleintjes, Harry Kleintjens en zijn echtgenote Ria Kleintjens – Janssen. Naast tal van bruiklenen uit particulier bezit, heeft ook Museum Geelvinck met een aantal schilderijen bijgedragen aan de tentoonstelling ‘Jan Kleintjes, Veelzijdig Kunstenaar’.

Schilder Jan Kleintjes, met penseel in de hand

Museum Geelvinck & Huize Kolthoorn

Museum Geelvinck beheert onder meer een collectie van zo’n 50 werken van Jan Kleintjes en Hedwig van Osselen. Daarbij zijn impressies van de tuin – een belangrijk thema van Jan Kleintjes – het voornaamste onderwerp. Hoewel na het overlijden van Jan Kleintjes in de jaren ’60 veel veranderd is in huis en tuin, hebben de huidige bewoners zich in de afgelopen decennia ingespannen de culturele sfeer, die Jan & Hedwig aan het begin van de 20e eeuw in de villa en haar tuin geschapen hadden, daarin terug te brengen. Naast schilderijen en tekeningen, zijn op Huize Kolthoorn ook nog diverse objecten uit de tijd van Jan & Hedwig bewaard gebleven.

Hommage aan Jan en Hedwig Kleintjes – van Osselen

Opening van de Kleintjes Tentoonstelling, 24 mei 2022

vlnr: Burgemeester van Heerde, dhr J.W. Wiggers, Erevoorzitter Mw. G.A. Kamerlingh Onnes – barones van Dedem en dhr en mw H. Kleintjens, verzamerlaarsechtpaar)

Rondleidingen Huize Kolthoorn en Tuin

‘Tuin, thee en atelier’ is de titel van het boek over Jan Kleintjes en Hedwig van Osselen, geschreven door kunsthistoricus Jeroen Kapelle en dat in 1999 het licht zag, in samenhang met de overzichtstentoonstelling ‘Tuin, thee en atelier’ in datzelfde jaar.
In het kader van de nieuwe tentoonstelling ‘Jan Kleintjes – veelzijdig kunstenaar’ van de Heerder Historische Vereniging met werken van Jan en Hedwig, organiseert Museum Geelvinck deze zomer onder dat motto rondleidingen door hun atelier en tuin op Huize Kolthoorn.

De huidige bewoners leiden u graag rond, waarbij met name de relatie tussen de kunstwerken en de tuin aandacht zal krijgen. En zij nodigen u na afloop van de rondleiding met plezier op de thee uit, bij mooi weer in de tuin, die zo’n bijzondere inspiratiebron was en is. In de loop van de zomer zullen meer data op de website verschijnen.

DATA EN TICKETS

Een compleet overzicht van geplande rondleidingen kunt u vinden in onze agenda onder Huize Kolthoorn. Op het moment van schrijven van deze blog staan de volgende rondleidingen op de agenda:

9 juli 2022 – 14:00: Koop tickets

16 juli 2022 – 14:00: Koop tickets

23 juli 2022 – 14:00: Koop tickets

Jan Kleintjes, Lezende jonge vrouw op een bank in interieur Huize Kolthoorn

Overzicht