ICOMOS Live: Bespiegelingen op twee Werelderfgoedsteden, DutchCulture, 15 november, 19h30

Gepubliceerd op: 5 november 2023

Amsterdam en Willemstad hebben beide de Werelderfgoedstatus, maar delen meer aspecten, waar de sprekers, Gabri van Tussenbroek en Jonathan Jukema op in zullen gaan.

Zo zijn de oudste huizen die nu nog overeind staan, van hout gebouwd. Is er voldoende kennis en waardering voor deze bijzondere erfgoedwaarden?

Datum:  15 november 2023 
Tijd:       19h30-21h00 (Eten vooraf 18h30)
Plaats:   LIVE bij DutchCulture, Herengracht 474 Amsterdam
Taal:       Nederlands


Beste ICOMOS-leden en andere erfgoedvrienden,
 
Graag nodigen wij jullie uit voor de volgende ICOMOS-lezing op woensdag 15 november in Amsterdam.

Deze lezingavond hebben we, zoals u van ons gewend bent, twee voordrachten. Dit keer niet strak binnen één thematisch kader te vangen, maar wel met Werelderfgoedsteden als gemene deler: 
Gabri van Tussenbroek vertelt over de houten eeuw van Amsterdam. De oudste gebouwde delen van de stad dus. Hebben we wel voldoende kennis en waardering voor dat deel van deze Werelderfgoed stad?
Jonathan Jukema neemt ons mee naar Curaçao en zal daarbij ondermeer vertellen over Willemstad. Ook voor stadsdeel Swaen geldt dat het bijzondere erfgoedwaarden vertegenwoordigt die niet altijd voldoende zijn onderkent.

Dankzij het bezoek van Jonathan Jukema aan Nederland, zijn we in de gelegenheid elkaar in Amsterdam te ontmoeten.

Aanmelden kan zoals gebruikelijk via onderstaande link, gezien de beperkte capaciteit van de zaal: link naar het formulier.

Wij kijken uit naar je komst!

ICOMOS-NL lezingencommissie
Ankie Petersen, Anna Louwerse, Daan Lavies, Jacomine Hendrikse, Jean-Paul Corten & Remco Vermeulen


LET OP: Wanneer u onverhoopt toch verhinderd bent, meld dat dan alstublieft via lezingen@icomos.nl. Na aanmelding rekenen wij op uw komst, zeker voor het eten. 

Kosten voor het bijwonen van de lezing bedragen €5,- (gratis voor ICOMOS-leden) Deelname aan de maaltijd €15,-. Betalingen kunnen ter plekke via QR code worden gedaan.

 
Programma – LIVE lezingenavond in Amsterdam
 
18:30 Borrel en maaltijd
19:30 De Houten eeuw van Amsterdam – Gabri van Tussenbroek
20.00 Pauze
20:20 Muziek in restauratiefinanciering op Curaçao – Jonathan Jukema
20:50 Vraaggesprek met de sprekers
21:00 Einde

een van de markante, historische huizen in Willemstad, Curacao

Over de Sprekers

Gabri van TussenbroekGabri van Tussenbroek was van 2005 tot 2022 bouwhistoricus bij Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en werkt nu als bouwhistoricus bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast is hij hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten, in het bijzonder van de Nederlandse bouwhistorie, aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Jonathan Jukema

Jonathan Jukema is sinds 2015 directeur van Stichting Monumentenfonds Curaçao. Na zijn studie Tropische Landbouw in Wageningen heeft hij op Curaçao en Bonaire verschillende overheidsfuncties bekleed, met een focus op ruimtelijke ontwikkeling.

Overzicht