Gramophone nomineert Academy of Ancient Music voor ‘Orchestra of the Year’ 2021

Gepubliceerd op: 8 juli 2021

detail foto Marco Borggreve

Museum Geelvinck feliciteert Richard Egarr – patron van het Geelvinck Early Piano Festival – met de nominatie tot ‘Orchestra of the Year’ voor the Academy of Ancient Music, waar hij leiding aan geeft.

Radio 4 Podium, 6 juli

Radio 4 presentator Hans Haffmans ontving Richard Egarr voor het programma Podium op dinsdag 6 juli, in verband met de nominatie van the Academy of Ancient Music door het prestigieuze blad  Gramaphone, als ‘Orchestra of the Year’, op grond van de CD van Dussek’s herontdekte ‘Messe Solemnelle’. Beluister het kostelijke verhaal hoe Richard de partituur traceerde in Florence en als  wereldpremière uitvoerde in Londen in 2019.

https://www.nporadio4.nl/podium/uitzendingen/2021-07-06-podium-16

CD recensie Maarten-Jan Dongelmans, De Gelderlander 26-12-20

Voor een uitgebreide en informatieve bespreking van de CD ‘J.L. Dussek, Messe Solemnelle’ , is de recensie door Maarten-Jan Dongelmans nog na te lezen in de digitale versie van De Gelderlander van 26 december 2020. Klik hier

Dussek en de Messe Solemnelle

Jan Ladislav Dussek (1760-1812) heeft deze ‘plechtige mis’ geschreven in opdracht van de Hongaarse vorstelijke familie Esztérhazy, maar het is zeer de vraag of deze ook toen is uitgevoerd.

De partituur is na omzwervingen, terecht gekomen in de bibliotheek van het Conservatorium in Florence. Daar wist Richard Egarr het te traceren om er in 2019 in Londen de wereldpremière van uit te laten voeren door de Academy of Ancient Music.

Overzicht