Landschap Noord-Holland presenteert: ‘Historische Groenten in Stad en Buitenplaatsen’

Gepubliceerd op: 15 augustus 2013

Eten van de stad en uw inspiratie opdoen op de buitenplaats, dat is het thema van een presentatie door Landschap Noord-Holland op dinsdagavond 24 september om 20.00 uur in Museum Geelvinck Hinlopen Huis. Sándor Schiferli, verbonden aan Slow Food / Ark van de Smaak  en schrijver van ‘Raapsteeltje’, zal dit thema toelichten met voorbeelden uit de praktijk van de ‘vergeten groenten’.

De stad wordt uw groentetuin en de buitenplaats is het ‘reservaat’, waar historische groenten, vroeger heel algemeen maar nu goeddeels vergeten, nog geteeld worden en zo behouden zijn. Op de buitenplaats werden de groenten verbouwd, die dienden als voedselvoorziening van de bewoners van de patriciërshuizen aan de gracht. Ook in de stadstuinen werden groenten voor de keuken verbouwd.

Landschap Noord-Holland / LNH zet zich in om o.a. op de buitenplaats Leyduin, Zuid-Kennemerland, historische groenten te kweken en de kennis daarover bij het publiek te vergroten. De moestuin van Leyduin is inmiddels gerestaureerd. De moestuin van Leyduin maakt deel uit van De Nieuwe Akker, een collectief van biologisch-dynamische tuinderijen.  Op 14 en 15 september organiseert LNH Open Monumentendagen op Leyduin, met tal van interessante activiteiten.

Sandor Schiferli, ‘culinist met passie voor pure en eerlijke voedselproductie’ neemt u deze avond mee langs het hele traject van zaadje tot gerecht op uw bord. Natuurlijk nemen we ook een kijkje in de tuin van Museum Geelvinck Hinlopen Huis. Deze hedendaagse, door Robert Broekema ontworpen, tuin verwijst in zijn ontwerp naar historische vormen, zoals de formele Hollands-classisistische tuin en de oud-Hollandse ‘knopentuin’, met een aanplant van groenten en kruiden, zoals die vroeger in zo’n nutstuin wel gebruikelijk waren. 

De Geelvincktuin draagt het predicaat ‘Tuinreservaat’. In samenwerking met Landschap Noord Holland staat er sinds de Open Tuinen Dagen 2013 een bijenhotel in de Geelvincktuin.

 

Sándor Schiferli

Sándor Schiferli (1948) heeft afgelopen tien jaar vele functies binnen Slow Food Nederland bekleed, zoals bestuurslid externe betrekkingen Slow Food Nederland, voorzitter Nationale Commissie Ark van de Smaak (voor behoud van landbouwdiversiteit) en algemeen bestuurslid Slow Food Amsterdam. De laatste tijd houdt hij zich voornamelijk bezig met het geven van lezingen en het schrijven over de algemene voedselproblematiek, stad en platteland verbindingen en burger initiatieven ten behoeve van pure en eerlijke productie en consumptie. Hij is oprichter van Bio-Di-Vers.

Sándor heeft samen met Simone Kroon het boek Raapsteeltje geschreven (interviews met gepassioneerde, ambachtelijke voedselproducenten gecombineerd met recepten). In 2008 is dit boek uitgeroepen tot het beste kookboek van het jaar.

Museum Geelvinck werkt samen met Slow Food op het terrein van culinair erfgoedbehoud. Het Slow Food Convivium Amsterdam Binnenstad “Grachtengordel” is mede op initiatief van ons museum tot stand gekomen. Ook zetten wij ons in voor het project Urban Beekeeping in samenwerking met Slow Food Bijenbehoud. 

 

Deelname:

regulier tarief: €18,- ten behoeven van het Geelvinck Restauratiefonds

kortingstarief voor Beschermers landschap Noord-Holland: €12,-

Reserveren:

het verdient aanbeveling vooraf te reserveren: zie hiernaast.

Ingang:

Museum Geelvinck Hinlopen Huis

Herengracht 518 – sous

(let op: niet de reguliere publieksingang Keizersgracht 633)

 

.

Overzicht