Kasteel Loenersloot viert op Tweede Pinksterdag : De Dag van het Kasteel, met Kaoru Iwamura op fortepiano carré, 29 mei

Gepubliceerd op: 19 mei 2023

Op maandag 29 mei is Kasteel Loenersloot in het gelijknamige dorp op de jaarlijkse landelijke Dag van het Kasteel te bezichtigen.

Bezoekers zijn van harte welkom om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 of 16.00 uur.  Elk uur kunt u de vele ruimten, waaronder de prachtige bel-etage, de grote zolder en de toren met ruim uitzicht, tot Utrecht toe, geheel op eigen gelegenheid bekijken.  Er is ieder uur prachtige muziek. Ook  is er een speurtocht voor kinderen. In en om het kasteel is verder veel te doen!

Fortepianiste Kaoru Iwamura, staande voor de fortepiano carré Broadwood 1829, licht haar repertoire toe voor publiek in de Muziekkamer van Kasteel Loenersloot met fraaie wandschilderingen.

Reserveren

De toegangsprijs is € 3,00 voor beschermers (leden) van Utrechts Landschap en € 6,00 voor niet-beschermers. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Reserveren kan via www.utrechtslandschap.nl/dagvanhet kasteel.  Kiest u één van de hierboven aangegeven uren. Op de dag zelf kan men zich bij de tent (kassa) op de oprijlaan aanmelden.  Daar kan gepind worden.

Parkrondleiding

Om 12.30, 13.45 en 16.00 uur is er een parkrondleiding.  Deze zijn gratis, maar reserveert u ook a.u.b. De onderhoudsman van het park en de boswachter leiden o.a. zelf rond.

In en rond het kasteel

In het slot, beheerd door Utrechts Landschap,  zijn op die 29e mei fraaie prenten van het vroegere kasteel en bewoners tentoongesteld.  Elk uur worden video’s vertoond. Eén betreft de laatste kleurrijke bewoonster, barones M. van Nagell -Martini Buys. Er is ook een film uit 1988, met die barones in levende lijve. Op de bel-etage is het personeel van het kasteel op deze dag druk in de weer! Kinderen kunnen op de oprijlaan blikgooien, steltlopen, zaklopen e.d. en zich laten schminken.

Elk uur miniconcerten: op de fortepiano carré

Kaoru Iwamura, professioneel pianofortebespeelster, geeft elk uur op de geheel gerestaureerde Broadwood fortepiano carré uit 1829 (in bruikleen van Museum Geelvinck) een mini-concert met werken van bekende componisten!  

Informatie over kasteel en park

Op www.kasteelloenersloot.nl  staat veel informatie over het fraai gerestaureerde 13e-eeuwse kasteel. Na de grote verbouwing tot een zomerverblijf 250 jaar geleden is het in 18e-eeuwse stijl ingericht, met behoud van middeleeuwse kenmerken als slotgracht, stokoude toren, dikke muren en kloostermoppen.  Op die site staat ook informatie over het zeker in deze tijd prachtige park.

Horeca, parkeren

Op de oprijlaan is voor deze dag een aantrekkelijke horecagelegenheid ingericht.  Parkeren kan op de met lichtgroene borden aangegeven speciale gratis kasteel-parkeerplaats, op 10 minuten lopen van het kasteel.  Medewerkers wijzen de weg.  Welkom op 29 mei!

Overzicht