Anna Azernikova – sopraan

Anna Azernikova is een internationaal gerespecteerd zangeres met een speciale passie voor liedinterpretatie. Ze werd geboren in Moskou en studeerde koordirectie aan het Conservatorium aldaar. Sinds 1998 woont Anna in Nederland waar zij afgestudeerd is als zangeres klassiek aan het Conservatorium van Amsterdam.

Anna maakte haar zangdebuut in Moskou, waar ze zong tijdens de première van Beethovens Fantasie i.s.m. Evgeni Kissin (piano) en o.l.v. Claudio Abbado in Moskou. Zij zong ook de sopraansolo bij de wereldpremière van de Odna filmmuziek van Dmitri Sjostakovitsj het Theater aan de Parade (Den Bosch) en bij de tournee met de Basel Sinfonietta in Zwitserland en Duitsland. Met een vergelijkbaar programma gaf Anna een glorieus optreden in Londen met het City of Birmingham Symphony Orchestra.

Als soliste trad Anna op in Canada, Frankrijk, Italië, Luxemburg, België, Nederland, Engeland, Belarus, Oekraïne en Rusland. Zij zong in verschillende beroemde zalen waaronder de Grote Zaal van het Conservatorium van Moskou en de Moskou Philharmonie, Philharmonie in Minsk, Philharmonie in Donetsk, de Grote Zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, het Concertgebouw in Amsterdam, de Philharmonie in Haarlem en de Queen Elizabeth Hall in Londen.

Zij maakt deel uit van verschillende vaste ensembles en werkt samen met gerenommeerde musici zoals Lavinia Meijer, Basinia Shulman, Gavriel Lipkind, Mikhail Zemtsov, Plamena Mangova en het Borodin Quartet. Anna is vaker op de radio en tv geweest, waaronder in het programma Vrije Geluiden van de VPRO in Nederland, op Arte in Duitsland, Mezzo in Frankrijk en op de nationale tv in Oekraïne en Wit-Rusland.

Sinds 2013 is Anna artistiek leider van het Russische kamermuziekfestival Winteravonden aan de Amstel in de Hermitage Amsterdam.

 

 

Eng

Anna Azernikova was born in Moscow, Russia.

She studied choir conducting at the Moscow Conservatory, simultaneously taking private singing lessons with Galina Koesnetsova. In 1996 she was awarded a degree from the Conservatory.

In 1992 Anna made her singing debut in Moscow. She has appeared in various well known concert halls in Russia, including the Big Hall of Moscow Conservatory and Moscow Filarmony. She performed in the Moscow premiere of Beethoven’s “Fantasie” with Evgeniy Kissin under the baton of Claudio Abbado.

Since 1997 Anna has resided in Holland. She studied singing at the Amsterdam Conservatory with Paula de Wit and baroque vocal music with Howard Crook and Peter

Kooy. She took master classes with Margreet Honig, Claren McFadden and Max van Egmond. She graduated in 2003.

Anna has performed in Germany, France and various halls throughout Holland, including The Grand Hall in Vredenburg (Utrecht) and De Ijsbreker. Her concert with internationally acclaimed harpist Anna Verkholantseva was televised in Holland in 2001.

In April 2003 she sang the soprano solo of the worldpremeire of Dmitri Schostakovitsch’s music for the film “Odna” at the Theater aan de Parade (den Bosch). Following the premiere, she toured (March-April 2004) with the Basel Sinfonietta orchestre, presenting the same work in Switzerland and Germany. The German tv channels ZDF and Arte aired a recording of the concerts in December 2004.

More information:

azernikova@hotmail.com

MirAnDa Trio (fluit, zang en harp).

 

On 14 april 2013, Anna Azernikova wil perform in the Geelvinck Salon with the MirAnDa Trio

 

Overzicht