Alexander Taratynov

Taratynov

Alexander Taratynov (geb. Moskou 1956) is, na het Kunstlyceum Moskou (1967-1974) opgeleid aan de Surikov Kunstacademie in Moskou (1975-1981). Hij is lid van de Associatie van Russische Kunstenaars en van de Grekov Studio, het instituut waaraan de Russische overheid van oudsher opdrachten voor het vervaardigen van monumenten verstrekt. Alexander Taratynov woont inmiddels al enkele decennia in Maastricht. In 2007 verkreeg hij de bijzonder eervolle benoeming tot corresponderend lid van de Academie voor de Schone Kunsten van de Russische Federatie (Moskou), waarvan hij tevens de zilveren medaille ontving. Ook ontving hij de bronzen medaille van Serre di Rappolano (Italië).

Beelden van Alexander Taratynov staan eveneens onder meer bij het Tsaar Peterhuisje in Zaandam (borstbeelden van Tsaar Peter de Grote en Anna Paulowna), in het Aldenhofpark in Maastricht (D’Artagnan), op het Anna Paulownaplein in Den Haag (Anna Paulowna)en op het Sluisplein in Anna Paulowna (Anna te Paard). Hij verkreeg landelijke bekendheid door de beeldengroep geïnspireerd op de Nachtwacht (in samenwerking met Mikhail Dronov) op het Rembrandtplein in 2006. Zij sculpturen zijn eveneens te vinden in o.a. Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Letland, Montenegro en vanzelfsprekend Rusland.

In 2007 heeft Alexander Tarantynov een tentoonstelling in het kader van de serie ‘Proeftuin Amsterdam’ in het Geelvinck Hinlopen Huis gehad (samengesteld door Grael Art Gallery), alsook zijn beelden van hem te zien geweest in deze serie in 2008 (in samenwerking met Galerie Noordeinde). Het beeld ‘kater’ in de tuin van het Geelvinck Hinlopen Huis was een langdurig bruikleen van een particulier verzamelaar. In de loop der jaren hebben beelden van de hand van Taratynov de tuin van het Geelvinck Hinlopen Huis gesierd tot Museum Geelvinck eind 2015 uit deze locatie verhuisd is. 

Inmiddels hebben Alexander en Katja Taratynov zich gevestigd in Kasteel Strijthagen te Landgraaf (Zuid-Limburg). In de tuin van dit kasteel kunt u vele van zijn beelden bezichtigen. Op het kasteel kunt u eveneens overnachten. Art Land heeft zich ontwikkeld tot een kunstencentrum met exposities, workshops en concerten. Ieder weekend is het op afspraak (met bistro) geopend van 12.00 tot 17.00.

Het imposante ruiterbeeld van de Basjkier bij de IJsselhaven in Veessen en het beeld van Alexander von Beckendorff, evenals het ontwerp van dit monument in Wijhe, zijn eveneens van de hand van Taratynov. 

 

Alexander Taratynov is bereikbaar op: info@artland.top

Overzicht