ICOMOS lezing: Herbestemming over Continenten – Perth vs Den Helder, DutchCulture, Amsterdam 14 februari, 19.30h

Gepubliceerd op: 5 februari 2024

Datum:  14 februari 2024 
Tijd:       19h30-21h00 (maaltijd v.a. 18h30)
Plaats:   LIVE bij DutchCulture, Herengracht 474 Amsterdam
Taal:       Nederlands
Deze avond gaat over herbestemming van gebouwd erfgoed. We doen dat aan de hand van de vergelijkende casuïstiek. Sjoerd Marijnissen (Braaksma & Roos Architecten) zal spreken over het elegante Plaza theater in de tot business district getransformeerde binnenstad van Perth (Australië). Jacqueline van Dam (Van Hoogevest Architecten) zal spreken over de robuuste Mastenloods op de voormalige Rijkswerf Willemsoord in Den Helder (Nederland). Twee vergelijkbare opgaven in geheel verschillende  omstandigheden. Maar in het verschil zit wellicht het leermoment.

Aanmelden kan zoals gebruikelijk via deze link naar het formulier.

Wij kijken uit naar je komst!

ICOMOS-NL lezingencommissie
Ankie Petersen, Anna Louwerse, Daan Lavies, Jacomine Hendrikse, Jean-Paul Corten & Remco Vermeulen


LET OP: Wanneer u onverhoopt toch verhinderd bent, meld dat dan alstublieft via lezingen@icomos.nl. Na aanmelding rekenen wij op uw komst, zeker voor het eten. 

Kosten voor het bijwonen van de lezing bedragen €5,- (gratis voor ICOMOS-leden) Deelname aan de maaltijd kost €15,-. Betalingen kunnen uitsluitend ter plekke via QR code worden gedaan.
 
Programma – LIVE lezingenavond in Amsterdam18:30 Borrel en maaltijd

19:30 Herbestemming van het Plaza Theatre, Perth
          door Sjoerd Marijnissen

20:15 Pauze20:30 De herbestemming van een mastenloods tot 
          het nieuwe huis van de stad Den Helder
          door Jacqueline van Dam21:15 Einde

Perth, Plaza Theatre in de jaren ’30

Over de lezingen:

Herbestemming van het Plaza Theatre, Perth door Sjoerd Marijnissen

In het hart van het ooit bruisende centrum van Perth prijkte het elegante Plaza Theatre, een bioscoop in Art Deco stijl. Vandaag de dag ligt de bioscoop er verlaten bij en gaat het gebukt onder de ontwikkeling van dominante hoogbouw in het Central Business District. De torendrift van de mijnindustrie heeft het meeste erfgoed uit het centrum verdreven. Hier en daar is oorspronkelijke bebouwing nog eenzaam bewaard gebleven. Zal het Plaza Theatre ook zo eindigen of kan het herbestemd worden? Welke nog onontgonnen potentie ligt er op deze plek te wachten om ingezet te worden? Dit was de casus waar Australië en Nederland hun expertise samenvoegden. Op uitnodiging van de RCE en om het team vanuit de omgang met erfgoed te ondersteunen heeft Sjoerd deelgenomen aan deze samenwerking. In zijn lezing laat hij aan de hand van verrassende resultaten zien hoe het Plaza Theatre herbestemd kan worden en als voorbeeld kan dienen voor de inzet van erfgoed in Perth.

De herbestemming van een mastenloods tot het nieuwe huis van de stad Den Helder door Jacqueline van Dam

In september 2023 zijn voormalige loodsgebouwen, gebouw 66 en gebouw 72, in gebruik genomen als het nieuwe huis van stad Den Helder, naar ontwerp van Van Hoogevest Architecten en Office Winhov. De loodsen zijn onderdeel van de Rijkswerf Willemsoord, een marinewerf die in jaren 90 van de vorige eeuw in ongebruik raakte en werd overgenomen door de gemeente. Zowel de loodsen als de werf kennen een rijke ontstaansgeschiedenis en zijn van belangrijke cultuurhistorische waarde. Het gebouw 66, een voormalige mastenloods, is tevens een Rijksmonument. Het transformeren van de loodsen tot een nieuw huis van de stad betekent dat de gebouwen worden behouden door gebruik. Toch vereist de nieuwe bestemming ook een aantal stevige ingrepen. Hoe ga je om met de monumentale waarden? Hoe weeg je conceptuele gebruikswaarden versus fysiek aanwezige bouwsporen? Kun je wellicht ook waarde toevoegen met nieuwe ingrepen? In haar lezing zet Jacqueline de overwegingen en keuzes rondom de transformatie van gebouw 66 uiteen.
voormalige Mastenloods nu raadszaal in Den Helder
Over de sprekers:Sjoerd Marijnissen, MSc, is een architect gespecialiseerd in omgang met erfgoed. Hij studeerde af aan de Technische Universiteit Delft in 2018 en begon zijn carrière bij het Architectenbureau Braaksma & Roos in Den Haag, waar hij al ruim vijf jaar werkzaam is. Hij werkt aan grote, complexe projecten die betrekking hebben op de transformatie van erfgoedlocaties, woningen en grote (openbare) gebouwen, waaronder onder andere het Canisius College te Nijmegen.Jacqueline van Dam is werkzaam als architect bij Van Hoogevest Architecten. Zij is afgestudeerd aan faculteit bouwkunde van de TU Delft. Tijdens haar master specialiseerde zij zich in de richting van het gebouwde erfgoed en studeerde af bij de vakgroep Heritage & Architecture. Haar voorliefde voor het ontwerpen aan erfgoed kon zij voortzetten bij Van Hoogevest Architecten. Projecten waar zij de afgelopen jaren aan heeft gewerkt, zijn onder andere de transformatie van het Stadhuis in Den Helder, de renovatie van het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam en de renovatie van het voormalige Paleis van Justitie aan het Binnenhof. Naast haar werk bij Van Hoogevest Architecten is Jacqueline bestuurslid bij de VAWR (Vakgroep Architecten Werkzaam in de Restauratie) waar zij zich als algemeen lid bezighoudt met het organiseren van de studiedag en zitting neemt namens de VAWR bij het CCvD van de stichting ERM.

Overzicht