Bernd Brackman – piano

De pianist Bernd Brackman werd geboren in 1960 en begon zijn pianostudie op vierjarige leeftijd bij zijn moeder Frieda Brackman-Hoogerwerf. Hij vervolgde zijn opleiding bij de bekende Jaap Spaanderman, bij wie hij studeerde tot het behalen van zijn gymnasium-diploma in 1978. In deze periode wijdde hij zich eveneens intensief aan de studie van harmonie, contrapunt, analyse en compositie en won tussen 1971 en 1975 vier keer het Jeugd Muziek Concours voor Noord-Holland.

Hierna studeerde hij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij in 1985 met groot succes afstudeerde. Zijn kennis vervolmaakte hij bij meesters als Vlado Perlemuter, Támas Vasáry, György Sándor, Peter Feuchtwanger, Roberto Szidon, Naum Grubert en, niet te vergeten, Leon Fleisher, maar ook bij violisten Sándor Vegh en Ivry Gitlis.

Bernd Brackman won diverse prijzen, waaronder de eerste prijs op het Willem Pijper Concours in Rotterdam (1981), de tweede prijs op het Europese Frank Martin Concours in Utrecht (1984) en, eveneens in 1984, de prestigieuze Elisabeth Evertsprijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende musicus. In 1985 won hij het Jacques Vonk Concours in Amsterdam, hetgeen door pers en jury (o.a. de betreurde Youri Egerov) bejubeld werd. Als solist en kamermuziekspeler treedt Bernd Brackman veelvuldig op in binnen- en buitenland. Zo speelde hij bijvoorbeeld in Johannesburg met het Nationaal Orkest van Zuid-Afrika het tweede pianoconcert van Rachmaninov. Met de fluitist Jacques Zoon vormt hij sinds vele jaren een vast duo. Van hen verschenen tot nu toe drie cd’s: Le Merle Noir, Franse fluitmuziek uit de twintigste eeuw; Fin de Siècle, French Flute Masterpieces of the nineteenth century; en Nederlandse muziek voor fluit en piano van Pijper, Geraedts, Escher, Keuris en Loevendie. Voor deze laatste cd ontvingen zij de Edison Klassiek 1997.

Verdere vaste duo’s vormt Bernd Brackman onder andere met de fluitist Peter Verduyn Lunel, pianiste Sara Crombach, de violisten Marin Mars en Daniel Rowland (EOE Optiebeurs-prijs 1995), de cellist Gregor Horsch, en werkte regelmatig samen met mensen als Hans Henkemans, Cor de Groot (piano à quatre mains), Daniël Wayenberg (diens Concert voor drie piano’s en orkest), Reinbert de Leeuw, Jan Willem de Vriend en Ed Spanjaard. Bernd Brackman’s uitgebreide solorepertoire reikt van Bach tot Cage. Voor de TROS maakte hij twee klassieke videoclips met muziek van Beethoven. De laatste jaren maakt hij furore met verschillende recitalprogramma’s, steeds geheel gewijd aan de muziek van één componist, zoals Bach (de partita’s), Beethoven (de sonates), Chopin, Brahms, Schumann, Skrjabin, Ravel, Messiaen (Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus) en Crumb (Makrokosmos). Daarnaast houdt Bernd Brackman zich intensief bezig met les geven: enkele van zijn leerlingen behaalden reeds internationale successen.

 

Op 5 januari 2014 speelt Bern Brackman een pianorecital ter gelegenheid van de 141ste verjaardag van Skryabin.

Dit concert wordt mede georganiseerd door het Europees Skryabin Genootschap.

 

Voor meer informatie over bernd Brackman: http://www.creativeconcerts.nl/index2.php?p=25&id=8

 

 

Overzicht