Antonin Rous – viool

Tony Rous won op 14 jarige leeftijd een wedstrijd voor jonge violisten in Ustí (Tsjechische republiek). Tony genoot zijn opleiding aan de conservatoria van Brno en Praag en vervolgde zijn studie in Brussel bij Prof. Poulet en later barokviool bij Sigiswald Kuiken.

Van 1969  was hij tweede concertmeester van het Staatskamerorkest in Pardubice. Tussen 1976 tot 2010 was hij eerste violist in het Koninklijke Concertgebouworkest te Amsterdam.

Tony Rous was jarenlang primarius van het Amsterdams Strijkkwintet en het Florestan Ensemble, waar klassieke en romantische kamermuziek werd gespeeld op historisch authentieke instrumenten. Tegenwoordig is hij lid van Tsjechisch Baroktrio en het Domenica Consort. Met al deze ensembles gaf hij ontelbare aantal concerten in verschillende Europese landen en Verenigde Staten.

Met het Tsjechisch Baroktrio heeft hij in Praag 2 CD’s opgenomen met sonates van Franz Benda, met originele variaties en versieringen van de componist. Met Suzan Rous nam hij een CD op met duo’s voor viool en altviool van Mozart, Stamitz, Krommer en Kalivoda, die in januari 2015 is uitgekomen.

vrnl: Tony Rous- viool, Suzan Rous – altviool en Martin Bungeroth – violoncel: samen vormen zij het Domenica Strijktrio

Overzicht