Bob van der Ent – violist

Bob van der Ent is een van de meest vooraanstaande en veelzijdigste Nederlandse violisten.
De pers schrijft over hem “ een zeer begenadigd en virtuoos violist met een prachtige ruime en ronde toon “.
In 2005 was hij prijswinnaar op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, nadat hij op jeugdige leeftijd al 1e prijzen op de Iordens Viooldagen ( het nationaal concours voor jonge violisten ) en het Prinses Christina Concours had gewonnen. Op het befaamde Internationale Wieniawsky-Lipinsky Concours in Polen ontving hij een speciale prijs.

Als een van de jongste leerlingen kwam hij op de speciale afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde daar bij Jan Repko en Vesko Eschkenazy (de concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest) en kreeg ook regelmatig les van Herman Krebbers en Davina van Wely.

Tijdens zijn studiejaren werd hij geselecteerd voor masterclasses bij internationaal befaamde violisten als Donald Weilerstein, Eduard Grach, Pierre Amoyal en Ivry Gitlis. Tevens was hij, na auditie, toegelaten tot de cursus aan het Mozarteum in Salzburg van Shmuel Ashkenazy (primarius van het vermaarde Vermeer kwartet).

Op 10 jarige leeftijd maakte hij reeds zijn debuut als solist bij het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Roland Kieft. Vervolgens soleerde hij in binnen- en buitenland in vioolconcerten van o.a. Beethoven, Brahms, Bruch, Dvorák, Glass, Lalo, Mendelssohn, Mozart, Prokofiev, Tchaikovsky, Wieniawsky.
In 2005 was zijn debuut in de grote zaal van het Concertgebouw van Amsterdam o.l.v. Jurjen Hempel.

Tevens is hij een veelgevraagd kamermusicus op podia en festivals in Nederland en het buitenland en hij is regelmatig te horen op radio en tv.
Hij is een actief pleitbezorger voor Nederlandse componisten uit het verleden en heden.

In opdracht van de Andriessen / de Klerk Stichting heeft hij kamermuziekrepertoire van deze componisten geselecteerd, die richting het jubileumjaar en – festival 2017 te Haarlem zullen worden uitgevoerd. Tevens zal hij in september 2017 in het Festival in Haarlem optreden.

Zijn debuut CD met nooit eerder opgenomen vioolsonates van de Nederlandse componisten, uit de periode van ca. 1840 – 1930, Leander Schlegel, Gerrit I. van Eijken en Jan Brandts Buys, in 2013 uitgebracht door het label “Aliud Records”, is internationaal succesvol en kreeg lovende recensies in o.a. Opusklassiek en in belangrijke internationale muziektijdschriften als International Record Review en Fanfare Magazine USA. Door Opusklassiek was de CD uitgeroepen tot CD van de maand.

In 2015 is bij Aliud Records zijn nieuwe CD verschenen met alle 24 caprices van Paganini. De caprices behoren tot de moeilijkste en meest virtuoze stukken voor viool, die er zijn. Met deze CD behoort hij tot de enige twee Nederlandse violisten ooit, die alle 24 caprices opgenomen hebben.
De CD heeft veel aandacht gekregen van radio en televisie met live optredens en interviews in o.a. Podium Witteman en diverse programma’s op radio 4 en kreeg zeer goede recensies in bladen als o.a. de NRC, het Dagblad van het Noorden, Klassieke Zaken ( het vakblad van de platenzaken ), Luister etc.
www.bobvanderent.nl

Overzicht