In Memoriam Kees de Jager 1921 – 2021

Gepubliceerd op: 2 juni 2021

Niet alleen de wereld van de sterrenkunde, maar ook onze famille en daarmee ons museum heeft met het overlijden van Kees de Jager op 27 mei een dierbare vriend verloren. Met zijn kennis en aimabele persoonlijkheid heeft hij in de tijd van de ruimtewedloop als wetenschapper èn ‘goodwill ambassadeur’ tussen Oost en West er mede voor gezorgd dat de koude oorlog niet ook in de ruimte werd uitgevochten.

Kees de Jager klinkt met de familie Buisman op het succes van de eerder die dag uitgebrachte CD van Margriet Buisman (naast Kees), Texel, 21 november 2019

Meer over het lange en boeiende leven van Kees de Jager: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kees_de_Jager

Een liefdesverhaal

Kees was de opvolger van prof. Marcel Minnaert op de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Deze had op zijn beurt prof. Albert A. Nijland opgevolgd. Kees schrijft in zijn Terugblik, dat hij in de sterrenwacht allerlei aantekeningen van Albert Nijland had teruggevonden en, toen hij inmiddels gepensioneerd was en weer op Texel woonde, deze had laten bundelen. Hij herinnerde, dat hij ooit opgebeld was door de weduwe van Albert Nijland (zij was al in de negentig), die het aardig had gevonden als haar achterkleinkinderen eens de sterrenwacht, waar zij indertijd gewoond had, konden bekijken. Dat mocht en Kees had de twee jongetjes en hun moeder royaal ontvangen en rondgeleid. De oudste van het jonge tweetal was geïnteresseerd in maanreizen en deze gaf hij maankaarten en een grote plastic maan met een rode punt op de plek waar de krater lag, die naar Albert Nijland was vernoemd. Decennia later nodigde hij deze jongeman, inmiddels directeur van Museum Geelvinck, uit om bij de ceremonie te zijn, waarbij hij de bundel met werk van diens overgrootvader aanbood aan het Museum Sonnenborgh.

Een paar jaar later kwam het boek Terugblik 2 uit en weer nodigde Kees deze Jurn Buisman en zijn echtgenote Dunya uit om bij de presentatie op de Sonnenborgh te zijn. Kees wilde hem twee boeken geven, waarvan één bestemd was voor Jurns moeder, de kleindochter van Albert Nijland. Zij was, als enige, ooit op de sterrenwacht geboren. Omdat Jurn vond, dat Kees het zelf maar aan zijn moeder moest geven, werd een ontmoeting gearrangeerd. Volledig onverwacht sloeg daar de vonk over. Doetie, de echtgenote van Kees, was in 2016 overleden en Jurns vader al ruim een decennium eerder. Jurns moeder, de kunstenares Margriet Buisman-Boele, zou tot zijn dood bij Kees blijven. In november 2019 presenteerde zij haar derde CD; deze had zij aan Kees opgedragen.

Portret van Kees is uit zijn boek Terugblik 2, Persoonlijke herinneringen aan opmerkelijke gebeurtenissen, Stip Media, 2020, foto Jan-Reinier van der Vliet

Overzicht