ICOMOS: De Bruine Kroeg Cultureel Erfgoed?, DutchCulture Amsterdam, 11 oktober 19.30h.

Gepubliceerd op: 3 oktober 2023

Café Hesp – Parel aan de Amstel, foto Inge Molenaar

De ICOMOS-lezingenavond van woensdag 11 oktober staat in het teken van het gezelligste culturele erfgoed dat je je maar kunt bedenken: de bruine kroeg!

In 2022 zijn een aantal initiatiefnemers de Dag van de Bruine Kroeg begonnen in Amsterdam. Inmiddels is er een tweede editie op handen (en wel 7 oktober aanstaande). Maar wat is het cultuurhistorische verhaal achter de bruine kroeg? En waarom zouden ook deze plekken cultureel erfgoed kunnen zijn? zouden we niet moeten overwegen om aan de bruine kroeg een officiële erfgoedstatus toe te kennen?

Wees welkom op woensdag 11 oktober voor inhoudelijke kroegpraat met borrelnootjes en tafelzuur. Twee geëngageerde sprekers nemen je mee: stadshistoricus en journalist Peter-Paul de Baar en erfgoedexpert Inge Molenaar!

Programma – LIVE lezingenavond in Amsterdam
 

18:30 Borrel en maaltijd
 
19:30 Opening en welkom. Korte terugblik op de ICOMOS
General Assenbly 2023 in Sydney, van ICOMOS NL voorzitter Björn Stenvers.
 
19:40 De geschiedenis en rol van de bruine kroeg in Amsterdam door Peter-Paul de Baar, stadshistoricus en journalist
 
20.00 Pauze
 
20:20 De bruine kroeg als cultureel erfgoed door Inge Molenaar, erfgoedexpert en mede-initiatiefnemer van de Dag van de Bruine Kroeg
 
20:40 Vraaggesprek met de sprekers

21:00 Einde

Link voor opgeven deelname:

 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfVR7K0xyf8Omcj4NpKsvuhMENgwC460XIkLCzxj-yZcgJJHw/viewform

Locatie: DutchCulture, Herengracht 474, 1017 CA Amsterdam

Tijd: 19h30 – 21h00 (maaltijd vanaf 18h30)

Over de lezingen

De geschiedenis en rol van de bruine kroeg in Amsterdam  – Peter-Paul de Baar.
Anno 2023 heeft de traditionele bruine kroeg het moeilijk. Steeds meer kroegen veranderen of sluiten de deuren. En dat terwijl de kroeg van oudsher een belangrijke buurtfunctie heeft. In Café Hesp. Parel aan de Amstel omschreef stadshistoricus en journalist Peter-Paul de Baar de geschiedenis en rol van dit café in Amsterdam tegen de achtergrond van de stedelijke ontwikkelingen, aan de hand van talloze interviews en archiefonderzoek. In zijn lezing op 11 oktober gaat hij in op zijn bevindingen over de bruine kroeg als hervonden historisch erfgoed.

De bruine kroeg als cultureel erfgoed – Inge Molenaar
Wanneer is iets cultureel erfgoed, en het waard om te behouden voor toekomstige generaties? De zware jaren voor de bruine kroeg en het verdwijnen ervan uit het Amsterdamse stadsbeeld dreef Willem Pijffers, Inge Molenaar, Fanny Nordberg, Mathilde Drijver en Tim Blank tot het oprichten van een nieuw initiatief: de Dag van de Bruine Kroeg. In deze lezing vertelt Inge Molenaar over het ontstaan van deze nieuwe feestdag. Wat zijn de beweegredenen achter dit project, en de doelen voor de toekomst? Kan de Dag van de Bruine Kroeg bijdragen aan de bestaanszekerheid van dit culturele fenomeen?

Over de Sprekers

Peter-Paul de Baar
Peter-Paul de Baar is historicus en journalist. Van 1989 tot 2018 was hij hoofdredacteur van maandblad Ons Amsterdam. Als journalist heeft hij gewerkt voor Folia Civitatis en de Groene Amsterdammer. Daarnaast is hij mede-oprichter en bestuurder van het Theo Thijssen Museum in de Amsterdamse Jordaan, en werkt aan een biografie van deze schrijver, onderwijzer en socialistisch politicus.

Inge Molenaar
Inge Molenaar is erfgoed expert en mede-initiatiefnemer van de Dag van de Bruine Kroeg, een jaarlijkse feestdag die het bruine café in het zonnetje zet als huiskamer van de stad. Inge werkte voorheen bij Oneindig Noord-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds, en is nu werkzaam als subsidie-adviseur bij het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Overzicht