Berlage Saxophone Quartet

In het Berlage Blok, een studentenwoning van het Conservatorium van Amsterdam, werd in september 2008 door vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet opgericht.

De vier musici sleepten al snel meerdere prijzen in de wacht, zoals de eerste prijs bij het Selmer Saxofoonkwartetten-concours 2009, bij het Storioni Festival Concours 2011 (jury- en publieksprijs) en bij het Onwings! Presentatieconcours 2011 (jury- en publieksprijs). In 2011 won het viertal een studiebeurs bij de Deutscher Musikwettbewerb. De saxofonisten mogen hiervoor een reeks concerten verzorgen in Duitsland tijdens seizoen 2012-2013. Tevens spelen zij komend seizoen een tiental concerten in de Debuutserie als laureaat van het Vriendenkrans Concours/ Het Debuut, waarbij zij de Radio 4 studiebeurs wonnen. Het kwartet werd door de jury geroemd voor zijn ‘door en door onderhoudend optreden met veel energie en muzikaliteit, goede programmakeuze en veel schoonheid in het geluid’. Het Berlage Saxophone Quartet werd gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp, het Párkányi Kwartet, Walter van Hauwe en Bart Schneemann.

De vier musici spelen afwisselende programma’s met vooral door henzelf bewerkte stukken. Met de programma’s Sovjet Sax, Collage en Koekjes van eigen deeg waren zij te horen op het Grachtenfestival, in Muziekcentrum Enschede, het Muziekgebouw aan ‘t IJ, Vredenburg Utrecht, Muziekgebouw Eindhoven, Festival Classique Den Haag en op Radio 4 (Viertakt en Virus) en de Concertzender. Daarnaast speelde het Berlage Saxophone Quartet in Frankrijk, Spanje en Duitsland.

Het Berlage Saxophone Quartet is een van de vier finalisten van het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw 2012 – 2013

Lars Niederstraßer – sopraansaxofoon (1985) begon op zijn negende met piano spelen, waarna een jaar later de saxofoon volgde. In het najaar van 2007 studeerde hij bij Claude Delangle aan het ´Conservatoire Nationale Supérieure de Musique de Paris´. Lars trad als solist op in werken van Glazounov, Tomasi en Milhaud met de “Bochumer Philharmoniker” en het “Braunschweiger Staatsorchester”.

Peter Vigh – altsaxofoon – (1987) is naast saxofonist ook componist. Zijn stukken werden gespeeld door het Nederlands Blazersensemble, Orion ensemble, ensemble Multifoon en anderen. Hij won prijzen bij het Prinses Christina Concours (zowel voor compositie als saxofoon) en de Eerste Prijs tijdens de wedstrijd voor compositie van de VSB poëzieprijs.

Kirstin Niederstraßer – tenorsaxofoon (1987) won verscheidene eerste prijzen op het Duitse nationale concours „Jugend musiziert“, zowel als saxofoonsoliste, pianiste (soliste en begeleidster) als met het saxofoontrio met haar broers Lars en Jörn. 
Zij traden op in Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Slovenië en Nederland en wonnen in 2004 de Europese Muziekprijs voor de Jeugd. In 2007 soleerde zij in het ´Concerto´ van Glazounov met het ´Goettinger Symfonie Orkest´.

Eva van Grinsven – baritonsaxofoon (1981) vormt samen met slagwerker Ramon Lormans het duo ´Sax & Stix´, waarmee zij onder andere het Kamermuziekconcours Almere 2007 en het Vriendenkransconcours 2008 won. Zij speelde onder andere in het Nederlands Blazers Ensemble, het Residentie Orkest, Het Brabants Orkest en Het Gelders Orkest en nam deel aan tournees naar China en Japan.

Het Berlage Saxophone Quartet brengt samen met sopraan Sabine Wüthrich Pergolesi’s Stabat Mater in de Geelvinck Salon op 24 maart 2013

Overzicht